Deprem yıkımına karşı inadına sanat: İKSV, 384 enstrümanı müzisyenlerle buluşturuyor

İKSV'nin başlattığı Deprem Bölgesi Enstrüman Destek Fonu ile 6 Şubat depreminden etkilenen müzik öğrencilerine ve eğitmenlere enstrüman desteği verildi. Yaklaşık 5 milyon 600 bin TL değerindeki fonla 384 enstrüman bölgedeki müzisyenlerle buluşacak.

Kültür Sanat 7 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: İKSV/ Fatih Yılmaz

6 Şubat depremlerinden sonra kültür sanat kurumları ve sivil toplum kuruluşları depremden etkilenen kentlerle çeşitli dayanışma kampanyaları başlattı. Bu kurumlardan biri İstanbul Kültür Sanat Vakfı’ydı.

İKSV’nin Deprem Bölgesi Enstrüman Destek Fonu ile 6 Şubat depreminden etkilenen müzik öğrencilerine ve eğitmenlere enstrüman desteği verildi. Vakfın bütçesi ve başka destekçilerin katkılarıyla oluşturulan yaklaşık 5 milyon 600 bin TL’lik fon sayesinde 384 enstrüman ihtiyaç sahiplerine ulaştı.

Enstrümanlar okullara ve Hatay Akademi Senfoni Orkestrası’na

Depremden etkilenen 11 şehirdeki güzel sanatlar liseleri, konservatuvarlar, güzel sanatlar eğitim bölümleri öğrencilerinin yanı sıra Hatay Akademi Senfoni Orkestrası’na da ulaştırılan enstrümanlar arasında akustik bateri, akustik gitar, uzun sap bağlama, kısa sap bağlama, elektro bağlama, bas gitar, bateri, çello, darbuka, elektro akustik gitar, fagot, flüt, yan flüt, kabak kemane, kanun, keman, klarnet, kontrbas, mey, ney, tuba, org, piyano, sol klarnet, ud, viyola, viyolonsel, pikolo flüt, trompet gibi müzik aletleri var.

İKSV'den depremzedelere destek: 384 enstrüman bölgedeki müzisyenlerle buluşacak

İKSV Enstrüman Destek Fonu, yeni projelerle büyüyecek

İKSV depremin yıldönümünde yayınladığı sosyal medya paylaşımında depremden etkilenen yurttaşlarla dayanışmaya devam edeceklerini duyurdu:

“6 Şubat depremlerinin yıldönümünde yaşadığımız acı günlerin üzüntüsüyle doluyuz.  Hayatını kaybedenleri anıyor, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyoruz. Kaybettiklerimizi unutmayacak, depremlerden etkilenenlerle dayanışma için çalışmaya devam edeceğiz.”

Devam eden çalışmalardan biri İKSV Deprem Bölgesi Enstrüman Destek Fonu’nun “Umut Notaları” projesi. İKSV ve Institut français işbirliğiyle başlatılan proje kapsamında 2024-2025’te Fransız Metz Grand-Est Senfoni Orkestrası ile iki yıllık profesyonel eğitim işbirliğinin ilk adımları atıldı. Bu işbirliği kapsamında iki ülke müzisyenleri Antakya’da ustalık sınıflarında bir araya gelerek deneyimlerini paylaşacak, ortak çalışmalar yapacak.

Radio France, Festival d’Aix-en-Provence, Philharmonie de Paris gibi Fransa’nın önde gelen kültür kurumlarının da desteklediği Umut Notaları projesi Fransa’dan enstrüman bağışlarının yanı sıra deprem bölgesindeki müzik öğrenci ve öğretmenlerine Fransa’nın çeşitli müzik kurumlarında pedagojik formasyon ve müzik eğitimi alma fırsatı da sunacak.

Raf Gezgini: Deprem kitaplarla da hafızalardaRaf Gezgini: Deprem kitaplarla da hafızalarda

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.