İmparator Caligula’nın fantezi bahçesi meğer Vatikan’a komşuymuş

Tarihin en kötü şöhretli imparatorlarından Caligula'nın Roma kentindeki bahçelerinin yeri tespit edildi. İmparator'un bahçeleri meğer bugünkü Vatikan'a komşu bir konumdaymış.

Kültür Sanat 16 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

İtalya’da inşaat işçileri bir zamanlar Roma imparatoruna ait 2,000 yıllık bir bahçe keşfetti. Bahçe Roma tarihinin en tartışmalı figürlerinden Caligula’ya ait. Bahçenin traverten duvarları, Roma kentini boydan boya ikiye ayıran ve Vatikan’ın doğusunda yer alan Tiber nehrinin kıyısına bakıyor. İtalya Kültür Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, kalıntılar işçilerin Piazza Pia’da yeni bir üst geçit inşa etmeleri sırasında ortaya çıkarıldı.

Arkeologlar enkazı kaldırırken üzerinde aşağıdaki yazıtın bulunduğu kurşun bir su borusu buldu: Borunun üzerinde Caligula’nın daha resmi adı Gaius Caesar Augustus Germanicus yazısı yer alıyor. Yazıta dayanarak, araştırmacılar bahçenin muhtemelen kötü şöhretli Roma imparatoruna ait olduğunu düşünüyor. Caligula sadece zalim ve acımasız bir lider olarak bilinmekle kalmıyor; O aynı zamanda Roma senatosunu da hiçe sayan biriydi. Milâttan sonra 37’de tahta geçen imparator, bundan tam dört yıl sonra kendisini korumakla görevli korumaları tarafından öldürülmüştü.

Cinsel fantazilerin gerçekleşti bahçe

Hayattayken hem Roma kentinde hem de imparatorluğun farklı yerlerinde uyguladığı despotik yönetimiyle dikakt çeken Caligula, sıra dışı hareketleriye biliniyordu. Dönemin tarihçileri tarafından cinsel sapkın olarak da nitelendirilen Caligula, bir sefer sırasında güneşin doğmasını emretmesiyle de hafızalara kazınmıştı. Bu olay, imparatorluk içerisinde onun akıl sağlığına dair şüpheleri artırmıştı.

Arkeologlar tarafından ortaya çıkarılan bu bahçe antik kaynaklarda, imparatorun, senatör eşlerini satılığa çıkardı ve onlarca davetlinin uluorta seviştiği bir yer olarak geçiyor. Kardeşleriyle ensest ilişki içerisinde olduğu bilinen Caligula’nın en sevdiği kızkardeşinin ölümü sonrası akıl sağlığını tamamen yitirdiği ve bu olay sonrasında diğer iki kızkardeşini de tanrıça ilân ettiği antik kaynaklarda yer alıyor. Bu olay onun Romalı siyasi ve askeri elitler nezdindeki itibarını tamamen bitirmiş ve sonunu hazırlamıştı. Kazılarda ortaya çıkarılan Vatikan’ın yanı başındaki bu bahçenin ilerleyen dönemde ziyaretçilere açılması bekleniyor.

Yamaç evlerin ardından Zeugma antik kenti gün yüzüne çıkarılıyorYamaç evlerin ardından Zeugma antik kenti gün yüzüne çıkarılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.