İnci Taneleri: Aşkta yeni sayfa

‘İnci Taneleri’nin 12. bölümünde Azem kendini, Piraye’yle yeni bir ilişkinin eşiğinde buldu. Kızına dair ipuçlarına daha da yaklaşan Azem, onun sevgilisine ulaşmaya çalıştı.

Kültür Sanat 26 Nisan 2024

Geçen bölümde Azem’in (Yılmaz Erdoğan) ayrı tutmak için çabaladığı pavyon ortamı ile elit ortamı birleşmiş, Azem bir seçim yapmak zorunda kalarak Dilber’i (Hazar Ergüçlü) terk etmişti. Yeni bölümde Azem, özel ders verdiği gencin annesi Piraye’yle (Selma Ergeç) arkadaşlığını ilerletti. İkisi de bu arkadaşlığın romantik ilişkiye dönmesini sabırsızlıkla bekliyor, ama dizi bu hızla giderse ikinci baharlarını göremeyecekler.

Bilgi taneleri

Azem, kızı Nehir’in eskiden bağımlılık tedavisi gördüğü merkezdeki başhemşireyle ilerlettiği sohbetten öğrendi ki Nehir, Arcan Gümüşkaya diye çok zengin biriyle aşk yaşıyor. Bilgi toplamak için pinpon topu gibi oradan oraya gidip gelen Azem’in toplu taşıma ücretlerini karşılamak için inisiyatif alalım deriz.

Çete taneleri

Âlemin kralı Reyyaz’ın (Selim Erdoğan) sevgilisini Reyyaz’dan korumaya çalışan Cihan (Kubilay Aka) ne yapacağını kara kara düşünürken genç kadın kimsenin başı belaya girmesin diye kendi ayağıyla Reyyaz’a döndü. Cihan’ın çetesinin asıl lideri Nusret’se (Rıza Kocaoğlu) hapisten çıkınca sevineceğimize içimize içimize ağladık. Bu olay örgüsünün hikâyeye katkısını bulmak Nehir’i bulmaktan zor.

Dizi yansıması

🔴 Aşk acısı çeken Dilber bu bölüm izleyicinin Azem antipatisini körükledikçe körükledi. Azem’in en sevilmeyen erkek karakterler listesine girmesine çok az kaldı, üstelik listedeki isimlerin yaptıklarının çeyreğini yapmamışken.

🔴 Piraye’yle daha uyumlu görünen Azem’in bir noktada Dilber’i özleyeceği düşünülüyor. Bölümün sonunda Azem, “Ali artık Ayşe’yi sevmiyor. İhtiyaç duyarsa arar,” diyerek Dilber’i yedekte tuttuğunu ima etti neticede. O zaman da Dilber Azem’i kabul etsinciler ile etmesinciler arasındaki çekişmeyi yazacağız gibi duruyor.

🔴 Pansiyondan çıkıp ev tutmak için paraya ihtiyacı olan Dilber bu bölüm, daha önce reddettiği konsomasyona başlama kararı aldı. Dilber’in açmaya çalıştığı bu yeni sayfa sayesinde de bölümde uçuk kira fiyatlarına değinildi.

🔴 Bölümün sosyal medyada en çok paylaşılan repliği elbette aforizma-adam Azem’den geldi: “İnsanlar dizili, inciden bir kolyede. İnci ne kadar değerliyse iplik o kadar ince. Zor kuruyoruz ama kolay koparıyoruz bağlarımızı. Ya da hayat koparıyor işte…”

🔴 Azem’in zorluklarla dolu hayata yönelik önerdiği bakış açısı, bir nevi baş etme yöntemiyse bizi şu cümlelerle buldu: “Hepimiz Tanrı’nın yazdığı senaryoda rollerimizi oynuyoruz, diye düşünüyor insan.” / “Hayatı bir hikâye gibi algılamak daha çekilir hale getiriyor.”

🔴 Eğitim konusunda dikkat çeken replikse “Her işin sonu eğitim; başı değil,” oldu. Gerek sosyal hayattaki gerek okullardaki eğitimimizi baştan yetersiz aldığımız için bu eğitim bizi yolun sonunda buluyor. “Sonra da benim gibiler, sizin gibi cahillerle uğraşmak zorunda kalıyor,” demek istemiş de olabilir hocamız.

🔴 Uyumsuz çiftlerle dolu dizinin bu bölümünde tema aşkın tanımıyla ilgiliydi. Azem, “Artık aşk bir ihtiyaç meselesi. Neyi sevdiğinle ilgili değil, neye ihtiyaç duyduğunla ilgili,” diyerek dizideki neredeyse tüm karakterlerin kalp kırıklığını özetledi ve sahne çok beğenildi:

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Bu en sevilen sahne sayesinde, “Azem en başta neden Dilber’leydi?” sorusunun cevabının ayrıntılarda gizli olduğunu anladık. Cımbızla çekip aldığımız cevabı sizlerle paylaşalım:

Azem, hapisten çıktığında ihtiyacı olan şefkat ve iletişime karşılık bulduğu için Dilber’le zaman geçirmiş. Hatırlayalım, Dilber ona sarıldığında “Epey oldu, bir insana sarılmayalı” demişti. Şimdiki ihtiyacıysa kendine ‘yakışan’, düzenli bir hayat: Piraye. Dilber’se, zor hayat koşullarında güvenebileceği birine ihtiyaç duyduğu için Azem’e âşık olmuş diye yorumladık. İşte tüm bu cümlelerdeki ‘ihtiyaç’ detayı, dizideki ilişkilenmelerin oturduğu düzlem.

🔴 Senaryoda gözden kaçırdıkları bir detay, her konuyu ilmek ilmek işleyen dizinin yapısı biraz sarstı: Piraye pavyon ortamını öğrendikten sonra Azem’e mesafe koymuştu. Geçen bölümde pavyona gidip Dilber’le yüz yüze gelince Azem’den tamamen soğuması beklenen Piraye bu bölüm birden yumuşadı. Bununla ilgili ‘insanın görmediğinden, bilmediğinden korktuğu, ama Piraye’nin görüp bilince rahatladığı’ şeklinde bir görüşe rastlasak da bu tavır değişikliğini daha derinlikli işleyebilirlerdi.

Künye
Yayın mecrası: Kanal D
Yapım:  BKM
Yapımcı: Necati Akpınar
Yönetmen: Şenol Sönmez
Senaryo: Yılmaz Erdoğan
Müzik: Ender Gündüzlü, Metin Arıgül, Can Sanıbelli, Şahin Kurnaz
Oyuncular: Yılmaz Erdoğan, Hazar Ergüçlü, Selma Ergeç, Kubilay Aka, Rıza Kocaoğlu, Yasemin Baştan, Güven Kıraç, Selim Erdoğan, İrem Çıray, Onur Akbay, Mustafa Yıldıran, Ülkü Hilal Çiftçi, Orkuncan İzan, Mücahit Koçak, Furkan Rıza Demirel, Furkan Murat Uğur, Kayra Sır, Evren Duyal, Ümit Beste Kargın, Emrah Aytemur, Begüm Atak, Muhammet Kulu, Elif Erol, Deniz Erdoğan, (konuk) Meriç Başaran, Salih Usta, Gözde Gürkan, Bekir Aksoy.

İnci Taneleri: Ayrı dünyaların insanlarıİnci Taneleri: Ayrı dünyaların insanları

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.