İnci Taneleri: Kayıp kızı gördük!

‘İnci Taneleri’nin 13. bölümünde Azem kızını bulamasa da sonunda biz kızını gördük, böylelikle Nehir diziye dahil oldu. Cihan’ın mafyacılık oyunuysa hayatının her alanında sorun yaratmaya başladı.

Kültür Sanat 3 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Geçen hafta Azem (Yılmaz Erdoğan) tarafından terk edilen Dilber (Hazar Ergüçlü), hayatını düzene sokmaya kararlı. Bu bölümde Dilber ve arkadaşı pavyonda çalışmaya devam ederken bir yandan da kendi işlerini kurmak için bir tefeciye borçlandı. Tefecinin olduğu sahneden hayır gelmeyeceğini bildiğimizden, ikilimizi bu beladan Azem kurtarır diyoruz.

Nehir göründü!

Geçen hafta Azem’in telefonuna gizemli birinden mesaj gelmişti, yeni bölümde hem Azem’i hem oğlu Cihan’ı (Kubilay Aka) takip eden bir de araç dadandı başımıza. Daha önce mezarlık başındaki baba-oğulu izlediğini gördüğümüz ve Azem’in kızı olduğunu düşündüğümüz Nehir, meğer aynı zamanda bu gizemli mesajın ve takibin ardındaki isimmiş. Sonunda be bacım! Bu işin tadı kaçmaya başlamıştı…

Mafyada tesadüf

Cihan, âlemin kralı Reyyaz’ın (Selim Erdoğan) teklifini kabul ederse kendi ekibini satıp dostlukla sınanacak ve bir kadın cinayetinde fail olacak (üstelik annesinin de böyle bir cinayete kurban gittiğini sanıyorken). Cihan bölüm boyu ne yapacağını bilemez haldeyken bir de flörtleştiği kadın Reyyaz’ın üvey kızı çıkmasın mı! Bu dizide de hiçbir şey olmaz, olunca üst üste olur. Eğer Reyyaz kızını bilerek Cihan’a yaklaştırmadıysa bu tesadüf dizinin havasını kaçırır, söyleyelim.

Dizi yansıması

🔴 Azem’in dünya tatlısı aile dostu Nergis ve Kasım çiftini (Yasemin Baştan, Güven Kıraç) bu kez ilişkilerindeki bir sorunla yüzleşirken bulduk. Çifte gerçekçilik katmak için yerinde bir karar olmuş. Ayrıca ilk kez Azem odaklı olmayan bir sahne izledik dostlar. Farkında mısınız, ‘İnci Taneleri’nde bu bir devrim!

🔴 Dönelim Azem’e ve incilerine: En beğenilen repliklerden biri Azem’in, “İnsan sevdiğini unutmak için ne yapmalı?” sorusuna verdiği “İnsan sevdiğini unutmamalı,” yanıtı oldu.

🔴 Çok paylaşılan diğer replikse Azem’in bir mezar taşında gördüğü “Eğer hayatın bu kadar kısa olduğunu bilseydim hiçbir şeyi bu kadar uzatmazdım,” cümlesiydi. Azem’in hayata dair tavsiyeleri bitmedi: “Eğer birisi sana iki seçenek sunuyorsa ve ikisi de birbirinden kötüyse sana düşen, üçüncü bir seçenek yaratmaktır.”

🔴 Eğitim köşemizi de ebeveynlik üzerine bir replikle açalım: “Çocuklarımızı susun susun diye yetiştirdiğimiz için konuşma sırası geldiğinde zorlanıyorlar.”

🔴 Eğitim ve genel kültür mesajları genelde Azem’in özel ders verdiği Ayça (Ülkü Hilal Çiftçi) sahnelerine denk düşüyor. Yılmaz Erdoğan’ın anmayı pek sevdiği Didem Madak yeniden konuğumuz oldu ve Ayça, okulun bahar şenliğinde Madak’tan ‘İris’in Ölümü’ şiirini okudu. Göksel’den ‘Sen Orda Yoksun’ şarkısını da söyledi ve oyuncu Ülkü Hilal Çiftçi, sesiyle beğeni topladı.

🔴 Bu bahar şenliklerinde modernize edilmiş halk oyunları gösterisi yapan dans topluluğunun biricikliği kendini hemen hissettirdi: Mustafa Erdoğan’ın Anadolu Ateşi ekibinden bir grup dizimize konuk oldu.

🔴 Tüm karakterlerin saygı duyduğu ya da âşık olduğu tek insanın Azem olması alay konusu olurken başkalarını azarlayan tavrı da itici bulunuyor malum. Gelin bu hafta Azem’i yermek yerine alkışlayalım: Tüm gençlerin Azem’e danışması ve onun da babacan tavırlarla yardıma koşması, itici olmayan nadir özelliklerinden. Bilhassa Ayça ve Hatice’nin, yaşı ileri bir erkek olan Azem’e gönül işlerini bile danışabilmeleri,onu güvenilir bir karakter olarak yansıtıyor.

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Bahar şenliğinde bir özel okulun halk oyunlarına yer vermesi önemli bir detaydı. Klişeleşmiş şımarık ve halktan kopuk kolej öğrencisi (Ayça) profilini yerli kültürle buluşturmuş oldu bu sahne. Dizinin özellikle böyle bir gösteri seçmiş olması, Mustafa Erdoğan’ın bir jesti olmasının dışında ‘unutulan değerlerimiz’ benzeri bir mesaj olarak da görülebilir.

🔴 Ramazan ayında Azem’in oruç tutması dizinin, dönemin baskıcı atmosferine boyun eğdiği yorumlarına neden olmuştu. Bu bölüm Azem ve aile dostları rakı sofrası kurunca bizlere önemli bir mesaj çıktı: Azem, aslında ülkemizde öteden beri var olan, yaşam tarzına her ikisini de dahil eden biri. ‘Kızılcık Şerbeti’ndeki karikatürize kutuplaşmanın dışında, unutturulmaya çalışılan ‘bizden’ insan profili.

🔴 Azem’in her bölüm bir hizmet sektörü çalışanının adını sorması detayı da boşuna yazılmıyor. Karakterlere bölüştürülmüş replikler aracılığıyla Yılmaz Erdoğan bize sosyal hayatın inceliklerini hatırlatma peşinde. Yer yer sinir bozucu olsa da bu sahneler temel kurallardan bihaber kimselere, (bölümde garson olduğu içi) misal garson azarlayanlara çekilen bir ‘ayar’ aslında.

14. bölüm fragmanı

Künye
Yayın mecrası: Kanal D
Yapım: BKM
Yapımcı: Necati Akpınar
Yönetmen: Şenol Sönmez
Senaryo: Yılmaz Erdoğan
Müzik: Ender Gündüzlü, Metin Arıgül, Can Sanıbelli, Şahin Kurnaz
Oyuncular: Yılmaz Erdoğan, Hazar Ergüçlü, Selma Ergeç, Kubilay Aka, Rıza Kocaoğlu, Yasemin Baştan, Güven Kıraç, Selim Erdoğan, İrem Çıray, Onur Akbay, Mustafa Yıldıran, Ülkü Hilal Çiftçi, Orkuncan İzan, Mücahit Koçak, Furkan Rıza Demirel, Furkan Murat Uğur, Kayra Sır, Evren Duyal, Ümit Beste Kargın, Emrah Aytemur, Begüm Atak, Muhammet Kulu, Elif Erol, Deniz Erdoğan, (konuk) Yaşar Üzer, Bekir Aksoy.

İnci Taneleri: Aşkta yeni sayfaİnci Taneleri: Aşkta yeni sayfa

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.