İngiliz sanatçıdan, Filistin’deki katliam için animasyon

İngiliz sanatçı Maya Amer, Gazze'de hayatını kaybedenlerin anısı için zanaat ve dijital sanatı birleştirdi ve bir animasyon hazırladı. Sanatçının ilham kaynağı ise Filistin kültüründe 'tatriz' olarak bilinen kanaviçe sanatı oldu.

Kültür Sanat 6 Kasım 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Bu çizimdeki her bir kanaviçe, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde öldürülen bir Filistinliyi sembolize ediyor.

Filistin kültüründe ‘tatriz’ olarak bilinen kanaviçe sanatı uzun zamandır hikaye anlatımı için kullanılıyor. Bu geleneksel sanat bu kez de İngiliz sanatçı Maya Amer tarafından kullanıldı. Anlattığı ise bir hikaye değil, Gazze’deki katliam oldu.

Amer, 7 Ekim’de başlayan Hamas saldırılarından bu yana Gazze Şeridi’nde İsrail güçleri tarafından öldürüldüğü bildirilen 8.000’den fazla çocuk ve yetişkinlerin anısına zanaat ve dijital sanatı birleştirdi ve bir animasyon hazırladı.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hyperallergic (@hyperallergic)

Amer yaptığı açıklamada, çocukluğunda büyükannesini ve halalarını yüzyıllardır birçok Filistinli kadının yaptığı gibi kanaviçe yaparken izlediğini söyledi. Sanatçı, her ne kadar kendisinin bu meşakkatli işi yapacak kadar sabrının olmadığını söylese de Gazze’deki artan ölüm sayısı gibi görselleştirmesi zor olan sayıları kamuoyuna sunmak için en uygun araçlardan biri olduğunu söylüyor.

Sanatçı, eserini sosyal medya hesabından paylaşırken tüm dünyaya bir de hatırlatma yaptı. Herkesten hayatını kaybedenlerin sayılardan çok daha fazlası olduğunu belirterek bu kayıpların yasının tutulması gerektiğini söyledi. Sanatçı ayrıca eserinin yalnızca Gazze’deki trajedi hakkında farkındalık yaratmakla kalmayıp aynı zamanda başkalarına gerçekleri eğitmek ve yaymak için yaratıcı platformlarını kullanmaları için ilham vermesini umuyor.

İngiliz sanatçı, meslektaşlarına da bir çağrıda bulundu: “Herhangi bir yaratıcı alanda çalışan herkese sesleniyorum. İnsanları eğitmek ve gerçekleri yaymak için alanınızı kullanın. Bu, hayal dahi acı verici olayları hiç unutmamak ve hafızaya kazımak için en harika yöntem.”

Filistinli yazar Shibli: Olup bitenin hikayesini anlatamamak kaybedenler arasında olmak demekFilistinli yazar Shibli: Olup bitenin hikayesini anlatamamak kaybedenler arasında olmak demek

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.