İranlı yönetmene Cannes cezası: Kırbaç

Altın Ayı ödüllü yönetmen Muhammed Resulof Cannes Film Festivali'nde yarışacak filmi nedeniyle ülkesi İran'da sekiz yıl hapis ve kırbaçlanma cezasına çarptırıldı. Ödüllü yönetmene geçen hafta yurtdışına çıkış yasağı konmuştu.

Kültür Sanat 10 Mayıs 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
İranlı yönetmen Mohammad Rasoulof daha önce de Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı Ödülü kazanmıştı.

Bu yıl ‘The Seed of the Sacred Fig’ filmi Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışacak olan yönetmen Muhammed Resulof  ülkesi İran’da ağır şekilde cezalandırılacak. Geçen hafta yurtdışına çıkış yasağı konan yönetmene festivale katılacağını açıkladığı için sekiz yıl hapis ve kırbaç cezası verildi. Festivale katılmak için Fransa’ya gitmeye hazırlanan yapım ekibinin tümüne konan yurtdışına çıkış yasağı kararının da sürmesine karar verildi.

İranlı yönetmenin mal varlığına da elkondu

Avukat Babak Paknia müvekkili Muhammed Resulof’un sekiz yıl hapis, kırbaç ve para cezasının yanı sıra tüm mal varlığına da elkonduğunu X’ten yaptığı paylaşımla doğruladı. Avukat Paknia kararın temyiz mahkemesinde onaylandığını ve davanın infaz için gönderildiğini söyledi.

Babak Paknia “52 yaşındaki Muhammed Resulof son filmi ‘The Seed of the Sacred Fig’ prömiyerini önümüzdeki hafta Cannes Film Festivali’nde yapacak. Filmin festivale katılacağı geçen ay duyurulduğundan bu yana yönetmen İranlı yetkililerden filmin yarışmadan çekilmesi yönünde ciddi baskı görmüştü. İranlı yetkililer bu baskının bir benzerini festival yöneticilerine de yapıp filmin gösterimden kaldırmalarını istemişti. Festival yönetimi bu talebi reddettiğini açıkladı” dedi.

Muhammed Resulof Altın Ayı kazanmıştı

Baskıya boyun eğmeyen Muhammed Resulof talebi reddedince İranlı yetkililer önceki yıllarda başka pek çok yönetmene yapıldığı gibi yurtdışına çıkış yasağı geldi. Yasak kararını yönetmenin avukatı Babak Paknia X hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu. Önceki yıllardaki baskı ve yasaklar nedeniyle filmin konusu ve oyuncu kadrosu sır gibi saklanıyordu oysa. İdam cezası karşıtı filmi ‘Şeytan Yoktur / There is No Evil’ ile 2020 yılında Berlin’de Altın Ayı ödülü kazanan yönetmen Temmuz 2022’de hükümetin ülke çapındaki protestolara baskı uygulamasını kınamış, paylaşımlar yapmış, ardından gözaltına alınmıştı.

Sağlık sorunları nedeniyle 2023’te geçici olarak serbest bırakılan yönetmen Muhammed Resulof daha sonra affedilmişti. Hapis cezası kaldırılsa da yönetmene “rejime karşı propaganda” suçundan bir yıl kürek cezası ve iki yıl İran dışına çıkma yasağı getirilmişti. Yönetmen ceza nedeniyle geçen yıl Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış jürisinin üyesi olmasına rağmen festivale katılamamıştı.

İran yönetimi 2023 yılında da yönetmen Said Rustai’yi hapis cezasına mahkum etmişti. Mahkumiyetin sebebi yönetmenin 2022 yılında Cannes Film Festivali’nde gösterilen ‘Leyla’nın Kardeşleri’ filmiydi. Tahran’da yaşanan ekonomik krizi merkezine alan film yayınlandığı dönemde ses getirmişti.

43. İstanbul Film Festivali’nde de gösterilen ‘En Güzel Pastam’ filminin yönetmenleri Maryam Moghaddam ve Behtash Sanaeeha da yurtdışı yasağı konduğu için şubattaki Berlin Film Festivali’ne katılamamışlardı.

İran ile Mısır arasında Haşhaşiler kriziİran ile Mısır arasında Haşhaşiler krizi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.