İsrail’den Eurovision yönetimine tehdit: Çekiliriz

68. Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'in yer almaması için yapılan baskılar devam ediyor. 'October Rain' şarkısıyla Eurovision'a katılacak ülkeye tepkiler büyürken İsrail, besteye sansür uygulanması halinde yarıştan çekileceğini söyledi.

Kültür Sanat 25 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
2023’te İngiltere’nin Liverpool kentinde düzenlenen Eurovision’da İsrail’i Noa Kirel, ‘Unicorn’ şarkısıyla temsil etmişti.

68. Eurovision Şarkı Yarışması heyecanı İsrail tartışmalarıyla bir nebze gölgelenmiş durumda. Pek çok ülke binlerce sivilin ölümünden sorumlu olan İsrail’in yarışmadan diskalifiye edilmesi çağrısında bulunurken organizasyonun yöneticileri bu çağrılara kulak tıkamıştı. Tıpkı Ukrayna’da binlerce sivilin ölümünden sorumlu olan Rusya’nın yarışma dışında bırakılması gibi İsrail’in de platformda yer almaması gerektiğini savunan sanatçıların talebini reddeden organizasyon yetkililerine bu kez çağrı değil, tehdit geldi. Üstelik de İsrail’den.

İsrail adına yarışmaya katılacak Eden Golan’ın ‘October Rain’ isimli şarkısı mayıs ayında gerçekleşecek Eurovision’dan aylar önce tartışılmaya başladı. Hamas’ın saldırısında hayatını kaybeden sivillere adandığı açıklanan şarkının sözleri diğer katılımcılarda rahatsızlık yaratmıştı. En başından itibaren İsrail’in yarışmada yer almaması gerektiğini savunan katılımcılar şarkı seçiminden de rahatsız. Bu konuda geri adım atmayan İsrail’den ise organizasyon yöneticilerine tehdit gibi açıklama geldi.

Eurovision yönetimi şarkı sözlerini inceliyor

BBC’nin haberine göre Eurovision Şarkı Yarışması’nı düzenleyen EBU, İsrail’in şarkısı ‘October Rain’in sözlerini incelemeye aldı. İsrail basınında da yer alan bu gelişme ise ülkede tepkiyle karşılandı. İsrail yönetimi şarkıya yönelik olası bir sansür ya da değişim talebi karşısında geri adım atmayacaklarını duyururken bu konudaki ısrar karşısında da yarışmadan çekileceklerini ilân etti.

Eurovision kuralları gereği, yarışmada seslendirilecek şarkılarda herhangi bir siyasi mesajın bulunması kesinlikle yasak. EBU yetkilileri, İsrail’i yarışmaya dahil ederken bu kurallarını da hatırlatmış ve uyarıda bulunmuştu.  Geçen hafta yayınlanan şarkı sözleri İsrail’de beğeniyle karşılanırken farklı yerlerden de tepkiler aldı.

Eden Golan’ın ‘October Rain’ şarkısında tartışmalara neden olan bası satırlar ise şöyle: “Sana kim dediği ağlama / Saatlerce ağla / Hayat, korkaklar için bir oyun değil / Nefes alacak hava kalmadı / Bir yer de yok / Benim için günbegün” Şarkıda yer alan bu sözlerin hayatını kaybedenlerden ziyade savaşı yücelten nitelikte olduğuna yönelik yaygın bir kanaat oluşurken EBU yönetiminin alacağı karar da merak konusu.

Ukrayna Savaşı'nın gölgesinde kültür sanatta cadı avı ve sansürUkrayna Savaşı’nın gölgesinde kültür sanatta cadı avı ve sansür

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.