İstanbul Caz Festivali şehrin iki kıtasına yayılıyor

31. İstanbul Caz Festivali'nin programı açıklandı. Daha önce Chris Isaak ve Gregory Porter'in konser vereceği duyurulan festivalde Türkiye ve yurtdışından müzisyenler sahne alacak.

Kültür Sanat 29 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

İstanbul’un en güzel havaları şehrin en eski festivallerinden biriyle bir arada. 31. İstanbul Caz Festivali 3-18 Temmuz’da 15’ten fazla mekânda müzikseverlerle buluşacak. İKSV tarafından Garanti BBVA’nın sponsorluğunda düzenlenen festival cazın yanı sıra farklı türleri de ağurlamaya hazırlanıyor. Geçen ay Grammy ödüllü Gregory Porter ve müziğin kadife sesi Chris Isaak’ı genel programdan önce açıklayan festival, sahne alacak tüm isimleri Salon İKSV’de duyurdu.

Joshua Redman ve Arlo Parks İstanbul’a gelecek

Şehrin her iki yakasına yayılan festival Sultan Yalısı, Avusturya Kültür Ofisi, Fransız Sarayı ve Harbiye Açıkhava Tiyatrosu gibi yaz havasını teneffüs edebileceğimiz mekânlara odaklanmış. Arlo Parks, Joshua Redman, YolanDa Brown, Baptiste Trotignon ve Modern Art Orchestra gibi usta sanatçı ve gruplar festivalde sahne alacak. Türkiye ve dünyanın farklı yerlerinden 200’ü aşkın müzisyenin sahne alacağı festivalin biletleri 5 Mart’ta Passo’da satışa çıkıyor. Özellikle öğrnecileri sevindirecek bir haber bst. Eczacıbaşı Genç Bilet uygulaması bu festivalde de devam ediyor.

Basın buluşmasında konuşan İstanbul Caz Festivali direktörü Harun İzer, sadece Türkiye değil, farklı ülkelerden müzikseverleri de konser için ağırladıklarını söyledi. Konserler bakımında oldukça hareketli bir yazı bekleyen İstanbul’da  bu etkiyi yaratan festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü bu yıl caz tarihinin iki önemli ismine, Türkiye’nin ilk kadın caz piyanisti Nilüfer Verdi ve yapımcı, besteci ve müzisyen Nino Varon’a sunulacak. Boğaz kıyısındaki Yeniköy sahilinde bulunan Avusturya Kültür Ofisi’nde gerçekleşecek ofiste onu rödülleri sahiplerine takdim edilirken Fransız müzisyen Saint Privat da gecede sahne alacak.

Gece gezmesi Avrupa yakasında da yapılacak

Festivalin farklı mekânlara yayıldığı etkinliklere bu yıl bir yenisi daha ekleniy or.  Festivalin en sevilen etkinliklerinden  Gece Gezmesi, Avrupa yakasına da taşınıyor. Pera’da Bir Caz Akşamı etkinliğinde müzikseverler, Beyoğlu’nda büyülü bir akşamda üç duraklı bir caz turuna çıkacak. Herbie Hancock’un “göz kamaştırıcı” olarak nitelendirdiği Estonyalı piyanist Kristjan Randalu, festivale özel hazırladığı Aretha Franklin repertuvarı ile Dilek Sert Erdoğan ve sürpriz bir konuğu ile piyanist Can Çankaya olacak. Gecenin durakları ise Salon İKSV, Minoa Pera ve Pera 77.

Festivalin gelenekselleşen etkinlikleri bu yıl da devam ediyor. Müzikseverlerin Kadıköy’de hem semtin mekânlarını hem de müzisyenlerin performanslarını deneyimleyeceği +1’li Gece Gezmesi’nin bu yılki konukları arasında Hollanda’dan Thomas Azier ve Baby’s  Berserk, Türkiye’den Gevende ve Korhan Futacı yer alıyor. Türkiye’nin önde gelen saksafon virtüözlerinden biri olarak gösterilen Korhan Futacı, festivalin tanıtım toplantısına katıldı. 

Bu yıl 22. yaşını kutlayan Genç Caz+, yine efstivalin önemli parçalarından. Türkiye’de amatör veya yarı profesyonel olarak müzikle ilgilenen, 28 yaş altındaki genç müzisyen ve topluluklara festival programında yer alabilecekleri bir platform sağlıyor.
Başvurular sonrasında belirlenecek müzisyen ve topluluklar, 31. İstanbul Caz Festivali kapsamında şehrin farklı semtlerindeki parklarda ücretsiz gerçekleştirilen Parklarda Caz etkinliklerinde uluslararası sanatçılarla aynı sahneyi paylaşma imkânı yakalayacak ve Genç Caz+ 24 albümünde yer almaya hak kazanacak.

Caz efsanesi YolanDa Brown İstanbul’a geliyor

İstanbul Caz Festivali’nin bu vazgeçilmez etkinliğinde, vapurun her bölümü farklı bir sahneye dönüşüyor ve her
sahnede izleyicileri caz, dans ve coşku bekliyor. Kabataş İskelesi’nde İstanbullu swing topluluğu Brassist’in ezgileri eşliğinde yola çıkan vapur Anadolu Kavağı’na yol alıp ardından da geri dönecek. 14 Temmuz Pazar gerçekleşecek bu özel buluşma Boğaz esintilerini müzikle harmanlayacak diğer isimler Karambola ve Türk-Rus müzisyenlerden kurulu The Big Rythms.

Jamaika kökenli İngiliz caz duayeni YolanDa Brown 10 Temmuz akşamı Dolmabahçe’deki Swissotel’in bahçesinde yer alan Sultan Park’ta sahne alacak. Hollandalı ve Macar müzisyenlerin dikkat çektiği bu yılki festivalde İngiliz müzisyen de merakla beklenen performansa imza atacak. Şimdi rotamızı okyanusun diğer tarafına ABD’ye çeviriyoruz. Zamansız ve yenilikçi müziğiyle yaşayan en büyük saksofonculardan Joshua Redman, İstanbul Caz Festivali kapsamında şehre geliyor. Cazseverlerin heyecanla beklediği konser, 16 Temmuz Salı akşamı Esma Sultan Yalısı’nda.

8 Temmuz’daki Gregory Porter ve 12 Temmuz’daki Chris Isaak konserleri dışında festivalin en çok heyecan uyandıran konserlerinden biri Mercury ödüllü yıldız Arlo Parks. Swissotel Sultan Park’ta hayranlık uyandıran sesini boğazın eşsiz esintileriyle birleştirecek. Daha önce Grammy’ye de aday gösterilen Parks’tan Guardian gazetesi geçmişte “büyük bir yıldızın doğuşu” cümlesiyle bahsetmişti.

İstanbul Müzik Festivali'nden 'kökler'e selamİstanbul Müzik Festivali’nden ‘kökler’e selam

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.