İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası 78. sezonunu açıyor

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası 78. sezonunu kutluyor. 1944 yılında Cemal Reşit Rey tarafından kurulan orkestra yeni sezonunu 29 Eylül'de açacak. Şef Gürer Aykal yönetimindeki orkestra, keman sanatçısı Cihat Aşkın'a eşlik edecek. Açılış konserinin ardından ise orkestra Tokyo yolcusu.

Kültür Sanat 28 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Türkiye’nin en köklü klasik müzik topluluklarından biri olan İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası 78. sezonuyla müzikseverlerin karşısında. Cemal Reşit Rey tarafından 1944 yılında kurulan orkestra, 78 yıllık tarihi boyunca dünyaca ünlü şef ve solistleri ağırladı. Yeni sezonunda da orkestra yine iddialı bir programla Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) cuma akşamları sahnede olacak.

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın yeni sezonunu karşıladığı 29 Eylül’deki ilk konserinde şef Gürer Aykal yönetimindeki orkestra, Türkiye’nin en önemli keman sanatçılarından Cihat Aşkın’a eşlik edecek. Üç farklı ülkeden üç besteciye yer verileceği konserde, Japon çok sesli müzik bestecisi Yasushi Akutagawa’nın ‘Triptyque’ adlı eseri, ülkemizin ulusal müziğine özgün bir soluk kazandıran Ulvi Cemal Erkin’in ‘Keman Konçertosu’ ve Rus müziğinin değerli bestecisi Tchaikovsky’nin ‘4’nolu Senfonisi’ seslendirilecek.

İstanbul’dan Tokyo’ya 20 yıl sonra bir ilk

29 Eylül’deki açılış konseri sonrası İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, 20 yıllık bir aranın ardından yeniden Uzak Doğu yollarında. Şef Gürer Aykal yönetimindeki orkestra, Japonya Kültür İşleri Ajansı ve Japon Senfoni Orkestraları Derneği davetlisi olarak, 4 – 7 Ekim tarihlerinde Tokyo’da düzenlenecek olan Asia Orchestra Week 2023 festivalinde sahne alacak. Bu özel konserde de orkestra, keman sanatçısı Cihat Aşkın’a eşlik edecek.

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası tarafından Cumhuriyetimizin 100. yıl şerefine 27 Ekim’de AKM’de verilecek konserde ise İngiliz şef Howard Griffiths yönetiminde ülkemizin yetiştirdiği genç müzisyenlerden Can Çakmur’a eşlik edecek. Şostakoviç’in ‘İkinci Senfonisi’nin yanı sıra Cemal Reşit Rey, Ulvi Cemal Erkin ve Ferit Tüzün’ün eserleri seslendirilecek.

Tokyo’nun ardından bir yolculuk da Avrupa’ya

Cumhuriyet’in 100 Yılı etkinlikleri kapsamında İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası aynı programla 29 Ekim – 2 Kasım tarihleri arasında Berlin ve Zürih Başkonsolosluğu aracılığıya Dışişleri ve Kültür Bakanlığı himayesinde gerçekleşecek Avrupa turnesine çıkacak. Howard Griffiths yönetiminde, piyanist Can Çakmur ile birlikte, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, 30 Ekim’de dünyanın en prestijli salonlarından Berlin Filarmoni’de, 1 Kasım’da ise Zurich Tonhalle Konser Salonu’nda sanatseverlerle buluşacak.

Yıl boyunca İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nı Daimi Orkestra Şefi Hasan Niyazi Tura, Gürer Aykal, Rengim Gökmen, Naci Özgüç, Tolga Taviş, Can Okan, Hakan Şensoy, İbrahim Yazıcı ve Burak Tüzün gibi Türk orkestra şeflerinin yanı sıra Alessandro Cedrone, Lior Shambadal, Howard Griffiths, Andreas Ottensamer, Alfonso Scarano, Carlo Rizzari, Sascha Goetzel, Ryan McAdams, Ari Rasilainen, Alexander Rudin ve Lionel Bringuier de konuk şef olarak yönetecek.

33 yıldır şehrin caz hali: Akbank Caz Festivali33 yıldır şehrin caz hali: Akbank Caz Festivali

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.