İstanbul Modern’e Yeşil Bina Sertifikası

Geçen yıl Renzo Piano imzalı yeni binasında ziyaretçilerini ağırlamaya başlayan İstanbul Modern artık yeşil sertifikalı. 2017’de başlayan değerlendirme süreci sonucu ABD Yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen LEED Altın Sertifika’nın sahibi oldu.

Kültür Sanat 28 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
İstanbul Modern'in Boğaz'dan görünümü.

Renzo Piano imzalı İstanbul Modern’e yeni sertifika. Yeni müze binası sürdürülebilir malzeme tercihi, çevreye duyarlı inşaat teknikleri kullanması, erişilebilirlik ilkelerine özen göstermesi, enerji tüketimini minimize etmesi ve atık kontrolü gibi yeşil bina kriterlerini karşılaması sebebiyle yeşil bina sertifikası almaya hak kazandı.

10.500 metrekarelik kullanım alanına sahip müze binası enerji tasarrufu, malzeme seçimi ve iç mekân hava kalitesi performanslarını iyileştirerek çevresel etkileri azaltması gibi LEED Altın Sertifika standartlarına göre tasarlanıp inşa edildi. Müzenin seyir terasının çatısını kaplayan güneş panelleri aracılığıyla binanın enerji ihtiyacının yüzde 8’i yenilenebilir enerjiyle karşılanıyor. Yapının değişken ısı kütlesi de hesaba katılarak belirlenen ısıtma ve soğutma stratejisi de enerji verimliliği sağlıyor. Akıllı otomasyon sistemi kullanılarak ısıtma ve soğutma sistemlerinin performansı artırılıyor.

İstanbul Modern’in yeni müze binası 

10.500 metrekarelik kullanım alanıyla sergi ve programlara ev sahipliği yapan müze binası sergi salonları, çok amaçlı mekânlar, ofisler, eğitim ve farklı kültürel etkinlikler ile diğer faaliyetler için alanlar barındırıyor. Boğaziçi’nin ışık yansımalarıyla pırıldayan sularından ilham alınarak tasarlanan bina üç boyutlu biçimlendirilmiş alüminyum panellerle kaplı cephesiyle günün her saatinde değişen güneş ışığı ve sudan gelen yansımalarla ışık ve gölge oyunları yaratıyor. Ziyaretçi için daha çok alan yaratmak amacıyla ücretsiz olarak kurgulanan zemin katta kütüphane, bilgilendirme noktaları, eğitim atölyeleri, kafe ve mağaza var.

Türkiye'nin 10 müzesinde görülmesi gereken 10 eserTürkiye’nin 10 müzesinde görülmesi gereken 10 eser

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.