İstanbul’da 545 tarihi eser depreme karşı restore edildi

İstanbul’da 19 Ağustos depreminin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü 300 tarihi yapının restorasyonunu tamamlarken İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İBB Miras da 245 tarihi yapının restorasyonunu bitirdi.

Kültür Sanat 30 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Yeni Camii restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından 6 Ocak'ta ibadete açıldı.

6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremde, çok sayıda tarihi eser de büyük zarar görmüştü. Kahramanmaraş merkezli deprem, olası bir İstanbul depreminde kentte bulunan tarihi yapıların akıbetini düşündürdü. Lakin kurumlar bunun için önceden önlem almış.

Büyük yıkıma neden 17 Ağustos 1999 depremi sonrası İstanbul’un pek çok tarihi yapısı, depreme karşı güçlendirilmeye başlandı. Güçlendirmenin yanı sıra restorasyon çalışmalarının da yürütüldüğü yapılar arasında cami, külliye, medrese, çeşme, müze, kütüphane, imaret, hazire ve türbe gibi tarihi yapılar yer alıyor.

1999’daki Marmara depreminin ardından İstanbul’daki 545 tarihi yapının güçlendirme ve restorasyonunu tamamlandı. ( Elmurod Usubaliev – Anadolu Ajansı )

300 yapı büyük onarım gördü

Beklenen İstanbul depremine yönelik başlatılan güçlendirme çalışmaları kapsamında bugüne kadar aralarında Nusretiye Camii, Süleymaniye Camii, Nuruosmaniye Camii, Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan Camii, Fatih Camii, Mısır Çarşısı, Yıldız Hamidiye Camii, Beşiktaş Şeyh Yahya Efendi Camii, Fatih Ayasofya Medresesi, Eminönü Yeni Camii, Eminönü Rüstem Paşa Camii, Teşvikiye Camii, Fatih Molla Gürani Camii, Fatih Molla Fenari İsa Camii ve Fethiye Camii gibi tarihi yapılar Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edildi. Restorasyon ve güçlendirme çalışmaları için yaklaşık 1 milyar 316 milyon lira harcandı.

İBB Miras da güçlendirme çalışmalarını sürdürüyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İBB Miras ekipleri, aralarında Yerebatan Sarnıcı, Hasanpaşa Gazhanesi ve Troleybüs Kuvvet Merkezi ile çok sayıda türbe, çeşme ve hazirelerin yer aldığı 245 tarihi yapının restorasyonunu tamamladı. İBB Miras, İstiklal Caddesi’ndeki ünlü Botter Apartmanı, Sarayburnu sahilindeki Bukoleon Sarayı ile Yedikule Gazhanesi gibi yapıların restorasyon uygulamasında güçlendirme yöntemi olarak lifli polimer donatılı (FRP) sargılama yöntemini kullandı.

Surlardaki restorasyon devam ediyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait İBB Miras’ın üstlendiği projelerde bugüne kadar toplam 545 tarihi eser depreme dayanıklı bir şekilde restore edildi. Halihazırda Rumeli Hisarı, Anadolu Hisarı ve İstanbul’un Kara Surları’nın da dahil olduğu 33 eserin restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Halk istedi, İBB ziyaret süresini uzattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.