Kadınları öldüren erkekler için hesap günü: Biri ağırlaştırılmış iki müebbet

Kadınları öldüren iki erkek için hesap günüydü. Kendisinden habersiz kürtaj yaptırdı diyerek 18 yaşındaki eşini bıçakla öldüren erkeğe ağırlaştırılmış müebbet verildi. Takıntılı olduğu kadını sokakta öldüren erkek müebbet hapis cezası aldı.

Gündem 13 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Toplumun her kesimine yayılan şiddet en çok kadınlar ve çocuklara zarar veriyor.

Kadın cinayetleri önlenemiyor. Kadına şiddetin failleri düşük cezalara veya aflara güvenerek kolayca cinayet işliyor. Bu kez iki ayrı cinayette sanıklardan birine ağırlaştırılmış müebbet verildi. Diğer cinayet faili ise müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ama o davadaki maktulün yakınları karardan yine de mutsuz; ağırlaştırılmış müebbet istiyorlar çünkü.

Önce babasını bıçakladı, sonra eşini

Geçen yıl 30 Kasım’da Denizli Pamukkale İlçesi’nde tekstil işçisi Ahmet Emre Irmak ile yaşı küçük olduğu için ailesinin izniyle 2021 Kasım’da evlendiği 18 yaşındaki Elif Irmak arasında tartışma çıktı. Elif Irmak’ın ondan habersiz kürtajla bebek aldırdığını ileri süren Ahmet Emre Irmak araya giren kendi öz babası Hikmet Irmak’ı bacağından bıçakla yaraladı. Ardından da aynı mahallede yaşayan kayınpederinin yanına götürmek için eşi Elif’i evden çıkardı, saçından tutup yaklaşık 100 metre sürükledi. Sokakta da şiddeti sürdüren Ahmet Emre Irmak eşini göğsünden, karnından ve sırtından toplam dört  bıçak darbesiyle yaraladı.

18 yaşındaki eşini bıçakla öldüren erkek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

Annesi polisi aradı

Ahmet Emre Irmak’ın olaya tanık olan annesi Nazan Irmak 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aradı. Adrese jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlıkçılar sokakta kanlar içinde yatan Elif Irmak’ın öldüğünü belirledi. Hikmet Irmak ise ambulansla Denizli Devlet Hastanesi’ne kaldırılıp tedavi altına alındı. Jandarma ve savcının incelemesinin ardından Elif Irmak’ın cansız bedeni otopsi için Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Jandarma eşini öldürdükten sonra eve dönen Irmak’ı suç aleti bıçakla yakalayıp gözaltına aldı. Irmak sorgusunun ardından sevk edildiği mahkemede tutuklandı.

İki yıl önce 16 yaşındayken evlendirilen Elif 18 yaşında katledildi.

Kürtaj yokmuş, hafifletici neden uyduruyormuş

Ahmet Emre Irmak hakkında iddianamede hazırlandı. İddianamede Irmak’ın eşi Elif Irmak’ı hamileyken bebeğini kürtajla aldırmakla suçlayıp öldürdüğünü kabul ettiği yer aldı. Ancak yapılan otopside Elif Irmak’ın hamile olmadığı, yakın zamanda kürtaj da yaptırmadığının anlaşıldığı belirtildi. Ahmet Emre Irmak’ın eşinin kendisinden habersiz kürtaj yaptırdığı savunmasına itibar edilmemesi gerektiği vurgulandı. Sanık hakkında haksız tahrik hükümlerinin uygulanmaması da talep edilen iddianamede Irmak için ‘kadına karşı kasten öldürme’, ‘üst soya karşı silahla kemik kırığına neden olacak şekilde kasten yaralama’ ve ‘eşi kasten öldürme’ suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Savcı ağırlaştırılmış müebbet istedi

Denizli 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen beşinci duruşmaya sanık Ahmet Emre Irmak, öldürülen Elif Irmak’ın annesi İpek Çimen ve babası Adem Çimen ile taraf avukatları katıldı. Duruşmada savcı mütalaasını verip sanık Irmak’ın ‘eşe karşı kasten öldürme’ suçunun sabit olduğunu, indirim uygulanmaksızın ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını, olayı engellemeye çalışan babası Hikmet Irmak’a saldırdığı için de ‘Üst soya karşı kemik kırığına sebep olacak şekilde yaralama’ suçundan ayrıca cezalandırılmasını istedi.

Çok pişmanım dedi ama

Duruşmada son sözleri sorulan sanık Ahmet Emre Irmak “Eşimin ailesinden çok özür diliyorum. Çok pişmanım. O güne kadar eşimle hiç tartışmamıştık. Yüce mahkemenin kararına saygı duyuyorum” dedi.

Sonra da mahkeme heyeti kararını açıkladı. Heyet sanık Ahmet Emre Irmak’ın mahkemedeki tavırlarında pişmanlık görülmediği kanaatine vardı ve sanığa ‘eşe karşı kasten öldürme’ suçundan takdir ve tahrik indirimleri uygulamaksızın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Ayrıca bıçakla yaraladığı babasına karşı işlediği ‘üst soya karşı kemik kırığına sebep olacak şekilde yaralama’ suçundan da sanık 3 yıl 9 ay hapis cezası aldı.

Sokak ortasındaki cinayeti sebebi: Saplantılıymış

İstanbul Esenler’de 19 yaşındaki Asiye Nur Atalay’ın kendisine saplantılı Ümit Karakoyun tarafından sokak ortasında öldürülmesine ilişkin davada da karar çıktı. Mahkeme Karakoyun’un ‘kasten öldürme’ suçundan müebbet hapisle cezalandırılmasına hükmetti.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Ümit Karakoyun’un ‘kadına karşı kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet, ‘ruhsatsız silah bulundurma’ suçundan ise bir  yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi. Diğer sanık Mesut Gezer için ise ‘kasten öldürmeye azmettirme’ suçundan müebbet hapis ve ‘ruhsatsız silah bulundurma’ suçundan bir yıldan üç yıla kadar ceza istendi.

19 yaşında sokakta vurularak öldürülen Asiye’nin ailesi karardan memnun değil.

‘Ben kızıma sarılamıyorum’

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu sanık Ümit Karakoyun getirilirken tutuksuz sanık Mesut Gezer, maktulün ailesi ve taraf avukatları da salonda hazır bulundu. Ümit Karakoyun tarafından öldürülen Asiye Nur Atalay’ın ablası Selen Atalay duruşmada “Dün annemin doğum günüydü. Biz normalde kardeşimle hediye alıp anneme sürpriz yapardık. Kardeşimin eksikliğini her geçen gün daha fazla hissediyorum. Buna sebep olanların en ağır şekilde cezalandırılmalarını istiyorum” dedi.  Anne Rahşan Atalay ise gözyaşları içinde “Sanık Mesut Gezer kızı olduğunu söylüyor. Benim de kızım vardı. O kızına sarılıyor ama ben gidip kızımın sadece toprağına sarılabiliyorum. İki sanığın da en ağır şekilde cezalandırılmalarını istiyorum” dedi.

‘Mesut bana silah vermeseydi…’

Ümit Karakoyun savunmasında pişman olduğunu belirterek “Yaptıklarımdan utanç duyuyorum. İstemeyerek vurdum. Asiye yüzüme tükürmeseydi, Mesut bana silah vermeseydi bunlar olmayacaktı. Benim de bir kız kardeşim var” ifadelerini kullandı. Olayla hiçbir bağlantısının olmadığını söyleyen Mesut Gezer ise “Silahı ben vermedim. Maktulün ailesini de tanımıyorum. Beraatımı istiyorum” dedi.

Mahkeme Ümit Karakoyun’un ‘Kasten öldürme’ suçundan müebbet hapis cezası almasına karar verirken Mesut Gezer’in ‘Kasten öldürmeye yardım etme’ suçundan 15 yıl hapis cezasına hükmedildi. Gezer’in hüküm ile birlikte tutuklanmasına da karar verilirken 2 sanığa ayrıca ‘Ruhsatsız silah, bıçak, mermi bulundurma veya taşıma’ suçundan da ayrı ayrı 2 yıl hapis cezası ve bin 200 lira para cezası verildi.

Asiye’nin ailesi duruşma sonrasında açıklama yaptı.

‘Çıkan karardan memnun değiliz’

Duruşma sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Asiye Nur Atalay’ın ablası Selen Atalay “Kardeşim bundan sonra benim yanımda hiç olamayacak. Sanıklar en ağır cezayı alsınlar diye biz mücadelemize devam edeceğiz. Çıkan karardan memnun değiliz. Ağırlaştırılmış müebbet istiyoruz. Bizler gibi kimse bu duruma gelmesin” dedi. Anne Rahşan Atalay da kızının hakkını sonuna kadar savunacağını söyledi.

7 ayda 277 kadın cinayeti: En çok ateşli silah kullanıldı7 ayda 277 kadın cinayeti: En çok ateşli silah kullanıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.