İstiklal Marşı’nın 11 hali: Korkma…

İstiklal Marşı’nın bestesi için düzenlenen yarışmada finale kalan 11 beste, Tekfen Filarmoni Orkestrası'nın İstanbul ve Ankara’da vereceği 100. Yıl Konseri'nde çalınacak. Bu 11 bestenin notalarına uzun çabalar sonucu, devletin ve özel kişilerin arşivlerinde yapılan araştırmalar sonucu ulaşıldı.

'Bilinmeyen Hikayesi', ile sanatseverlerle buluşuyor. Marşın belirlenmesi için açılan yarışmada finale kalan 11 eser seslendirilecek.

Kültür Sanat 7 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Tekfen Filarmoni, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yıl dönümünü, çok özel bir konserle kutlamaya hazırlanıyor. İstiklal Marşı’mızın pek bilinmeyen hikayesinin anlatılacağı konserde, Mehmet Akif Ersoy’un Milli Mücadele Dönemi’nde kaleme aldığı şiirin 12 Mart 1921 tarihinde milli marş güftesi olarak kabulünün ardından, bu sözler üzerine açılan beste yarışmasına katılan eserlerden bazıları, tekrar seslendirilecek.

İstiklal Marşı mecliste dakikalarca alkışlanmıştı

Yüzden fazla bestecinin başvurduğu İstiklal Marşı’nın belirlenmesi yarışmasında değerlendirmeye tabi tutulan 55 besteden 11 tanesinin notasına ulaşılarak oluşturulan bu tarihi seçki, 25 Ekim’de Ankara’da, 28 Ekim’de ise İstanbul’da nerdeyse 100 yıl sonra Tekfen Filarmoni tarafından ilk kez yeniden icra edilecek.

120 müzisyenin sahnede yer alacağı bu tarihi ve  görkemli temsilde, kendi alanlarında ülkemizin en saygın ve sevilen sanatçıları bulunuyor. Marş olmak için yarışan 11 bestenin yanı sıra İstiklal Marşı’nın bilinmeyen hikayesi de konserde ünlü isimlerin sunumuyla anlatılacak.  Yiğit Sertdemir, Ceyda Düvenci ve Mert Fırat tarafından anlatılacağı 100. Yıl Konseri’nde Şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni’ye, Şef Masis Aram Gözbek yönetimindeki MAGMA Filarmoni Korosu da eşlik edecek.

İstiklal Marşı’nın farklı versiyonlarının seslendirleceği konser hakkında konuşan Tekfen Vakfı Genel Müdürü Dori Kiss Kalafat, “Mehmet Akif Ersoy’un şiiri Meclis’te ilk okunduğunda, tekrar tekrar okutulup dakikalarca alkışlandığı bilgisi Meclis tutanaklarında mevcut. Milli marşın güftesi olarak kabul edilen şiir üzerine beste için açılan yarışa gönderilen eserlerin hepsinin ayrı bir hikayesi var. Yüzden fazla katılım olduğu bilinen yarışmada değerlendirmeye alınan 55 eser vardı. Bu eserlerden 11’inin orijinal notalarına, araştırmacı yazar Mehmet Altun’un devlet ile özel arşiv ve sahaflarda yürüttüğü araştırmalar sonucunda ulaştık” dedi.

Fazıl Say'dan bir 100. yıl bestesi daha: '100 Yaşında Bir Çocuk'Fazıl Say’dan bir 100. yıl bestesi daha: ‘100 Yaşında Bir Çocuk’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.