İtalya’da İlahi Komedya tartışması: İki Müslüman öğrenci Dante okumaktan muaf tutuldu

İtalya'nın Treviso kentinde bazı ortaokul öğrencileri Dante ve eserlerinden bihaber şekilde eğitimlerini tamamlayacak. Zira öğretmenlerinin ailelerine sorması üzerine aileler çocuklarının Dante okumasını istemedi. Olay İtalya'da tartışma yarattı.

Kültür Sanat 29 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Dante başyapıtı olan İlahi Komedya'yı da sürgündeyken yazdı.

İtalya’nın kuzeyindeki Treviso kentinde bazı ortaokul öğrencileri eğitimlerini Dante ve eserlerinden bihaber şekilde tamamlayacak. Öğrencilerin ortak özellikleri Müslüman olmaları. Bunun nedeni öğretmenlerinin Dante’nin eserlerinin İslami inançlarla çatıştığını düşünmesi. İtalya şu an bu olayı tartışıyor.

Dante’nin ‘İlahi Komedya’sı sadece ülkesi İtalya’nın değil, dünya edebiyatının da en önemli eserlerinden biri. 14. yüzyılın ilk yarısında yazılmış kitapta Dante ölümden sonra sırayla Cehennem, Araf ve Cennette geçen yolculuğu kendi ağzından anlatıyor. Ortaçağ ile Rönesans arasındaki geçiş döneminde yazılmış eser Hz. Muhammed’i cehennemde gösterdiği gerekçesiyle en az ilgiyi İslam ülkelerinde görmüş, zaman zaman yasaklanmıştı.

İtalya’da tartışma öğretmenin dini inanışları nedeniyle din dersinden muaf tutulan öğrencilerin ailelerine çocuklarının derste Dante’yi okumaktan muaf tutulmak isteyip istemediklerini sormasıyla başladı. 14 yaşındaki iki çocuğun aileleri çocuklarının Dante okumasını istemedi. Bunun yerine alternatif olarak öğrencilere Dante’yle aynı dönemde yaşamış Petrarcha ve Boccacio eserleri okutulmasına karar verildi.

‘Dante İtalyan dilinin babasıdır’

Buna ülkedeki hem sağ hem de sol merkez partilerden tepkiler geldi. Başbakan yardımcısı ve Sağ Lig partisi başkanı Matteo Salvini sosyal medya platformu Twitter’da muafiyetin “utanç verici ve kabul edilemez” olduğunu söyledi ve ekledi: “Kültürümüze, geleneklerimize ve değerlerimize uyum sağlamak istemeyenler sessizce geldikleri yere geri dönebilir. Dante İtalyan dilinin babası ve dünya sahnesinde ülkemizi savunan bir dahi.”

İtalya merkez sol Demokrat Parti senatörü Simona Malpezzi de “Herhangi bir öğrenciyi Dante’yi okumanın getirdiği İtalyan kültürünün derin bilgisinden mahrum etmek son derece yanlış” dedi. Okulun kararını Treviso belediye başkanı Mario Conte de eleştirdi: “Dante yerine TikTok’a ve sosyal medyaya bakan çocukları azaltmalarını tercih ederim. Daha az cep telefonu, daha çok İlahi Komedya!”

Rus yayıncıdan sansüre çözüm: Kitap sayfalarını mürekkeple kapladıRus yayıncıdan sansüre çözüm: Kitap sayfalarını mürekkeple kapladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.