Hükümet kesenin ağzını açtı: Verdi’nin evini 9 milyon dolara satın aldı

Giuseppe Verdi'nin başta 'La Traviata' olmak üzere pek çok opera başyapıtını yazdığı villasını İtalyan hükümeti . 19. yüzyılın büyük bestecisinin evini açık artırmaya çıkmak üzereyken el koyan İtalya, villayı bir müzeye dönüştürecek.

Kültür Sanat 26 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Verdi'nin villasını İtalyan hükumeti satın aldı. Şimdi sırada müzeye çevirme süreci var.

Giuseppe Verdi, tarihin gördüğü en büyük opera bestecilerinden biri. ‘La Traviata’, ‘Nabucco’, ‘Aida’, ‘Rigoletto’, ‘Macbeth’ ve ‘Falstaff’ başta olmak üzere nice opera başyapıtını insanlıığa armağan eden bu ismin yaşadığı villa az daha açık artırmada satılacaktı. 1901’de hayatını kaybeden İtalyan bestecinin Parma yakınlarındaki Bussetto köyündeki villası pek çok opera başyapıtının yazımına da tanıklık etmişti. Hâl böyle olunca İtalyan hükumeti devreye girdi ve açık artırma öncesinde villayı satın alacağını duyurdu. Zira, büyük besteci aynı zamanda birleşik İtalya’nın da simgelerinden biri olarak kabul ediliyor.

Verdi için özel bölge

İtalya Kültür Bakanlığı, Giuseppe Verdi’nin mirasçılarına bestecinin Parma kenti yakınlarındaki villasına el koyacağını bildirerek, çürümekte olan mülkün besteciye adanmış bir müzeye dönüştürülmesi planlarının önünü açtı. ‘La traviata’ ve ‘La forza del destino’ gibi en bilinen operalarından bazılarını yazdığı 19. yüzyıldan kalma mülkte çok sayıda orijinal partisyon, bestecinin bazı kıyafetleri ve Alessandro Manzoni’nin ‘Nişanlılar’ adlı eserinin ilk baskılarından biri bulunuyor.

İtalyan hükumeti villayı, yönetim kurulunda Emilia-Romagna bölgesi temsilcileri ile Busseto ve komşu Villanova sull’Arda köyü belediye meclislerinin yer alacağı bir vakıf tarafından yönetilecek bir müzeye dönüştürecek. Müze, Busseto’daki Teatro Verdi opera binası ve bestecinin Roncole’deki doğduğu ev de dahil olmak üzere Giuseppe Verdi’nin simge yapılarından oluşan bir güzergahın içine yerleştirilecek. Corriere di Bologna gazetesinin haberine göre, mülkün mevcut sahiplerine el koyma işleminin bir parçası olarak 8 milyon ila 9 milyon Euro arasında bir tazminat ödenecek ve bu miktar, almayı umdukları 20 milyon Euro’dan çok daha az. Mal sahiplerinin bu karara bölgesel bir mahkemede itiraz etmek için 60 günleri var.

Başbakan Meloni sözünü tuttu

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin İtalya’nın Kardeşleri partisinin Emilia Romagna bölge meclis üyesi Giancarlo Tagliaferri Facebook’ta “Bu, Giuseppe Verdi’nin Villanova sull’Arda’daki kültürel mirasını geliştirmeye yönelik bir ilk adımdır” diye yazdı. 9 milyon doları gözden çıkaran hükumetin bu hamlesi seçim vaatleri arasında da yer alıyordu.

İstanbul Müzik Festivali'nin can yoldaşı BİFOİstanbul Müzik Festivali’nin can yoldaşı BİFO

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.