İzmir Kitap Fuarı’nda üç kitap toplatıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği İzmir Kitap Fuarı'nda Pirtukakurdi standındaki bandrollü üç kitabı toplayan polisler standın görevlisini de gözaltına aldı. Yapılan açıklamaya göre toplatılan kitapların bandrolü var.

Kültür Sanat 22 Nisan 2024

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İzmir Kitap Fuarı 19 Nisan’da kapılarını açtı. 28 Nisan’a kadar sürecek olan İzmir Kitap Fuarı’nda 350’ye yakın yayınevi, 50’ye yakın sahaf kitaplarını ziyaretçilerle buluşturacak. Ancak sayı değişti, zira 2015’te açılan ilk Kürtçe kitap sitesi Pirtukakurdi’nin standındaki üç kitap polislerce toplatıldı, stant görevlisi Semih Yoldaş gözaltına alındı.

Evrensel gazetesinde yer alan habere göre üç kitabın da Kültür Bakanlığı bandrolü var. Yoldaş’ı gözaltına alan polisler Seîd Veroj’un ‘Kurdistan (1919-1920)’, Sedat Ulugana’nın ‘Kürdistan Fedaisi Muşlu Hilmi Yıldırım’ ve Newşîrwan Mistefa Emîn’nin ‘Kürdistan Hükümeti’ kitaplarını topladı.

Kitabı toplatılan Sedat Ulugana sosyal medya hesabından açıklama yaptı, kitaba dair yasak olmadığını, bandrol ve yayın izni aldığını hatırlattı: “Son çalışmamız bugün İzmir Kitap Fuarı’nda polislerce toplatılmış. Kitaba dair herhangi bir yasak yok, bandrol ve yayın izni alınmış. Bu keyfi eylemin sebebi ‘Kürdistan ve Dersim’ ibareleri ise şayet, Kürdistan ve Dersim tarihsel sosyolojik ve politik birer hakikattir. O zaman 1000 yıl önce yazılmış olan kitapları, Kanuni Sultan Süleyman’ın fermanlarını ve Atatürk’ün Nutuk’unu da yasaklamalısınız.”

‘Kürtçe’ye, Kürt yayınevine baskınıza son verin’

Pirtukakurdi de sosyal medya hesabından bir açıklama yayınladı:  “Dünden bu yana İzmir Kitap Fuarı’ndayız ve bugün gün boyu polisler standımıza gelip standımıza baskılar yapıp kitap satışımıza engel olmaktadır. Şu an da 10 polis standımıza gelmiş olup bizi rahatsız etmektedir. Bu kirli baskınıza son verin ve Kürtçe’ye, Kürt yayınevine olan baskınıza son verin.”

Kitapların toplatılmasından sonra sosyal medyada #PirtukakurdiYalnızDeğildir hashtag’i açıldı.

Biz bu filmi görmüştük: Bu sefer de İstanbul Film Festivali hedefteBiz bu filmi görmüştük: Bu sefer de İstanbul Film Festivali hedefte

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.