John Lennon’un son sözü neydi?

Hayranı Mark Chapman tarafından eşi Yoko Ono’nun önünde dört el ateş açılması sonunda hayatını kaybeden Lennon'un son sözleri bir belgeselle ortaya çıktı. Cinayeti ve perde arkasını anlatan ‘John Lennon: Duruşmasız Cinayet' Apple+'de yayında.

Kültür Sanat 7 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Lennon, kendisine verilen ödülü artık bir Beatle olmadığı'' gerekçesiyle istemedi.

Tarih 8 Aralık 1980, New York. O günden sonra dünya, bu tarihi Beatles grubunun efsanevi solisti John Lennon’un ölümüyle hatırlayacak. Kendisini hayran olarak tanımlayan Mark Chapman tarafından eşi Yoko Ono’nun önünde dört el ateş açılması sonunda hayatını kaybeden Lennon’un ölümünden 43 yıl sonra son sözleri ortaya çıktı.

Lennon ve Yoko Ono’nun birlikte yaşadığı New York’taki Dakota binasının resepsiyonunda çalışan Jay Hastings, Beatles efsanesinin son sözlerinin ‘Vuruldum’ olduğunu açıkladı. Bu bilgi, şarkıcının cinayetinin en kapsamlı araştırması olarak tanımlanan ‘John Lennon: Duruşmasız Cinayet’ adlı belgeselde ortaya çıktı. Apple TV+’de  yayınlanan belgeselde Hastings cinayet anını şöyle anlatıyor:

“Koşarak yanımdan geçiyor, ‘Vuruldum’ diyordu. Ağzından kan geliyordu. Öylece yere yığıldı. Onu kısmen sırt üstü yatırdım ve gözlüklerini çıkarıp masanın üzerine koydum. Yoko Ono ‘Ambulans çağırın, ambulans çağırın, ambulans çağırın’ diye bağırıyordu.”

John Lennon ve eşi Yoko Ono.

‘Hayır, bu bir film değil’

Cinayetin bir diğer tanığı ise taksi şoförü Richard Peterson idi. O da olay anının bir film çekimi olabileceğini düşündüğünü ancak sonradan olayların farkına vardığını söylüyor:

“Lennon içeri girerken bir genç ‘John Lennon’ diyor. Tıknaz bir adamdı. Taksimin ön camından ona bakıyorum. Ona ateş etmesini izliyorum. Adam az sonra John Lennon’ı vurdu. Film çektiklerini sandım ama ışık, kamera ya da başka bir şey görmeyince durumun farkına varıp ‘Hey, bu film değil’ dedim.”

Chapman, 40 yaşındaki rock yıldızını “şöhret” için öldürdüğünü ve ölüm cezasını hak ettiğini söylemişti. 2022’de Chapman’ın 12. kez şartlı tahliyesi reddedilmişti, gelecek sene bir şartlı tahliye hakkı daha olacak. Bu cinayeti ve perde arkasını anlatan  belgesel,  görgü tanıkları ve olay yeri fotoğraflarının yanı sıra Chapman’ın psikiyatristleri, avukatları,  olayı araştıran dedektifler ve savcılarla yapılan röportajları da içerecek. Ayrıca Lennon’a ait daha önce görülmemiş görüntüleri içerecek.

‘John Lennon: Duruşmasız Cinayet’ 6 Aralık’ta Apple+ kataloğuna eklendi.

John Lennon cinayetinin detayları bir diziyle aydınlatılacakJohn Lennon cinayetinin detayları bir diziyle aydınlatılacak

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.