Kadıköy Rexx Sineması şimdilik yıkılmıyor ama yıkılacağını ‘bildiren’ kim?

Birileri dün Kadıköy'deki tarihi Rexx Sineması'nın yıkılacağını 'bildirdi'. Kimdi bu bildiren belli değildi. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı mal sahibi vakfın sinemayı sattığını söyledi ve "Takipteyiz" dedi.

8 Ağustos 2024

İstanbul’da Kadıköy’deki Rexx Sineması’yla ilgili ne zaman sosyal medyada bir iddia ortaya atılsa insan ürküyor. Çünkü 2016’dan bu yana sekiz yılda çeşitli vakitsiz iddialar ortaya atıldı. O gün için yalanlansalar da zaman bize bu iddiaların gerçeğe dönüştüğünü gösterdi.

Dün yeni bir iddia ortaya atılıdı Rexx Sineması yıkılıyor diye. Kaynağı belirsiz bir iddia. Filmi başa sarıp bu iddia niye ortaya atıldı diye düşünmeden edemedim.

Yıl 2016… Aylardan temmuz. Sosyal medyada Kadıköy’deki Rexx Sineması kapanıyor diye paylaşımlar yapılıyor. Oysaki her gün önünden geçtiğim sinemanın kapanacağına dair bir emare yok.

Hemen arıyorum sinemayı,  Rexx’in müdürü Aynur Sakalar ile konuşuyorum. Kapanma kararı almadıklarını söylüyor. Sosyal medyadaki paylaşımlara Sakalar da şaşırmış. Peki nereden çıktı bu söyletiler de sinema açıkken kapatıldı?

Sakalar sinemanın mal sahibi Kadıköy Rum Ortodoks Cemaati Kiliseleri Vakfı’yla kira konusunda anlaşamadıklarını anlatıyor. Vakıf sinema işletmecisine göre çok yüksek kira istiyor, sinema da bu kirayı ödeyemeyeceğini söylüyor. Pazarlık sürerken Rexx Sineması kapanıyor diye birileri paylaşıma başlıyor.

2020’de Rexx Sineması kapatıldıktan sonra metal levhalarla kapatılınca kamuoyu yıkılacağını düşünmüştü.

Nedir bu Rexx’in başına gelenler?

Sonra mal sahibi ile sinema işletmecisi anlaştı. Rexx Sineması açık kaldı. Fakat kontrolsüz kira artışları devam edince, mal sahibi olan vakıf da yüksek kirada ısrar edince dört yıl sonra anlaşamadılar ve sinema pandemi günlerinde 2020 yılında kapandı.

Kapanması epey ses getirmişti. Ama pandemi koşullarında kimse dışarı çıkamadığı için pek bir şey yapmak mümkün olamadı. İşte o günlerde eski Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı “Salgın tehdidinin aşılmasının ardından sinema binasının mülk sahipleriyle bu değerli kültür mirasını geleceğe nasıl taşıyabileceğimizi değerlendireceğiz” diyerek belediye olarak yüreklere su serpti.

Pandemi geçti, Rexx kapanmıştı ve bir de deprem riski vardı. Etrafı sac levhalarla kapatıldı Rexx’in. Kimi deprem nedeniyle güçlendirme yapılacağını kimi Rexx’in yıkılıp yerine alışveriş merkezi yapılacağını söylüyordu. Ama mal sahibi vakıf bir açıklama yapmıyordu.

Kadıköy’ün orta yerinde kültürel olarak tarihi mekanın alışveriş merkezi yapılması kolay değil. Birçok İstanbullunun hele hele Anadolu’da yaşayanların çoğunun anısı var orada. Tiyatro ve sinema dünyası için de önemli bir yer. Kültürel değeri çok yüksek. Bunun için kamuoyu baskısına direnmek zor. Ki Emek Sineması deneyimi de hafızalarda. İstanbulluların karşı çıkmasına rağmen burası yıkıldı yerine yapılan binaya replikası yapıldı. Sonra da kimse gitmedi bu sinemaya. Ki bu da gösterdi ki kamuoyunun istemediği şekilde bir mekanı başka bir mekana dönüştürmek orayı neredeyse lanetli hale getiriyor.

Rexx kapandıktan sonra yine yıkılıyor iddiaları ortaya atıldı. Kamuoyu celallenince bu sefer mal sahibi vakıf açıklama yapmak zorunda kaldı ve sac levhaların koruma amaçlı olduğunu duyurdu. Vakıf yetkilileri zahmet edip binanın yıkılmasının söz konusu olmadığını, mekanı yeni bir kültür merkezine dönüştürmeye çalıştıklarını anlattı. Lakin aradan yıllar geçti Rexx ne açıldı ne kültür merkezi haline getirildi.

Kim bu Rexx’in yıkılacağını bildiren?

Dün yine 2016’da olduğu gibi sosyal medyada Rexx Sineması yıkılıyor diye paylaşımlar yapılmaya başlandı. Tek cümlelik paylaşımlardı. “Kadıköy’deki Rexx Sineması’nın yıkılacağı bildirildi” diye yazılmıştı. İlginç olan bunlar haber sitelerinin paylaşımları da değildi. Ve bildiren kim, o da belli değildi.

Bir yıkım olacaksa bunu belediyeden habersiz yapmanız mümkün değil. Kadıköy Belediyesi’ni aradım. Muhatap bulamadım. Seçim sloganı ‘Kadıköy Mesut olacak’ olan Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı’na mesaj attım belki bir açıklama yapar beni mesut eder diye!

Kadıköy Belediye Başkanı: Vakıf sinemayı sattı, yeni proje bize gelmedi

Sağolsun hemen döndü Mesut Başkan. Kadıköy Rum Ortodoks Cemaati Kiliseleri Vakfı’nın Rexx Sineması’nın bulunduğu alanı sattığını söyledi. Artık yeni bir sahibi vardı Rexx’in peki ne yapacaklardı? Mesut Başkan Rexx Sineması’nın içinde bulunduğu binayla ilgili bir projenin de kendilerine henüz gelmediği anlattı. Çünkü proje gelse yıkılıp yıkılmayacağını ve oraya ne yapılacağını başkan bilir. Son olarak da “Takipteyiz” dedi.

İBB’nin yerel yönetim olarak politikası şehrin kültürel hafızasında yer alan mekanların şehre kazandırılması yönünde. İBB Miras bu konuda şahane işler yapıyor. Ki Beyoğlu Sineması bu sayede açık. Eski Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Bey’in görevdeyken Rexx Sineması’yla ilgili kamuoyu önünde bir irade koyduğu da hafızalarda. Anladığım kadarıyla Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Bey de Rexx’i kolay kolay teslim edeceğe benzemiyor.

Şimdilik Rexx Sineması’nın yıkımı iddiasının doğru olmadığını biliyoruz. Ama aklımızda birçok soru var. Rexx Sineması yıkılmak mı isteniyor? Kim satın aldı bu alanı? Yeni mal sahibi sinemayı yıkıp yerine bir şey mi yapmak istiyor?

Rexx’le ilgili tüm bu yaşananlardan sonra dünkü paylaşımlar acaba bir kamuoyu tepkisini ölçmek için mi yapıldı diye sormadan edemiyor insan. Ve dünkü paylaşımlarda Rexx’in yıkılacağını bildiren kimdi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.