Japonlara futbolu sevdiren Kaptan Tsubasa futbolu bırakıyor

Kaptal Tsubasa futbolu bırakıyor. Manga efsanesinin yaratıcısı Yoichi Takahashi 43 yıllık serinin sona ereceğini açıkladı. Kötüleşen sağlık durumu ve manga endüstrisindeki değişen koşullar bu kararda etkili oldu.

Kültür Sanat 9 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Tsubasa'nın çizgi film uyarlaması, özellikle Japonya'da futbolun geniş kitleler tarafından sevilmesinde önemli bir paya sahipti.

Türkiye onunla 90’larda tanıştı. Kaptan Tsubasa… En az iki kuşak onunla büyüdü bu topraklarda. Ama onunla büyüyen, futbol denen heyecanlı sporun büyüsüne kapılan sadece bu coğrafyanın çocukları değildi. Sonraki yıllarda dünya yıldızları olacak Lionel Messi ve Andres Iniesta da Kaptan Tsubasa ile büyümüştü.

Çizgi film kahramanı olarak başlamadı Tsubasa. Aslında bir Manga serisinin kahramanıydı. Yoichi Takahashi 1978’de Arjantin’de düzenlenen ve finalde Arjantin’in Hollanda’yı 3-1 yendiği Dünya Kupası maçını izleyip futbola tutku derecesinde bağlandıktan sonra kafasında böyle bir manga yaratma fikri canlanmıştı. Manga serisi o kadar çok sevildi ve çizgi filmleri geldi.

Tsubasa’yı sevenlere maalesef kötü bir haberimiz var. O artık emekliye ayrılıyor. Yoichi Takahashi serinin sona ereceğini açıkladı. 1981 yılından bu yana manga serisini devam ettiren Japon çizer sağlık sorunları ve dünyada değişen koşullar nedeniyle seriyi nisan ayında bitireceğini açıkladı. Yoichi Takahashi okurlara yazdığı mektupta “Bu kolay bir karar değildi. Kaptanı okumaktan hoşlananları hayal kırıklığına uğratıp üzebilir ancak umarım kararımı anlarsınız” dedi.

11 yaşındaki futbol dehası Tsubasa Ozora’nın hikâyesinin anlatıldığı Manga serisi küresel bir fenomen haline gelmişti. 100’den fazla ülkenin izlediği manga serisi Japonya’da 70 milyon, yurt dışında ise 10 milyondan fazla sattı.

Kaptan Tsubasa’nın Japonya’da yayınlanmaya başladığı 1981 yılında Japonya’da futbol popüler değildi. Profesyonel futbol ligi 1993’te kuruldu. Kimilerine göre Kaptan Tsubasa’nın macerası Japonya’da futbolun sevilmesinde önemli rol oynadı ve bu ligin kurulmasının altyapısını hazırladı. Ki Manga serisi Japonya’da futbolu sevdirdiği için Japonya Futbol Federasyonu da bu seriyi destekliyor.

Haftanın grafik romanı 'Büyük Şefler': Son derece ‘lezzet’li bir yolculukHaftanın grafik romanı ‘Büyük Şefler’: Son derece ‘lezzet’li bir yolculuk

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.