Mahkemeden rockçılara ferman! Eleştirin birbirinizi

Ferman Akgül'ün Redd grubu üyeleri Doğan Duru ve Güneş Duru ile sanatçı Aylin Aslım hakkında açtığı tazminat davasını mahkeme reddetti. Gerekçeli kararın açıklanması ileriye bıraktı.

Kültür Sanat 19 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

maNga’nın solisti Ferman Akgül’ün açtığı davada mahkeme kararını verdi. Sanatçı bir süre önce Redd grubunun üyeleri Doğan Duru ve Güneş Duru ile sanatçı Aylin Aslım’a dava açmıştı. Davaya gerekçe olan iddia ise bu isimlerin kendisini siyasi bir oluşumun içindeymiş gibi göstererek lince maruz bırakmasıydı. Akgül dava açtığı müzisyenler tarafından Teknofest etkinliklerine katıldığı ve TOGG otomobilinin tanıtımında yer aldığı için eleştirilmişti. Redd grubunun üyeleri Doğan Duru ve Güneş Duru sosyal medya hesaplarından maNga’nın solistini eleştirmiş, omurgasızlıkla suçlamıştı.

Müzisyen Ferman Akgül’e eleştiriler bununla sınırlı kalmamış, Aylin Aslım da sosyal medya hesabından bu tanıtımlardan kazandığı parayı sorgulamıştı. Üç müzisyenden gelen eleştiriler üzerine Akgül mahkemeye başvurarak 300 bin liralık tazminat davası açmıştı. Dün görülen duruşmada mahkeme müvekkil avukatlarını dinledikten sonra Ferman Akgül’ü haksız buldu ve tazminat talebini reddetti. İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşmada gerekçeli kararın açıklanmasıysa ileriye bıraktı.

Sosyal medyadan eleştirilmişti

Davaya giden süreçte Redd grubundan Doğan Duru sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda Ferman Akgül için şunları söylemişti: “Teknofestlerde sahneye çıkanı, pandemide müzisyenler intihar ederken… iş tutan grubun solistini alkışlayan insanlar olmasını geçtim. Yahu siz grupsunuz, biriniz adamın yüzüne tükürmedi mi? Biriniz de sanatçı nedir söylemedi mi? Yuh size be kardeşim.. Omurgasız sürüngen gibi her yerde olmak”

Sanatçı Aylin Aslım ise Ferman Akgül hakkında yaptığı paylaşımda “Kaç milyon aldığını bilmem, bilemem. Türk rock camiası. Kol kırılır yen içinde kalır’cıdır. Ama burada bahsedilen kişi yıllardır AKP ile iş birliği yapan Manga’nın solisti Ferman Akgül’dür. Biz on yıldan fazla zamandır kara listelerdeyken, bu niye bilinmesin? Her şey bir yere kadar” yazmıştı.

‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik iddiası’

Yapılan bu sosyal medya paylaşımlarından sonra açılan davanın dilekçesinde Ferman Akgül’ün avukatı Ufuk Kök “Müvekkil 20 yılı aşkın kariyeri boyunca hep sanatçı kimliğini ön planda tutmuş, hiçbir siyasi oluşumun içinde yer almamıştır. TOGG ile poz veren müvekkilin bu tanıtımdan iki milyon lira aldığı şeklindeki yalan iddialar üzerine de müvekkil linç edilmiş, özel hayatının sınırları ihlal edilmiştir. Üç sanatçının saldırıları nedeniyle müvekkil ve ailesinin huzur ve sükunu bozulmuş, sosyal gelişim çağındaki çocukları bu durumdan etkilenmiş ve sosyal çevrelerinde bu durumdan zarar görme ihtimali söz konusudur. Müvekkil, sosyal medyanın da hedefi haline gelmiş, ‘yalaka Manga’, ‘yandaş grup’ gibi hakaretlere maruz kalmıştır. Üç sanatçının kamuoyu önünde halkı kin ve düşmanlığa tahrik ederek başlattığı linç kampanyası yüzünden müvekkilimin şeref ve itibarı ağır şekilde zarara uğramıştır. Büyük elem ve üzüntü duyan müvekkilin, hedef ve taraf haline getirilerek bir siyasi figür olarak yaftalanmasına ve ayrımcılığa uğramasına neden olan davalıların 300 bin lira manevi tazminata hükmedilmesini istiyoruz” demişti.

‘İfade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmeli’

Ferman Akgül’ün avukatının hazırladığı dava dilekçesine Redd grubunun üyeleri Doğan Duru ve Güneş Duru şöyle cevap vermişti: “Ferman Akgül, ne şekilde zarar gördüğünü belirtmemiştir. Kendisinin siyasi bir partiye yakın durmasından hareketle, özellikle geçmişteki muhalif parçaları göz önüne alındığında, dinleyiciler ve sanat camiasından eleştirel paylaşımların yapılması ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmelidir. Yapılan yorumlar, kişilik haklarına zarar verici nitelikte değildir. Bu nedenle davanın reddini istiyoruz.”

Bon Jovi 40 yaşında: Sanki hiçbir şey değişmemiş gibiBon Jovi 40 yaşında: Sanki hiçbir şey değişmemiş gibi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.