Kendi arşivlerimizden yola çıkarak geçmişi yeniden örgütleyebilir miyiz?

'Sınır/sız' ekibinin yeni sergisi 'Eksilerek Biriken', sanatçılar Okyanus Çağrı Çamcı, Üzüm Derin Solak ve Furkan Öztekin'in arşivlerini açmanın veya açık etmenin yollarını arayışının bir çıktısı, bir nevi hafıza yolculuğu... Sergi, kişisel arşivlere, queer bir gözle yeniden bakmayı amaçlıyor.

Kültür Sanat 26 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kundak 2023, 'Eksilerek Biriken' Sınır/sız - Tütün Deposu Fotoğraf: Üzüm Derin Solak Instagram

Soru bu: ‘Kendi arşivlerimizden yola çıkarak geçmişi yeniden örgütleyebilir miyiz?’ Üzerine düşünmek isteyenleri bağımsız aktivist ve sanatçılardan oluşan Sınır/sız ekibinin ‘Eksilerek Biriken’ sergisine alalım. Varoluşu şekillendiren ve güçlendiren kişisel arşivlere, kuir bir gözle yeniden bakmayı amaçlayan sergi, arşivlerin birer hayatta kalma aracına dönüşme potansiyelini sorguluyor.

Küratörlüğünü İlhan Sayın, Şafak Şule Kemancı, Ozan Ünlükoç ve Metin Akdemir’in üstlendiği, ‘Eksilerek Biriken’, Okyanus Çağrı Çamcı, Üzüm Derin Solak ve Furkan Öztekin’in işlerini bir araya getiriyor. Bu işlerde neler neler karşılaşmıyoruz ki…Kendilerine emânet edilen aile yadigârlarından, Onur Yürüyüşlerine götürülen düdüklere, yelpaze ve bayraklara… Sanatçılar bu sergiyle aslında kendi arşivlerini açmanın veya “açık etmenin” yollarını arıyorlar.

Sergi, 5 Ağustos’a kadar Tütün Deposu’nda.

Geçmişi açık etmek

Ortak hafızamızın hepimizde yer olan nesnelerinin yanı sıra sergide yer alan bağımsız sanatçıların hayatlarına ilişkin özel anlar, figürler ve fotoğraflar da yer alıyor sergide. Bunlardan biri de kapak fotoğrafında da gördüğünüz Üzüm Derin Solak’ın anne, babası ve kendini çektiği fotoğraf. Sergiyi ziyaret eden herkesin, özellikle bu fotoğrafı paylaşması ise Solak’ın fotoğrafının yarattığı güçlü duygunun herkesi etkilediğinin en önemli göstergelerinden biri.

İstanbul Onur Haftası’nın dumanı üzerinde tüterken bayramda İstanbul’da olanlara, iyi haber. Sergi, 5 Ağustos’a kadar Depo İstanbul’da ziyaretçilerini ağırlayacak.

Açık Yapıt'a Londra Tasarım Bienali'nden ödülAçık Yapıt’a Londra Tasarım Bienali’nden ödül

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.