Kız Kulesi restorasyon sonrası kapılarını ziyarete açtı

Tarihi milattan önce 410 yılına kadar uzanan ve 2. Mahmud dönemindeki orijinal haline sadık kalınarak Kültür ve Turizm Bakanlığınca özgün malzemeler kullanılarak restorasyonu tamamlanan İstanbul'un simge yapılarından Kız Kulesi, dün itibarıyla ziyarete açıldı.

Kültür Sanat 12 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

İstanbul’un simgelerinden Kız Kulesi, yeniden ziyarete açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyonu tamamlanan tarihi yapı dün itibarıyla yerli ve yabancı turistleri ağırlamaya başladı. Yenileme çalışmaları, uluslararası restorasyon ilkeleri ışığında ve Prof. Dr. Feridun Çılı, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ve Ağa Han Mimarlık Ödülü sahibi mimar Han Tümertekin’den oluşan bilim kurulunun rehberliğinde yapıldı. Açılışın ardından akşam saatlerinde de Kız Kulesi’nde ışık gösterisi gerçekleştirildi.

Kız Kulesi’nin tarihi yaklaşık 2.500 yıl öncesine dayanıyor.

Bakan Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul’un simge yapılarından Kız Kulesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, kulenin tarihinin milattan önce 410 yılına kadar uzandığını belirterek, “Yaklaşık 2 bin 400 yıllık tarihi yapıdan bahsediyoruz. Çok eski bir yapı. Bu süreçte birçok kez yıkılıp tekrar yapıldı. Cumhuriyet tarihindeki restorasyonları 1944 ve 1960’lı yıllarda yapılmıştı. Son olarak 1999-2000 döneminde gerçekleştirilmiş. Bugün de en son restorasyonu tamamlanmış oldu.” dedi.

Kız Kulesi ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Bakan Ersoy, restorasyonun Prof. Dr. Feridun Çılı, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ve Ağa Han Mimarlık Ödülü sahibi mimar Han Tümertekin’den oluşan bilim kurulunun rehberliğinde gerçekleştirildiğini, yapının sağlam şekilde gelecek kuşaklara aktarılması için depreme karşı güçlendirildiğini ve çevresindeki platformun da tamamen yenilendiğini söyledi.

Refik Anadol’dan Gaudi’ye: Saygılar bizden

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.