Kızıl Goncalar: Tarikata baskın!

‘Kızıl Goncalar’ın 15. bölümünde Meryem reşit olmayan kızının evliliğini ihbar edince tarikat baskın yedi, böylece taht kavgası yarım kaldı. Tarikattaki kız çocuklarının okumasına yönelik gizli plansa izleyiciye bir 23 Nisan armağanı oldu.

Kültür Sanat 23 Nisan 2024

Geçen bölümde Cüneyd’in (Mert Yazıcıoğlu) anne travması gün yüzüne çıkmıştı. Yeni bölümde Cüneyd annesinin mezarını kazmaya başlayınca mezar boş çıkacak ve kadıncağızın yaşadığını öğreneceğiz dediysek de mezarın içini göremedik. Bu işin peşini bırakmayan Doktor Levent (Özcan Deniz) hastane arşivlerinde Cüneyd’in annesini araştırırken intiharla eşleşmeyen bir rapor buldu. Bu da ortada bir cinayet olduğu ve tarikatın bunu örtbas ettiği anlamına geliyor; tabii anne hâlâ yaşamıyorsa!

Post kavgası

Geçen bölümde tarikatta iktidar savaşı kızışmıştı. Yeni bölümde Sadi Hüdayi Hoca (Erkan Avcı) kendini postun halefi seçtirebildi mi yoksa blöf mü yapıyor çözemedik. İşte tam da hocamız kendini seçilmiş kişi ilan edecekken tarikatı polis bastı: Kızı reşit olmadan evlendirildiği için okuyamamasından endişelenen Meryem’in (Özgü Namal) kaygısı arşa çıkınca kendi de dahil bu evliliği onaylayanları ihbar etti. Bu dizide de ‘hiçbir şey olmasa bile bir şeyler oluyor’ ve sürekli tesadüfen birtakım olaylar başka olaylar tarafından engelleniyor. Tesadüfler fazlalaşmaya mı başladı ne?

https://x.com/nowtvturkiye/status/1782515587127693614

Eğitim kavgası

Dizinin eğitim neferi kadınları Meryem, Zeynep, Birgül ve Hande, kız çocuklarının tarikat içinde olsa bile kapsamlı eğitim alabilmesi için kolları sıvadı. Okumak isteyen çocuklar gizlice derslere girebilsinler diye tablet dağıttılar. Bu sahne yalnızca kadınların hâlâ vermek zorunda kaldığı temel hak mücadelelerinin hatırlatılması değil, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle çocuk hakları konusunda farkındalık sahnesi olarak da okunabilir.

Dizi yansıması:

🔴 İzleyici her bölüm mutlaka övülen Erkan Avcı, Mert Turak, Mert Yazıcıoğlu ve Özgü Namal’a yine tebrik yağdırdı. Ama neredeyse tüm oyuncuların maharetlerini bolca izlediğimiz bu bölümde oyunculuk şovu yapıldı! Dizinin öne çıkmasının bir sebebinin de oyuncuların ustalığı ve cast ekibinin nokta atışı seçimleri olduğunu her seferinde hatırlıyoruz.

🔴 Cancağızımız Meryem bu bölüm izleyicileri bıçak gibi ikiye böldü. Salt iyi bir karakterin izleyici gözünde sorgulanmaya başlamasına güzel bir örnek: Çoğu genç izleyiciden oluşan grup Meryem’in, damadı Cüneyd’e yönelik tavırlarını çok sert eleştirirken diğer kesim Meryem’in kızı için endişelenmesini haklı görüyor.

🔴 Cüneyd’in bu bölümde girdiği haller yine ciğerimizi söktü. Annesinin intiharına yalnızca ahiretini yaktı diye üzülmüyor. Bu günahtan ötürü ahirette de kavuşamayacaklarını ifade etmesinden anlıyoruz ki Cüneyd, bu dünya ve öbür dünya olmak üzere annesi tarafından iki kez terk edildiğini düşünüyor.

🔴 Bu vesileyle dizinin psikolojik sahnelerdeki başarısını da övelim. Levent ve Cüneyd’in terapi sahneleri bizlere her bölüm düşünsel şölen yaşatıyor zaten. Ancak Cüneyd gibi bir karakterin ana temalardan biri olarak işlenmesi önemli. Ağır travmalar yaşandığında anıların hatırlanmadığına ya da beyin tarafından çarpıtıldığına dair güzel bir vaka incelemesi Cüneyd.

🔴 Dizinin bilim ve dini birleştirmesine sıkça rastlıyoruz. Bu bölümde Meryem’in anlattığı kıssada berzah aleminden haberleşilmesi, Zeynep’in aklına tabletlerle uzaktan eğitimi getirmişti. Meryem bir de okusa ne fena olacakmış!

🔴 Yeni bölümde birbirinden hazzetmeyen Meryem ve kumasının bir ortak yanına şahit olduk: Toplumsal baskıdan ötürü tek başına yaşayan kadın olmaktan çekindikleri için Naim’e katlandıklarını (açıkça dertleşmeseler de) itiraf ettiler. Dizinin neresinden tutsanız farkındalık akıyor.

🔴 Gözlerimizin önünde karakter gelişimi gösterip olgunlaşan ergen Mira (Esma Yılmaz) bu bölüm karamsar ama gerçekçi bir tespitle geldi: “Hiçbirimiz iyi değiliz. Annem, halam, dedem, sen, ben, hatta evimize girip çıkan Meryem, Zeynep, o tarikatçı çocuk bile. Hepimiz mutsuzsak belki de dünyanın normali budur.”

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Levent ve kızı Mira’nın tatil planı yaparken dinozor esprileriyle ve israfla özdeşleşmiş Ankapark’a alaycı bir tonla iğne batırdıkları gözümüzden kaçmadı.

🔴 Cüneyd’in hastaneye randevu almadan gitmesi, Levent’in kişisel alanına saygı duymaması karakteriyle değil, bağlı olduğu tarikatın yapısıyla ilgili olabilir. Eli devlet makamlarına uzanabilen tarikatımız her istediğini her an herkese yaptırmaya alışmış belli ki; gerçekçi bir detay.

🔴 Bölümde izleyiciye keçileri kaçırtacak soruları toparladık:

👉 Sadi Hüdayi, daha en baştan erkek kardeşini ve Cüneyd’i rekabet yolunda elemek için bir oyun mu kurmuş? Cüneyd’in annesiyle babasını tablodan çıkaran, Cüneyd’i de dünya işlerinden mahrum bırakıp kitaplara yönelten o mu?

👉 Sadi Hüdayi ve başhekim mürşidi öldürdü mü, yoksa kararlara müdahale edemesin diye onu başka yere mi taşıdılar? Diğer ihtimal, Meryem çok değer verdiği mürşidinin başı belaya girmesin diye tarikatı ihbar etmeden önce onu oradan kendi mi kaçırdı?

👉 Ortada resmî nikah yoksa Meryem, reşit olmayan kızı Zeynep’in evliliğini nasıl kanıtlayacak?

🔴 Açılış cümlesiyle bitirelim: “Fisyon halinde, kütle numarası büyük bir atom çekirdeği parçalanır ve ortaya iki veya daha fazla atom çekirdeği çıkar.” Basite indirgersek, bir yapı büyüdükçe kararlı olarak kalamıyor, bozunuyor. Diziyle paralellik kurarsak, tarikat büyüdükçe mensuplarını merkezde tutamıyor, çokbaşlılık arttıkça yapıda parçalanmalar kaçınılmaz oluyor.

16. bölüm fragmanı

Künye
Yayın mecrası: NOW TV
Yapım: Gold Film
Yapımcı: Faruk Turgut
Yönetmen: Ömür Atay, Özgür Sevimli
Senaryo: Şükrü Necati Şahin, Melih Özyılmaz, Ceylan Güleç, Deniz Gürlek
Müzik: Ender Gündüzlü, Metin Arıgül, Can Sanıbelli
Oyuncular: Özgü Namal, Özcan Deniz, Mert Yazıcıoğlu, Erkan Avcı, Mert Turak, Hazal Türesan, Selen Öztürk, Şerif Erol, Duygu Sarışın, Sitare Akbaş, Tuğrul Tülek, Yakup Turğut, Asiye Dinçsoy, Mina Demirtaş, Melisa Doğu, Esma Yılmaz, Zehra Kelleci, Batuhan Bozkurt Yüzgüleç, Cemre Melis Çınar, Can Kızıltuğ, Mısra Tüfek, Oğulcan İnan, (konuk) Hamdi Alkan.

 Kızıl Goncalar: Tarikat bölünüyor Kızıl Goncalar: Tarikat bölünüyor

 

Kızıl Goncalar: Kadına şiddet yine yen içinde!Kızıl Goncalar: Kadına şiddet yine yen içinde!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.