Kızılcık Şerbeti: Toksik ilişkiler bitti!

‘Kızılcık Şerbeti’nin 60. bölümünde sıkıntılı ilişkileri biten karakterlerimizin hepsi hayatlarında yeni bir döneme başladı. Toplumsal olaylara duyarlı Kıvılcım üzerinden Eylem Tok ve oğluna gönderme yapıldı.

Kültür Sanat 27 Nisan 2024

Eşi Nursema’yla (Ceren Yalazoğlu) başörtüsü krizi yaşayan Umut (Serkan Tınmaz) geçen bölüm bir de başkasıyla birlikte olarak ayıp üstüne ayıp etmişti. Yeni bölümde Nursema şahit oldukları karşısında Umut’la yüzleşmeye çalışsa da Umut, kankalarıyla batak atarken Nursema çıkagelmişçesine rahat bir tavırla ihanetinin arkasında durdu. Biz de ikilimizi mahkeme salonunda boşanırken bulduk.

Çimen’in dönüşü

Gökhan (Hasan Emre Avcı) için yapmadığı kalmayan Çimen (Selin Türkmen) bu bölümde saçlarını Belinda şampuanla yıkamışçasına domestik hallere büründü. Ne olacak bu kızın hali demeye kalmadan gerekli ‘kıvılcım’ı hiç beklenmeyen biri tetikledi: Babası kaypak Kayhan! (Soydan Soydaş). Gökhan’ın karısından boşandığı halde Çimen’i oyaladığını öğrenen Kayhan, eski eşi Kıvılcım’ı (Evrim Alasya) devreye soktu. Bu bölümün tarihini not edelim de her yıl Çimen’in Kurtuluş Günü olarak anılsın.

Ebeveynlik ikilemi

Metehan’ın (Rahimcan Kapkap) birkaç bölümdür süregelen araba meselesini sıkılarak izlerken konu nokta atışı bir yere bağlandı ve dizide Eylem Tok ve oğluna gönderme yapıldı. Arabasını arkadaşına kaptıran Metehan karakola götürülünce öğrendik ki arabayı alan genç kaza yapıp annesiyle yurt dışına kaçmış, suç da az kalsın Metehan’a kalacakmış. Bunu programına taşıyan Kıvılcım da ebeveyn olmanın, çocuğun her suçunu yok saymak/örtbas etmek anlamına gelmediğinin altını çizdi.

Dizi yansıması

🔴 Dizinin en sağlıklı ebeveyn-çocuk ilişkisi Görkem (Özge Özacar) ve babasından geldi, inanır mısınız? Geçen bölüm Görkem sarhoş oldu diye onu tokatlayan, dizinin en muhafazakâr dindarı gibi görünen babası, Abdullah’tan daha anlayışlı ve özgürlükçü çıkarak kızının hayat tarzını saygıyla kabullendi. İzleyicinin ihtiyaç duyduğu ters köşe buradan geldi yani. Görkem babasına “Dinibütün olmak sadece kapalı olmakla olmuyor. Pembe Hanım, Nilay; ikisi de kapalı ama içleri kötü,” diyerek mesaj vermeyi de ihmal etmedi.

🔴 Boşanmanın ardından Nursema kendini işine verdi ve bir toplumsal mesaj da ondan geldi. Kadınların başarısı evlilik ve çocukla özdeşleştiği için önceleri kendini yetersiz hissettiğinden bahsetti ve annesinin itirazlarına, izleyici tarafından oldukça beğenilen bir yanıt verdi: “Hayata hazırlanmak yerine çeyiz hazırladığımız için belki de bu haldeyizdir.”

🔴 Nursema’dan devam edelim. Senaristler, sevdiği ilk ve tek adam tarafından aldatılmış Nursema’yı, tüm sevgililerini aldatmış Rüzgar’la (Yiğit Kirazcı) yapmak için var gücüyle çalışıyor. Bunu bir tek Ünalların burnundan gelmesi şartıyla kabul ederiz. Umuyoruz ki bu uğurda Umut karakterini karaktersizleştirdiklerine değer.

🔴 Yeni aşkın eşiğinde olan diğer isim de Doğa (Sıla Türkoğlu). Eski eşi Fatih (Doğukan Güngör), boşandığının ertesi günü evlenen kendisi değilmiş gibi bunu öğrendiğinde küplere bindi. Üstüne Doğa’yı kıskanmasından ötürü Görkem’den papara da yiyince koyduk bir keyif çayı daha! İntikam hevesiyle yanıp tutuşan izleyicinin gönlünü almayı iyi beceriyorlar vesselam.

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Doğa’nın, Hz. Muhammed’in altı yaşında annesini kaybettiğini bilmesi sıradan bir sahne değildi bizce. Dizi seküler olarak konumladığı karakterlerine toplumdan bihaber replikler yazmasıyla eleştirildiği için Doğa aracılığıyla bu karikatürizeliği azaltmak istemiş olabilirler.

🔴 Eski gelini Doğa’nın bir ilişkiye başladığını öğrenen Pembe’nin (Sibel Taşçıoğlu) bozulmasının nedeni salt kötülük olmayabilir. Gözden kaçırdığımız bir nokta var: Kendi yap(a)madığını başka bir kadının yapmasına içerleyen kadınların gerçekliğine ayna tutuyor Pembe. Kızı Nursema’nın da çalışmamasını, dizinin dibinde olmasını bu yüzden istiyor. Bir yanımız Pembe’ye kızarken diğer yanımız öğrenilmiş çaresizlikten bunu yaptığı için ona üzülüyor.

🔴 Gözümüze çarpan son unsur, prensiplerin kişisel meselelerle karışmasıydı. Pembe ve Çimen üzerinden işledikleri bu temaya bakalım:

👉 Bunca yıl kutlama yapılmayan Ünal evinde Pembe, Abdullah’ın doğum günü için parti düzenledi. “Batı âdetleri” diye (gerçeklikten uzak açıklamalarla) bunlara karşı çıkılan evde, Abdullah’ın muhafazakârlığı Alev’den ötürü yumuşayınca her etkinlik yapılır oldu. Anlıyoruz ki Pembe kendini hep muhafazakâr Abdullah’a beğendirmeye çalışmış, şimdi de Abdullah’ın güncel versiyonuna beğendirmeye çalışıyor.

👉Gökhan’ın üçkağıdını öğrenen Çimen daha evden dışarı adımını atmadan ilk iş başörtüsünü çıkardı. Annesine “Gökhan beni kapatmadı. Ben bunu kendim için takıyorum,” derken aslında kendini kandırdığını, yeni bir prensipler bütünü edinmemiş olduğunu gördük. Aynı zamanda Pembe ve Çimen’in ortak noktasını, yani kendini sevdikleri erkeğe beğendirmek için ne kadar esneyebildiklerini gördük. “Esneklik ilişkiler için elbette gerekli, ama sınırları aşmadan ve tek taraflı olmadığında,” diyerek de kendi mesajımızı verelim.

61. bölüm fragmanı

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım: Gold Film
Yapımcı: Faruk Turgut
Yönetmen: “Ketche” Hakan Kırvavaç
Senaryo: Melis Civelek, Zeynep Gür
Müzik: Ece Ölçer, Serkan Ölçer
Oyuncular: Evrim Alasya, Barış Kılıç, Ahmet Mümtaz Taylan, Aliye Uzunatağan, Sibel Taşçıoğlu, Sıla Türkoğlu, Müjde Uzman, Ceren Yalazoğlu, Doğukan Güngör, Feyza Civelek, Serkan Tınmaz, Emrah Altıntoprak, Selin Türkmen, Rahimcan Kapkap, Soydan Soydaş, Sevim Erdoğan, Özlem Çakar Yalçınkaya, Bahtiyar Memili, Murat Ercanlı, Hasan Emre Avcı, Yiğit Kirazcı, Kaan Taşaner, Özge Özacar.

Kızılcık Şerbeti: Aşıkların sınavıKızılcık Şerbeti: Aşıkların sınavı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.