Komedyen Stephen Fry: Elgin Mermerleri Atina’ya iade edilsin

İngiliz yazar ve komedyen Stephen Fry İngiltere ve Yunanistan arasında diplomatik krize yol açan Elgin Mermerleri tartışmalarına dahil oldu. Geçmişte mitoloji hakkında kitaplar da yazan Fry tarihi eserlerin Atina'ya iadesi çağrısı yaptı.

Kültür Sanat 28 Haziran 2024

Elgin Mermerleri tartışması devam ediyor. İki yüzyıl önce Atina’dan kaçırılıp İngiltere’ye götürülen ve yıllardır British Museum’da sergilenen tarihi eserler iki ülkeyi karşı karşıya getiriyor. Yunanistan tarihi eserlerin iadesi talebini sürekli yinelerken İngilizler uzun süredir talebe kulak tıkıyor. İngiltere başbakanı Rishi Sunak ve Yunan mevkidaşı Miçotakis arasında polemiğe neden olan konuya yazar ve komedyen Stephen Fry da dahil oldu.

Elgin Mermerleri’ni Zafer Takı’na benzetti

Stephen Fry Elgin Mermerleri’nin Yunanistan’a iadesi çağrısını yineleyerek mermerlerin götürülmesinin Nazi Almanya’sının Fransa’yı işgali sırasında Paris’teki Zafer Takı’nı söküp götürmesine benzetti. Zafer Takı sökülüp götürülmedi ama Atina’daki Parthenon’a ait mermerler Lord Ergin tarafından 19. yüzyılın başlarında peyderpey kaçırılmıştı.

Avustralya’da katıldığı bir yayında konuşan Stephen Fry 1802 yılında Lord Elgin’e Parthenon mermerlerini Akropolis’ten çıkarma izni veren “en titiz şekilde yazılmış belge” olsa bile bunun Nazilerin Paris’te bulunan tarihi anıta,  Zafer Takı’na sahip olması gerektiğini iddia etmesine benzediğini söyledi. Fry “Naziler işgalci bir güçtü. Fransa’nın bazı bölgelerini vermeye ne hakları vardı? Vermek onlara düşmezdi” dedi.

Diplomatik krizin gölgesinde 10 maddede Elgin MermerleriDiplomatik krizin gölgesinde 10 maddede Elgin Mermerleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.