Konser Kurdu Akbank Caz Festivali’nin takibinde

33. Akbank Caz Festivali hafta sonu da tüm hızıyla devam ediyor. Bu akşam yaşayan efsane Terence Blanchard cazseverlerle buluşuyor. Ayyuka, Gabi Hartman, Ozan Musluoğlu ve Kerem Görsev müzikseverlerin festival kapsamında bu hafta sonu dinleyeceği diğer önemli isimler.

Kültür Sanat 29 Eylül 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

33. Akbank Caz Festivali, şehrin caz halini yansıtmaya devam ediyor. İstanbul’un en köklü müzik buluşmalarından biri olan festival, 23 Eylül akşamı Mercan Dede’nin Müze Gazhane’deki verdiği konserle başlamıştı. Bu hafta sonu ise festival coşkusu İstanbul’un farklı noktalarında iddialı konserlerle yaşanacak. Elbette Konser Kurdu’da festivalin takibinde. İlk durağımız Zorlu PSM. Karşımızda eşsiz müzikal mirasıyla Terence Blanchard.

Konser Kurdu bir efsanenin izinde: Terence Blanchard

Caz sahnesinin en saygın trompetçilerinden biri olarak anılan Amerikalı müzisyen Terence Blanchard, bugüne dek beş Grammy Ödülü kazanmasının yanı sıra Spike Lee filmleri için yaptığı bestelerle de iki kez Oscar Ödülü’ne aday gösterildi. Quincy Jones’tan sonra bunu yapabilen ilk isim oydu. Caz müziğine yaptığı sayfalara sığmayan katkılarının yanı sıra Amerikalı müzisyen, opera alanındaki üretimiyle de dikkat çekmişti. Ödüllü trompetçi ‘Fire Shut Up in My Bones’ ile Metropolitan Opera için besteleyen ilk Afro-Amerikan müzisyen oldu. 2021 yılında yayınladığı ‘Absence’ albüme ile en büyük ilhamlarından biri olan Wayne Shorter’a saygı duruşunda bulunan müzisyen bu akşam Zorlu PSM’de yılın en özel performanslarından biri olmaya aday konseri için sahnede.

Festivalin bu akşamki maratonu Terence Blanchard konserinin dışında Ayyuka performansıyla da devam ediyor. 2001 yılından bu yana Türkiye’de saykodelik müziği özgün tarzlarıyla yansıtan grup, Babylon’da sahne alacak. Dick Dale, John Frusciante, Erkin Koray ve Orhan Gencebay gibi farklı türlerin büyük isimlerinden ilham alan topluluk, sahnede yaptıkları doğaçlamalarla da her konserlerini özel kılmayı başarıyor. Ancak elbette bu, grubun tek başarısı değil. Çeyrek asrı geride bırakmaya hazırlanan Ayyuka, kemikleşmiş hayran kitlesiyle çok özel konserlerde müzikseverlerle buluşmayı sürdürüyor.

Gelelim yarının programına. Cumartesi festivalin en yoğun günlerinden biri. Saat 11.00’de Çılgın Çocuk Orkestrası’nın Akbank Sanat’taki atölyesi sonrası 19.00’da North Studio’da elektronik tabanlı R&B ve hip-hop topluluğu Hend sahne alacak. lışılmışın dışında bir kurulum ile deneysel sesleriyle dikkat çeken Hend, kurulduğu 2019 yılından bu yana performanslarıyla büyük beğeni topladı. Bitti mi? Biter mi hiç? 33. Akbank Caz Festivali’nin bu yoğun günün bir diğer konserinde ise Gabi Hartmann sahnede olacak. Fransız şansonları ve dünyanın dört bir yanından pop – rock müzikler çalan Paris’teki bir evde büyüyen Hartmann’ın bu mirası kaçınılmaz olarak müzikal tavrına da etki etti. Bu etkinin yansıması olan ruhu rahatlatan şarkılar yarın akşam 22.00’de Babylon’da yankılanacak. Aynı saatte plak tutkunlarını da cezbedecek bir festival buluşması Outro Record Store’da.

https://youtu.be/I0pH2XRyusY?si=bQ9bfJ-BVZWxxG4Z

Konser Kurdu pazar günü de mesaide

Akbank Caz Festivali’nin pazar mesaisi 18.30’da Alan Kadıköy’de başlıyor. İdil Naz Dönmez ve Rüzgar Yıldırım, 2023 Nardis Genç Caz Vokal Yarışması’nda birincilik kazandıktan sonra bu kez de festival programında sahne alacak. 1999 doğumlu İdil Naz Dönmez ile 2008 doğumlu Rüzgar Yıldırım’ın bu özel performansının ardından Türk caz sahnesinin efsane isimleri yine aynı mekânda müzikseverlerle buluşacak. Ozan Musluoğlu Quartet ve Türkiye’nin yetiştirdiği dünya çapında müzisyenlerden biri olan Kerem Görsev 20.30’da Alan Kadıköy’de sahnede olacak. 

Cem Tuncer’in şefliğini yaptığı TRT Radyosu Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’nın da bir parçası olan kontrbas sanatçısı Ozan Musluoğlu’ya, trompette Barış Doğukan Yazıcı, piyanoda Kaan Bıyıkoğlu ve davulda Ferit Odman’dan oluşan dörtlüsü ile sahnede olacak. Dörtlüye Kerem Görsev piyanosuyla eşlik ediyor.

33. Akbank Caz Festivali Mercan Dede'nin performansıyla başladı33. Akbank Caz Festivali Mercan Dede’nin performansıyla başladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.