Kitap okumak, sosyal medyada vakit geçirmekten daha popüler

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre insanlar kötü bir günü atlatmak için sosyal medyada gezmek, radyo dinlemek, sinemaya ya da bara gitmek yerine kitap okumayı tercih ediyor. Yani kitaplar en iyi dostumuzdur sözü bir klişeden çok daha fazlası.

Kültür Sanat 14 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Ankete göre insanların %41'i okudukları kitapları saklıyor.

Yaz tatili için planlarınızı yaparken çantanıza kitaplarınızı almayı unutmayın. Bu yaz, gerçek kaçış ve kafa dinlemeyi kitaplarda bulacağız. Biz değil, İngiltere Yayıncılar Derneği söylüyor. İngiltere’de 2 bin 200’den fazla yetişkinle yapılan ankette, katılımcıların üçte birine (%33) göre kötü bir gün geçirdikten sonra kitap okumak iyi bir kaçış yöntemi. Katılımcıların %54’üne göre en iyi kaçış yöntemi ise televizyon izlemek. Şaşırtıcı verilerden biri de kitap okumanın, dijital platformları izlemek, sosyal medyaya bakmak, radyo dinlemek ve bara veya sinemaya gitmekten daha popüler bir kaçış yöntemi olması.

Yayıncılar Derneği CEO’su Dan Conway, anketin kitapların yalnızca insanların ruh sağlığı ve esenliği için önemini göstermekle kalmayıp aynı zamanda uzun ömürlülüklerinin ve değerlerinin bir kanıtı olduğunu söyledi. Conway’e göre İngiltere yayıncılık endüstrisinin patlama yaşadığı bir dönemde: “Kitaplar, hepimiz için günlük rutinlerimizden kaçmak için harika bir yol. Bunu arkadaşlarımızla, ailelerimizle ve daha geniş bir kitleyle paylaşabilirsek, insanların hayatlarında farkına bile varmadan büyük bir fark yaratabiliriz.”

Büyük çoğunluk kitaplarını saklıyor

Peki İngiltere’de “Kitaplarım olmadan asla” diyenler ne alemde? Ankette ayrıca insanlara okudukları kitapları ne yaptıkları da soruldu. Birden fazla seçeneğin seçilebildiği ankette, insanların % 41’inin kitapları kendileri için sakladığı, % 34’ünün ise arkadaşlarına ve aile üyelerine verdiği ortaya çıktı. Katılımcıların üçte biri, kullanılmış kitaplarını hayır kurumlarına verdiklerini, % 12’si ise onları çevrimiçi sattığını söyledi. İnsanların sadece % 7’si kitapları attığını söyledi.

Raf Gezgini: Geçmişe yolculukRaf Gezgini: Geçmişe yolculuk

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.