Kütahya’da tarihi keşif: İki bin yıllık tiyatro maskesi bulundu

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki arkeolojik kazıda Zeus Tapınağına da evsahipliği yapan Aizanoi Antik Kenti'ne girişi sağlayan anıtsal kapı yapısı ile iki bin yıl öncesine ait pişmiş topraktan yapılmış tiyatro maskı bulundu.

Arkeoloji 6 Kasım 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Anadolu’nun en iyi korunmuş Zeus Tapınağı’na ev sahipliği yapan Kütahya’daki Aizanoi antik kentinde tarihi bir keşif yapıldı. 2012’den bu yana UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan antik kentteki arkeolojik kazılarda iki bin yıllık tiyatro maskesi bulundu. Kazı başkanlığını yürüten Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun bu sezon mayıs ayından itibaren ağırlıklı olarak agora ve stadyum yapılarında çalıştıklarını söyledi.

Aizanoi’de antik stadyum ortaya çıkarılıyor

Çalışmalarının stadyumun doğu tribünündeki alanda sürdüğünü belirten Prof. Dr. Gökhan Coşkun “Yine aynı bölgede bir depremde çökmüş olan oturma basamaklarını gün yüzüne çıkaracağız. Ayrıca önceki yıllarda burada tasnif edilmiş blok taşların farklı bir alana taşınması işlemine başladık. Önümüzdeki yıllarda da bu alanlarda kazılar yaparak stadyumun tribününü tamamen ortaya çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Kazı başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun Zeus Tapınağının statiğinin bozulmaması için bodrum katına yağmur sularının sızmasını engellemek amacıyla onarım çalışmaları gerçekleştirdiklerini anlattı. Agoradaki üç dükkana daha ulaştıklarını dile getiren Prof. Dr. Coşkun şöyle devam etti:”Agoranın batı portikosunun (revak) güney kanadında yaptığımız çalışmalarla buradaki kazı çalışmalarını tamamladık. Burada agoranın çok iyi korunmuş vaziyette mermer döşemeli avlusu ve sütun kalıntılarının yanı sıra avludan portikoya çıkan mermer basamaklar ve portikonun da kısmen korunmuş olan mermer döşemesini gün yüzüne çıkarmış durumdayız. Bu alan şimdiden ziyaretçilerin ilgisini çekmeye başladı.”

Agorada tiyatro maskesi bulundu

Diğer buluntulara değinen Prof. Dr. Gökhan Coşkun şunları kaydetti: “Podyumların birinin içindeki dolgu toprakta çeşitli sikkeler, fil dişi bir figürün parçası ve beklemediğimiz şekilde iyi korunmuş pişmiş topraktan bir tiyatro maskesi bulundu. Bu tiyatro maskı, Aizanoi’nin Dionysos kültüne dair yeni veriler, katkılar sunuyor. Biz burada bu kültün çok baskın bir kült olduğunu biliyoruz. Nitekim, dünyada eşi benzeri olmayan stadyum ve tiyatro yapımız olması da bunun göstergesi.”

Önceki yıllarda tiyatronun yakınındaki mezarda benzer tarzda bir maskın ölü hediyesi olarak mezara bırakıldığını tespit ettiklerini anlatan Gökhan Coşkun bu tür eserlerin sayısının kazı ilerledikçe artacağını öngördüklerini sözlerine ekledi.

Anadolu'dan tarih fışkırıyor: İşte yılın öne çıkan 10 arkeolojik keşfiAnadolu’dan tarih fışkırıyor: İşte yılın öne çıkan 10 arkeolo

Her şeyin şafağı GöbeklitepeHer şeyin şafağı Göbeklitepe

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.