Paris’teki olimpiyat enflasyonundan Louvre da nasibini aldı

Louvre Müzesi'nin giriş ücretlerine yüzde 30 zam yapması tepkilere neden oldu. Fransız kamuoyu zammı 2024 Yaz Olimpiyatları öncesi fırsatçılık olarak değerlendirirken turistlerden tepki gelmedi. Müze artan maliyetleri gerekçe gösterdi.

Kültür Sanat 18 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Louvre Müzesi geçen yıl 9 milyon ziyaretçi ağırladı.

Dünyanın en büyük sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapan Louvre Müzesi’nde giriş ücretlerine zam geldi. 25 yaşından küçük Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşlarının ücretsiz ziyaret edebildiği müzeye giriş artık 22 euro. Geçen yıl dokuz milyon turistin ziyaret ettiği müzeye giriş zamdan önce 17 euroydu. Zam kararı tepkilere neden oldu, Paris olimpiyatları öncesinde fırsatçılık olarak nitelendirildi.

Fiyatlara hemen yansıyan bu artış Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa tablosunun da aralarında olduğu müzenin hazinelerini görmek için sabah soğuğunda kuyrukta bekleyen onlarca kişiyi pek etkilemedi. 2017’den sonra ilk kez giriş ücretine zam yapan Louvre Müzesi yöneticileri buna gerekçe olarak artan maliyetleri gösterdi. 2021’den bu yana enerji maliyetlerinin yüzde 88 arttığını belirten yönetim gelirlere katkı sağlamak amacıyla bir adım daha atmaya hazırlanıyor.

Olimpiyatlar öncesi zam furyası

Louvre Müzesi’ni 25 yaş altı gençler, düşük ücretliler ve işsizler, engelliler, öğretmenler ve gazeteciler dahil ziyaretçilerin yüzde 40’ı ücretsiz ziyaret edebiliyor. Bu teamülü değiştirmeyen müze yönetimi artan maliyetler karşısında zammın yanı sıra müzenin açık kaldığı süreyi uzatmayı da düşünüyor. Cuma günleri gece 22.00’ye kadar açık olan müze diğer günler 09.00-18.00 saatleri arası açık. Salı günleri ise ziyarete kapalı.

Fiyatına zam yapan tek kurum Louvre Müzesi değil. 2024 Yaz Olimpiyatları’nı düzenlemeye hazırlanan Paris metroya da zam yapacak. Dünyanın en yaygın metro ağlarından birine ev sahipliği yapan Paris’te ulaşıma neredeyse iki katı zam yapılacak.

Ayasofya'daki yeni uygulamayı test ettik: Namaz yabancıya 25 EuroAyasofya’daki yeni uygulamayı test ettik: Namaz yabancıya 25 Euro

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.