Mabel Matiz ve Mert Demir’in ‘Antidepresan’ı da mı çalıntı?

Mert Demir'in bestelediği ve Mabel Matiz ile seslendirdiği 'Antidepresan' 2022'nin en çok dinlenen şarkısıydı. Lakin başarısına gölge düşürebilecek bir iddia var. Merve Holefter, ‘Alınsam’ adlı eserinin nakarat melodisinin ‘Antidepresan’da kullanıldığı iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Kültür Sanat 26 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Mert Demir'in bestecisi olduğu 'Antidepresan' 2022'nin en çok dinlenen şarkısıydı.

Mabel Matiz’in 21 Temmuz’da yayınlanan beşinci stüdyo albümü ‘Fatih’in dumanı üzerinde tütüyor, “en çıplak halim, en gür kahkaham, en aşık gözyaşım ve en geniş aile fotoğrafım” dediği 25 şarkılık albümü New York Times meydanını süslüyor. Tüm bunlar şarkıcının keyfini yerine getirmiştir elbet ancak karşı karşıya kaldığı bir dava da var.

Zira Matiz’in, Mert Demir ile birlikte seslendirdikleri ‘Antidepresan’ şarkısının çalıntı olduğu iddia ediliyor. Hürriyet’ten Özge Eğrikar’ın haberine göre Merve Holefter, ‘Alınsam’ adlı eserinin nakarat melodisinin ‘Antidepresan’da izinsiz bir şekilde kullanıldığını öne sürüyor. Holefter’in İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunduğu dilekçedeki iddialarına göre, şarkıcı ‘Alınsam’ adlı parçası üzerinde 2020’den itibaren çalışıyor. Söz konusu şarkıyı da geçen yıl kendi kanalında yayınladı. Holefter, söz yazarı Mert Demir hakkında “mali ve manevi haklara tecavüz” suçundan savcılığa suç duyurusunda bulundu.

İki şarkı arasındaki hatrı sayılır benzerliğin fark edilmesinin ardından Holefter, Musiki Eserleri Sahipleri Grubu Meslek Birliği’ne (MSG) başvurarak inceleme talep etti. Yapılan inceleme sonucunda iki şarkının nakarat bölümlerinin birebir benzerlik taşıdığı tespit edildi.

Mert Demir’e ulaşılamıyor

Müvekkilinin haksız tecavüze son vermesi için Mert Demir’e ulaşmaya çalıştığını belirten Merve Holefter’in avukatı İsmail Demirci, Demir’in taleplerini dikkate almadığını söylüyor: “İzinsiz olarak iktibas (alıntı) yapıldığı MSG Teknik Bilim Kurulu Raporu, tanıklar ve dosyaya sunduğumuz diğer belgelerle sabittir. Başkasına ait esere, kendi eseri olarak isim koyan Mert Demir hakkında soruşturma başlatılarak, kovuşturma kararı verilmesini istiyoruz. Müvekkilin maddi ve manevi haklarına tecavüz edildiğinden tarafımızca suç duyurusunda bulunma zarureti doğmuştur.”

2022’nin en çok dinlenen şarkıydı

Yayın platformu Spotify’ın geleneksel yıl sonu özetine göre ‘Antidepresan’ 2022’nin en çok dinlenen şarkısı olmuştu. günlük 1.4 milyondan fazla dinlenmeye ulaşırken, ‘1 günde en çok dinlenen şarkı’ olarak Spotify Türkiye rekorunu kırmıştı.

Ali Cabbar’ın da çalıntı olduğu iddiası var

Son dönemde müzik dünyası çalıntı iddialarıyla yeni tartışmalara şahitlik ediyor. Gündemdeki bir başka tartışma, Emir Can İğrek imzalı ‘Ali Cabbar’ın, 1974 yapımı ‘Beş Milyoncuk Borç Verir misin?’ filminin müziğinden çalıntı olduğu öne sürüldü. İğrek ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Şarkım çalıntı değil. türkü formunda olduğu için birçok şarkının ara melodileri benzerlik hissi yaratabilir” diyerek iddiaları yalanladı. Mustafa Sandal’ın ‘İsyankar’ı ise sınırları aşarak daha uzağa gitti. Payman isimli şarkıcı, müziği ‘İsyankar’ ile birebir aynı alan ‘Ist Mir Egal’ adıyla 10 ay önce YouTube’da paylaştı. Sandal, açıklamasında herhangi bir telif ya da bedel ödenmediğini ve avukatının konuyla ilgilendiğini de duyurdu.

Pop-hırsızlık: Mustafa Sandal'ın şarkısını Almanya'dan çalmışlarPop-hırsızlık: Mustafa Sandal’ın şarkısını Almanya’dan çalmışlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.