Madrid’de bir Türk galerisi: Hedef Anadolu kültürünü tanıtmak

Dünyanın en önemli sanat merkezlerinden biri kabul edilen Madrid'de artık bir Türk galerisi var. 2013 yılında Madrid'e göçen Ilgaz Yıldız çağdaş sanat alanında mevcut boşluğu doldurmakta öncü olabilecek bir galeri açtı.

Kültür Sanat 26 Eylül 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

İspanya’nın başkenti Madrid dünyanın en önemli sanat merkezlerinden biri. Ve şimdi bu kentte bir Türk galerisi var. Ilgaz Yıldız’ın 11 Eylül’de açtığı Ilgaz Yıldız Galeri ilk sergisi Kapılar Açıldığında ile İlhan Altıparmak, Antonio Cosentino, Burcu Gökçek, Yonca Karakaş, Ecem Dilan Köse, Meltem Şahin, Gamze Yalçın, Halil Vurucuoğlu ve Studio Pinprick’in eserlerini bir araya getirdi.

Ilgaz Yıldız 2013 yılında Madrid’e gelmiş bir göçmen. Aslında makine mühendisi ancak zaman içinde sanat tutkusu rotasını değiştirmesine vesile olmuş. Küratörlüğünü Melike Bayık’ın üstlendiği sergi Türkiye ve İspanya’nın kültürel yakınlaşmasında kilometre taşı olarak yorumlanıyor.

Ilgaz Yıldız 2013’ten beri Madrid’de yaşıyor.

Ilgaz Yıldız Galeri hedefini farklı nesiller, farklı cinsiyet ve cinsel kimlikler tarafından farklı coğrafyalarda üretilen sanatı sergileme olarak tanımlıyor, “Anadolu, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın eşsiz kültür ve sanat potansiyelini sizlerle buluşturmak odak noktamız” diyor.

Kişisel olarak evine gittiği müzede görmek istediği ya da arkasındaki hikayeden etkilendiği eserleri seçtiğini  anlatan Yıldız “Anadolu ve Anadolu’dan beslenmiş sanatçıların sanatı beni çok ilgilendiriyor. Aynı zamanda Orta Doğu için de aynı şey geçerli. Özellikle birbirlerinden etkileşim halinde olanlarla ilgileniyorum” diyerek kendisinin ve galerisinin bakış açısını anlattı.

Sergide eserleri yer alan dokuz Türk sanatçının eserleri daha önce yurtdışında sergilendi, ancak hiçbiri daha önceden İspanya’da bir sergiye katılmamıştı. Yıldız bu durumun hem avantaj hem de dezavantaj olduğunu “Burada henüz tanınmamış olmaları ilk bariyer gibi gözükebilir ama aslında hem dezavantaj hem de avantaj. Farklılık yaratıyor olmaları bir avantaj ama diğer taraftan sanatsal olarak bir anlama, sindirme, düşünme süreci var” sözleriyle anlattı.

İspanyollar sergiye olumlu ve meraklı yaklaşıyor

“Türk sanatçıların hem dil hem malzeme olarak farklılığı var” diyen Yıldız İspanyolların sergiye yaklaşımı için ise “Genelde olumlu. Meraklılar, pozitif anlamda şaşırdıkları eserler çok oldu. Beğenildiğini söyleyebilirim, özellikle tekstil, dokuma gibi farklı teknikler kullanılması ilgi çekti” diyerek anlattı.

Yıldız burada açtığı ilk Türk sanat galerisinin kalıcı olması için Türk diasporasının desteğinin de önemli olacağına inanıyor. “İspanyolların arasına girmek, sanat koleksiyonerleri, vakıflar, kurumlarla birlikte görünüyor olabilmek kalıcı olmak için anahtar olacak” dedi.

Kafasında birçok proje olduğunu, bunların arasında Türk sanatçıların İspanya’ya gelerek İspanyol sanatçılarla birlikte üretim yapabilmesi de olduğunu anlatan Yıldız sözlerini şöyle bitirdi:

“Sanatçılarımızın hiçbirinin burada olmamasından doğan fiziksel handikabın bu şekilde ortadan kalkacağına inanıyorum. Ayrıca iki kültür arasındaki etkileşim açısından da her iki taraf için besleyici ve faydalı olacaktır. Sanatla ilgili hedeflere ilave olarak iki kültürü birbirine bağlayıcı aktiviteler yapmak çok önemli.”

Pera Müzesi'nde dijital sanatın öncülerinden Vera Molnár’ın izinde iki sergiPera Müzesi’nde dijital sanatın öncülerinden Vera Molnár’ın izinde iki sergi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.