Bakandan deprem açıklaması: İstanbul’da 600 bin konut çok riskli
Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier'in ziyaretiyle bir anda gündem olan Masumiyet Müzesi yakında Paris yolcusu. Müzede sergilenen eserleri Paris'teki Picasso Müzesi'ne gidecek. Sonraki rotaysa Lizbon'daki Gülbenkyan Müzesi.
Türkiye’ye resmi bir ziyaret yapan Almanya Cumhurbaşkanı Franz Walter Steinmeier’in durakalarından biri de Masumiyet Müzesi oldu. Orhan Pamuk ile birlikte gezdiği Masumiyet Müzesi açıldığı 2012’den bu yana binlerce ziyaretçi ağırladı. Orhan Pamuk’un 70. doğum gününde kendisini kutlayan ve ‘Kafamda Bir Tuhaflık‘ romanını öven bir metin yayınlayan Cumhurbaşkanı Steinmeier yazarla 2008 yılında Frankfurt Kitap Fuarı’nda tanışmıştı. O yıl Türkiye fuarın misafir ülkesiyken Pamuk da açılış konuşmasını yapmıştı.
Orhan Pamuk’un romanlarını daha önce okuyan Almanya Cumhurbaşkanı Franz Walter Steinmeier Masumiyet Müzesi’nde gezerken mekâna dair sorular sordu. Müzede sergilenen bir tokayı gören Steinmeier, Pamuk’a dönerek “Bu Füsun’un tokası mı” diye sordu. Müzeyi detaylı şekilde gezen Alman cumhurbaşkanı ziyaretçi defterine de duygu ve düşüncelerini yazdı.
Kemal’in saplantılı aşkının hikâyesi Paris yolcusu. Orhan Pamuk’un 2008’de yayınladığı ve tek aşk romanım olarak tanıttığı ‘Masumiyet Müzesi’ eserin ortaya çıkış süreciyle paralel şekilde gerçek bir müzeye dönüşmüştü. Romanda bahsi geçen objelerden oluşan müze Çukurcuma’daki cumbalı evde yerli ve yabancı ziyaretçilerini ağırlıyor. Romanın ana karakteri Kemal ile onun aşk yaşadığı Füsun’un aşkının parçası olan objeler dünyanın farklı müzelerinde sergilenecek.
Orhan Pamuk’un yeni yaptığı yirmi kutu eserden oluşan bir sergi halihazırda Almanya’nın Dresden kentindeki Eski Ustalar Müzesi’nde sergileniyor. Masumiyet Müzesi ile ilintili olan bu objelerin yanı sıra müze envanterinde sergilenen nesneler Münih’teki Lenbachhaus’ta kasımda da Prag’da ziyaretçileri ağırlayacak. Ancak esas dikkat çekici seyahat önümüzdeki yıl.
Masumiyet Müzesi Mayıs 2025’te Paris’in en önemli sanat kurumlarından biri kabul edilen Picasso Müzesi’ne misafir olacak. Çukurcuma’daki tarihi evde sergilenen eserler Paris’in tarihi semti Marais’de bulunan Picasso Müzesi’nde dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerle buluşacak. Bu önemli sergiden sonra Kemal ile Füsun’un aşkından geriye kalanlar Lizbon’a gidecek. Dünyanın en önemli sanat koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapan Gülbenkyan Vakfı Müzesi bu aşkın objelerini de bir süreliğine ağırlayacak.