Mavi Şalvarlı Kız müzede dile geliyor

Cumhuriyetin 100. yılına armağan olarak açılan Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nin giriş katındaki çok amaçlı salon BlackBox’ta etkinlikler başlıyor. BlackBox sahnesinin ilk konuğu müzenin kurucu küratörü Prof. Dr Gül İrepoğlu.

Kültür Sanat 9 Aralık 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nin giriş katında yeni bir etkinlik mekânı kapılarını açıyor. 29 Ekim’de ziyaretçilerini İstiklal Caddesi’ndeki tarihi binasında ağırlamaya başlayan müzenin BlackBox isimli yeni mekânı sanat etkinliklerine ev sahipliği yapacak. İlk konuk müzenin kurucu küratörü Prof. Dr. Gül İrepoğlu. 14 Aralık Perşembe günü saat  17.00’de gerçekleşecek etkinlikte Prof. Dr. İrepoğlu müze koleksiyonunda bulunan ‘Mavi Şalvarlı Kız’ üzerine bir konferans verecek. BlackBox’ta konferansa katılmak için [email protected] adresinden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. İstiklal Caddesi’ndeki bu yeni mekânda tüm sohbet ve konferanslar ücretsiz gerçekleştirilecek.

Feyhaman Duran’ın başyapıtı ‘Mavi Şalvarlı Kız’

‘Gül İrepoğlu Anlatıyor: Mavi Şalvarlı Kız Dile Gelse’ başlıklı konferansta Feyhaman Duran’ın Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu’nun öne çıkan eserlerinden “Mavi Şalvarlı Kız” tablosu ve dönemin sanatsal ortamı ele alınacak. 20. yüzyılın ilk yarısındaki resim sanatında, özellikle 1914 Kuşağı’nda görülen Anadolu ilhamlı figürlerle donatılmış diğer kompozisyonlar incelenecek. Aynı kavramda, aynı atmosferle gelişen ve toplumun ortak belleğine mal olmuş şiirlerden örnekler verilerek Feyhaman Duran’ın sanatı ile ‘Mavi Şalvarlı Kız’ tablosunun çağrıştırdığı fikirler paylaşılacak.

1940’lı yıllardan itibaren titizlikle biriktirilen Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu’ndan özel bir seçkiye ev sahipliği yapan Resim Heykel Müzesi kalıcı sergisinde Türk resminin gelişimini izlemek mümkün. Koleksiyonun gözde parçası Mavi Şalvarlı Kız resmi üzerinden gerçekleştirilecek resim okuma konferansıyla başlayan etkinlikler 21 Aralık Perşembe akşamı ‘Kutalmış Görkay ile Zeugma’nın İzinde’ sohbetiyle devam edecek.

O eski İstanbul şimdi İstiklal Caddesi'ndeO eski İstanbul şimdi İstiklal Caddesi’nde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.