Merve Dizdar anlatacak, Tekfen Filarmoni seslendirecek

Fransız besteci Maurice Ravel’in en önemli yapıtlarından 'Daphnis ve Khloe' Türkiye'de ilk kez sahnelenecek. Binlerce yıllık hikâyeye dayanan 1912 tarihli eser Merve Dizdar'ın anlatımıyla Tekfen Filarmoni tarafından İstanbul'da seslendirilecek.

Kültür Sanat 16 Şubat 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Hikâyesi iki bin yıl öncesine dayanan ‘Daphnis ve Khloe’ Türkiye’de ilk kez sahnelenecek. Fransız besteci Maurice Ravel’in 1909’da bestelediği bale müziği eserini geçen yıl Cannes’dan En İyi Kadın Oyuncu ödülüyle dönen Merve Dizdar anlatacak, şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası seslendirecek. İlhamını Antik Yunan yazar Longos’un iki bin yıl önce yazdığı aşk hikâyesinden alan eserin prömiyeri 28 Mart’ta Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda. Bu görkemli yapımda şef Masis Aram Gözbek yönetimindeki Magma Filarmoni Korosu da sahnede olacak.

Tekfen Filarmoni antik eseri sahneye taşıyor

Midilli Adası’nın kırlarında büyüyen iki gencin, Daphnis ve Khloe’nin serüven dolu aşk hikâyesinin anlatılacağı gösterinin metni ve rejisinde tiyatro yönetmeni Yiğit Sertdemir’in imzası var. Tekfen Filarmoni’nin sahneye taşıyacağı temsilin kostüm ve dekoru ise Candan Seda Balaban tarafından tasarlanıyor. Dünya edebiyatında pastoral anlatının ilk örneği kabul edilen hikaye asırlar boyu birçok yazar, ozan, heykeltıraş, ressam ve müzisyene ilham kaynağı oldu.

Bebekken terk edilen ve biri koyun, diğeri keçi çobanlığı yapan aileler tarafından büyütülen ‘Daphnis ile Khloe’nin aşkını anlatan hikayeyi Maurice Ravel 1909 yılında Rus iş insanı ve sanat eleştirmeni Sergei Diaghilev’in siparişi üzerine Ballets Russes adlı bale topluluğu için ve orkestra ve sözsüz koro tarafından seslendirilmek üzere bestelemiştir. Empresyonizm akımına has zengin armoniler sunan bir saatlik bale müziği Ravel’in en uzun ve en beğenilen eserlerinin başında gelir. Tekfen Filarmoni’nin özel projesi ”Daphnis ve Khloe’ gösterisinin biletleri biletinial.com üzerinden satışta.

İstanbul Müzik Festivali'nden 'kökler'e selamİstanbul Müzik Festivali’nden ‘kökler’e selam

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.