Mickey Mouse için telif sona eriyor: Sevimli fare artık herkesin

Steamboat Willie ya da nam-ı diğer Mickey Mouse'ta telif hakkı kalkıyor. Disney'in ilk kez 1928 yılında yayınladığı çizgi filmin telifi, şirketin tüm hukuki mücadelesine rağmen 1 Ocak 2024'te kalkacak. Sevimli fare yakında gangster oluyor bile.

Kültür Sanat 30 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Çizgi film efsanesi Mickey Mouse 95 yaşında. Bu da telif hakkının sona ermesi anlamına geliyor. Disney’i, Disney yapan karakterlerden biri olan sevimli farenin 1 Ocak 2024 itibarıyla telif hakkı sona eriyor. Sevimli farenin 1928 yılında ilk ortaya çıktığındaki hali Steamboat Willie karakteri, kamu malı oluyor. Minnie’nin ilk versiyonu olan kısa animasyondaki gemi arkadaşı da ona katılıyor. Belirtmekte fayda var bu sevimli fare, daha sonraları tshirtleri, şapkaları ve daha nice eşyayı süsleyen çizgi kahramanı değil. Dolayısıyla Disney’in şimdilik çok da endişelenmesine gerek yok.

Mickey Mouse gangster oluyor

1928’de Walt Disney’in Steamboat Willie adıyla yayınlamaya başladığı siyah beyaz çizgi film, zaman içerisinde bizim bildiğimiz Mickey Mouse’a dönüşecekti. Şirket, Steamboat Willie’nin mülkiyetini korumak için uzun yıllar mücadele etti. 1989’da duvarlarını Disney karakterleriyle aydınlatan ABD’nin Florida eyaletindeki üç kreşe yönelik telif hakkı koruma çabaları, o dönem tartışmaları alevlendirmişti.

Steamboat Willie, adııyla yola çıkan sevimli farenin adı sonrasında herkesin daha yakından bildiği Mickey Mouse’a dönüşecekti.

Fikri mülkiyet haklarını korumak isteyen diğer şirketlerle birlikte Disney, yayınlanmış eserler için telif süersini 20 yıl uzatarak 95’e çıkaran 1998 Telif Hakkı Uzatma Yasası için lobi yapmıştı. Fakat o dönem milletvekillerinin yeni bir uzatmaya ilgi göstermemesiyle Steamboat Willie’nin telif hakkı yılbaşı günü sona eriyor. Disney Mickey Mouse filmi ve karakterlerini pazarlamaya devam edebilecek. Ancak başkaları da uygun gördükleri şekilde bunu yapmakta özgür olacak.

Video oyun şirketi Fumi, tam da bunu yapmak için uzun süredir çalışıyor. Orijinal Mickey Mouse’u bir gangster olarak tasvir eden oyun 2025 yılında piyasada olacak. Oyun, siyah beyaz fon, dönem müziği ve atmosferiyle 1928 tarihli klasiği çarpıcı bir şekilde anımsatıyor. Disney açısından endişe verici emsal, 1961’den beri elinde bulundurduğu Winnie-the-Pooh’un özel haklarının Ocak 2022’de sona ermesinin ardından bu yılın başlarında belirlendi. Pooh’nun sadık yardımcısı Tigger, birkaç gün içinde Mickey Mouse ile birlikte kendi telif hakkının da sona erdiğini görecek.

Fragmanlı Vizyon Raporu: Skandallar, sokaklar ve mutluluklarFragmanlı Vizyon Raporu: Skandallar, sokaklar ve mutluluklar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.