MoMa’da Filistin işgali: Kültür emekçileri Gazze’nin yanında!

ABD'de yüzlerce eylemci İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıların durdurulması için Manhattan'daki Modern Sanat Müzesi'ni işgal etti. “Kültür emekçileri Gazze’nin yanında” yazılı pankartı açan eylemciler bazı müze yöneticilerini istifaya çağırdı.

Kültür Sanat 11 Şubat 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

ABD’de yüzlerce eylemci, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırıların durması için Manhattan’daki Modern Sanat Müzesi’nde(MoMA) toplandı. 500’den fazla eylemci müzenin ikinci katını işgal etti, giriş salonuna dev bir “Özgür Filistin” bayrağı astı, “Kültür emekçileri Gazze’nin yanında” yazılı pankartlar taşıdı.

Gazze’deki ablukanın kaldırılmasını ve sanat dünyasında Filistinli seslerin ve sanatçıların susturularak İsrail’le “sanatsal suç ortaklığının” sona ermesini talep eden eylemciler ayrıca “Siyonist işgale ve soykırıma destek verdikleri” gerekçesiyle müzenin bazı yönetim kurulu üyelerine de istifa çağrısı yaptı.

Eylemciler “Kültür emekçileri Gazze’nin yanında” yazılı pankart açtı.

Kendilerini “New York Halkı” diye tanıtan eylemciler “MoMA değişim ve yaratıcılık ideolojilerini savunurken Mütevelli Heyeti silah üretimi, lobicilik ve kurumsal yatırım yoluyla siyonist işgali doğrudan finanse ediyor” cümlesinin de yer aldığı bir bildiriyi ziyaretçilere dağıttı.

Müze yönetimi eylemin gerçekleştiği 10 Şubat Cumartesi günü saat 15:45 civarında binayı halka kapattıklarını duyurdu. Eylemin başlamasından yaklaşık 15 dakika sonra MoMA güvenliği galerileri kapattı, girmek isteyenleri geri çevirmeye başladı ve ziyaretçileri dışarı çıkardı. Buna rağmen eylemciler protestoya dışarıda devam ederek yürüdü. Paylaşılan bilgilere göre müzede 800’den fazla aktivist toplandı.

Weiwei: Batı'nın Gazze sansürü Mao'nun Çin'inden beterWeiwei: Batı’nın Gazze sansürü Mao’nun Çin’inden beter

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.