Mona Lisa’nın çözülemeyen gizemi

İtalya'da başlayan bir sergi, Leonardo da Vinci’nin ünlü tablosu 'Mona Lisa' ve ikinci versiyonu 'Isleworth Mona Lisa' arasındaki tartışmayı yeniden alevlendirdi. Tartışmalar yıllardır devam ediyor zira hangi tablonun daha önce yapıldığı belli değil.

Kültür Sanat 1 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Sanat tarihinin en meşhur eseri ‘Mona Lisa’. Leonardo da Vinci’nin Floransa’da yaşarken 1503 ve 1519 yılları arasında tamamladığı eserin gizemleri hiç bitmedi, sergilendiği Louvre Müzesi’nde birkaç kez saldırıya uğradı, hırsızların hedefi oldu…

Tabloyla ilgili yıllardır tartışılan bir başka konu daha var. Ressamın en ünlü eserinin eşsiz olduğunu duymuş ya da düşünüyor olabilirsiniz ancak ‘Mona Lisa’nın, ‘Isleworth Mona Lisa’ adlı bir başka versiyonu daha var. Tartışmalar da burada başlıyor.

Eserle ilgili tartışmalar yıllardır devam ediyor zira hangi tablonun daha önce yapıldığı belli değil. Kimilerine göre bu eser, aslının bir kopyası. Bazı sanat tarihçileri ise bu görüşe şüpheyle yaklaşıyor ve ‘Isleworth Mona Lisa’nın, ‘Mona Lisa’nın Leonardo da Vinci tarafından çizilen daha önceki ve tamamlanmamış bir versiyonu olduğunu düşünüyor. Bazıları ise eserin Leonardo da Vinci’ye ait olmadığına inanıyor.

‘Isleworth Mona Lisa’nın garip öyküsü

‘Isleworth Mona Lisa’nın ilginç bir hikâyesi de var.  Tablo, 1778 yılında Montacute Ailesi tarafından İngiltere’ye getirildi. Daha sonra Isleworth’ta yaşayan bir koleksiyoner Hugh Blaker’a satıldı. Zaten tablonun adı da buradan geliyor. Bu dönemde birkaç kez el değiştirdiği biliniyor. Son durağı ise ömrünü bu tablonun gerçek bir da Vinci eseri olduğunu kanıtlamaya çalışan Amerikalı koleksiyoncu Henry Pulitzer oldu. Öyle ki koleksiyoner, ‘Mona Lisa Nerede?’ adlı bir kitap da yazdı. Tablo yıllar boyunca İsviçre’deki bir bankanın kasasında saklandı. Şimdi ise bir konsorsiyumun gözetiminde.  İsviçre’deki Mona Lisa Vakfı da tablonun hak sahibi.

Esere ilişkin tartışmalar şimdi yeniden alevlendi zira ‘Isleworth Mona Lisa’ şu sıralar İtalya’nın Torino şehrinde sergileniyor. Mayıs 2024’e kadar devam edecek sergiyi ziyaret etme fırsatı bulanlar, tartışmanın hangi tarafında olacaklarına kendileri karar verebilir.

Mona Lisa tablosundaki gizem hakkında yeni iddia: O köprü bulunduMona Lisa tablosundaki gizem hakkında yeni iddia: O köprü bulundu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.