Müjde Ar’a Münih’ten Yaşam Boyu Onur Ödülü: İnsan hakları savunucusu ve sıkı bir feministim

35. Münih Türk Film Günleri'nde Yaşam Boyu Başarı ve Onur Ödülü Müjde Ar'a takdim edildi. Kariyerinde 50 yılı geride bırakan Ar konuşmasında "Yorulmaz ve yılmaz bir insan hakları savunucusuyum, sıkı bir feministim" dedi.

Kültür Sanat 22 Nisan 2024
Münih Türk Film Günleri'nde bu yıl 50. sanat yılını kutlayan Müjde Ar'a 'Yaşam Boyu Başarı ve Onur Ödülü' verildi.

Sinema Türk Filmleri Merkezi Derneği Münih Türk Film Günleri’ne başladığında takvimler 1989’u gösteriyordu. O günden bu yana gönüllülerden oluşan bir ekip tarafından hazırlanan festivalin bu seneki seçkisinde 450 eser arasından seçilen 27 film yer aldı.

Festivalin bu seneki teması tüm engelleri aşan güçlü kadınlardı. Bu bağlamda kariyerinde 50 yılı geride bırakan Müjde Ar’a Yaşam Boyu Başarı ve Onur Ödülü takdim edildi. Dün gece Münih’te München Royal Film Palast’taki galaya Ar ile eşi Ercan Karakaş, Münih Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Verena Dietl, Avrupa Sosyal Demokrat Halk Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Necip Şahin de katıldı.

‘Bu ödül acı çeken, şiddet gören, haklarını alamayan bütün güzel kadınlara’

Müjde Ar alkışlar eşliğinde sahneye çıktı, ödül konuşmasını yaptı: “Şunu anladım ki başka hayatlarda var olmak inanılmaz bir zenginlik. 50 yıl boyunca boynunu eğmeden dimdik ayakta durabilmek çok da kolay değil. Ben yorulmaz ve yılmaz bir insan hakları savunucusu ve kadın hakları savunucusuyum. Sıkı bir feministim. Onun için bu ödülü annem Deli Aysel (Gürel) ve ablam Mehtap Ar dahil bütün kadınlara adıyorum. Acı çeken, şiddet gören, haklarını alamayan bütün güzel kadınlara…”

Tören dün gece Münih’teki München Royal Film Palast’ta yapıldı.

Belediye başkanı Verena Dietl: O bir idol

Sunuculuğu Esra Şahin ve Erkan Taşkıran’ın, çevirileri Şükran Atay ve Aylin Romey’in yaptığı galada konuşan Belediye Başkanı Verena Dietl de Ar’a bu ödülü vermekten dolayı ne kadar mutlu olduklarını anlattı: “Münih Türk Film Günleri bugüne kadar pek çok tanınmış başarılı sanatçıyı ağırladı. Fakat Müjde Ar gibi bir şöhret sanırım ilk kez burada. O Türkiye’de büyük bir film idolü ve Türkiye’de yaşamış ya da orada kökleri olan herkes ona saygı duyuyor. Kariyeri 1974 yılında başlamıştı. Bugün sadece Münih Türk Film Günleri’nin 35. Yılını değil, Müjde Ar’ın da sahnelerdeki 50. Yılını kutluyoruz. Çok saygıdeğer Müjde Ar yıldönümünüzü Münih kentiyle ve şehrin bu festivaliyle paylaştığınız için mutluyum” dedi.

Konuşmanın ardından yönetmenliğini Kartal Tibet’in yaptığı, Müjde Ar’ın Şener Şen’le başrolü paylaştığı ‘Şalvar Davası’ filminin gösterimi yapıldı. Festival Tunahan Kurt’un ‘Karganın Uykusu’, Ziya Demirel’in ‘Ela ile Hilmi ve Ali’, Fikret Reyhan’ın ‘Cam Perde’, Kerem Soyyılmaz’ın ‘Rodakis’i Ararken’, Erdem Şenocak’ın ‘Son Hasat’, Katja Bürkle’nin ‘Son Noktada’, Can Merdan Doğan’ın ‘En Uzun Gece’ filmlerinin gösterimleriyle devam edecek.

Blu TV dizisi Bozkır'a New York'tan ödülBlu TV dizisi Bozkır’a New York’tan ödül

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.