Türkan Şoray: O kanunlar kolay yıkılmadı, içimden Atıf Yılmaz’a ‘Öldüreceğim seni’ dedim

Türkan Şoray sinema tarihine geçen kanunlarını 'Mine' filminde nasıl yıktığını anlattı. Hiç kolay olmamış. Filmin yönetmeni Atıf Yılmaz'a çok kızmış. Şoray bir itirafta daha bulundu. 'Ah Güzel İstanbul' için de teklif aldığını anlattı.

Kültür Sanat 25 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Türkan Şoray dışında adı kanunla anılan başka oyuncu var mıdır bilinmez. O ünlü Türkan Şoray kanunlarından bahsediyoruz. Peki nasıl çıktı derseniz; Türkan Şoray Rüçhan Adlı birlikteliğinden… Bir aspirinle başlayan ve 19 yıl süren aşk bir türlü resmiyete dökülemese de Şoray’ın hem sinema hem de özel hayatında büyük bir parantezdir. O ünlü Türkan Şoray kanunlarının da ortaya çıkmasının da sebebidir.

Adlı kıskançtır ve sevgilisinin filmlerde öpüşmesini, açık saçık giyinmesini istemez. Bir gün bir not gönderir Şoray’a: “Gecelik ve baby doll’e son verme zamanı gelmedi mi? Ne dersin Hanım Sultanım!.. Öperim seni…” Şoray da notu rujlu dudaklarıyla öpüp isteği onaylar.

Atıf Yılmaz’ın çektiği ‘Mine’ taşrada bir kadının erkek egemen dünyadaki sıkışmışlığını anlatıyor.

Kanunlar ‘Mine’ ile yıkıldı

Türkan Şoray kanunlarının son bulduğu film Atıf Yılmaz’ın yönettiği ‘Mine’dir. Öncesinde Türkan Şoray kanunları nedeniyle kadının cinselliğinin gösterildiği filmlerde Şoray’ı görmek imkansızdı. Fakat Şoray kendi kanunlarını Atıf Yılmaz’ın ‘Mine’ filminde yıkıp geçti. Sinema macerasının en iyi performanslarından birine imza attı. Oynadığı karakterlerle sezgisel olarak özdeşleştiğini dile getiren Şoray’ın hayatında bir kırılma noktasıydı ‘Mine’. Kendi tabusunu da toplumsal tabuları da yıktı.

Fakat bu tabuları yıkmak o kadar kolay olmamış. Müjdat Gezen’in programına konuk olan Şoray ‘Mine’deki o ünlü sevişme sahnesiyle ilgili konuştu. Şoray “Mine’de bütün mesele bir sahne var oraya geliyor. Kadını delirtiyorlar, onunla oldun bizimle de ol falan diye… Baskı maskı derken yazarın evine gidiyor ‘Seninle beraber olmak istiyorum’ diyor. Ondan sonra müthiş bir sevişme sahnesi…”

Çekimler sırasında epey gerilim yaşandığını da anlatıyor Şoray: “Atıf Yılmaz’a içimden ‘Öldüreceğim seni’ diyorum. Hadi tamam artık, kavga dövüş o sahneler çekildi, sevişme sahneleri çekildi. Türkan kanunlarını kendiliğinden feshettik.”

Şoray’ın ‘Mine’de canlandırdığı karakterin cinselliğinin de olduğunu göstermesinin bir sebebi de filmin çekimleri sırasında artık Rüçhan Adlı ile birlikte olmaması. Filmdeki rol arkadaşı, sonradan evleneceği Cihan Ünal.

‘Ah Güzel İstanbul’ güzeldi ama sevişme sahnesi vardı

Programda bir de itirafta bulunuyor Türk sinemasının Sultan’ı. Ömer Kavur’ın çektiği ‘Ah Güzel İstanbul’ filmiyle ilgili bir itiraf bu. 1981 yapımı film genelevde çalışan bir kadınla kamyon şoförü arasındaki ilişkiyi anlatır. Şoray bu filmde oynaması için teklif geldiğini söylüyor programda “Senaryoyu okuduğum zaman bayıldım. Ama bir sahne var, Kadir İnanır seferden geliyor ve inanılmaz bir sevişme sahnesi olacak. ‘Yapamam’ diyorum… Sonra Müjde Ar oynadı ve o filmle patladı.”

Ömer Kavur’un çektiği ‘Ah Güzel İstanbul’ filminde Müjde Ar ve Kadir İnanır başrolde oynuyor.

‘Ah Güzel İstanbul’ çekildiği sırada Şoray, Rüçhan Adlı ile birlikteydi. Sultan’ın Türkan Şoray kanunları nedeniyle filmde oynamayı reddettiği anlaşılıyor.

Müjde Ar Türk sinemasında kadının cinselliği olduğunu kabul ettiren rollerde oynayarak sinemamızda bir devrim yapmıştı. Türkan Şoray ‘Mine’ ile Müjde Ar’ın açtığı yoldan giderek seyircinin kadın cinselliği konusundaki algısının değişmesinde önemli rol oynadı. Şoray’ın cesareti Hülya Koçyiğit’e de güç vermiş olmalı ki, Koçyiğit de Şerif Gören’in çektiği ‘Kurbağalar’ filminde yine sevişme sahnesi çekerek kadının Türk sinemasındaki cinselliğini iyice ortaya koydu.

Türkan Şoray, yıllar sonra Aytmatov'un huzurundaTürkan Şoray, yıllar sonra Aytmatov’un huzurunda

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.