İBB’den beklenmedik karar: Şef Murat Cem Orhan görevden alındı

Ocak 2022'den bu yana CRR Konser Salonu Genel Sanat Yönetmeni olan şef Murat Cem Orhan ansızın görevden alındı. Resmi açıklama henüz yapılmadı, bundan sonra konser programının bir kurul tarafından yapılacağı iddia edildi.

Kültür Sanat 5 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Murat Cem Orhan iki yılı aşkın bir süredir CRR Konser Salonu'nda genel sanat yönetmenliği görevini üstleniyordu.

Türkiye’de çok sesli müziğimizin öncülerinden Cemal Reşit Rey’in adı taşıyan,  1989’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen’in şehre kazandırdığı CRR Konser Salonu Türkiye’de klasik müzik için tasarlanmış ilk konser salonuydu. Aydın Gün ve Filiz Ali gibi iki önemli ismin yöneticiliğini üstlendiği salon yıllar içinde İstanbul’da müzikseverlerin yerini ezbere bildiği bir mekan oldu. Lakin eski görkemini Ak Partili belediye başkanları döneminde kaybetti.

Cem Mansur’un da görevden alınması tartışma yaratmıştı

CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Belediye Başkanı seçilince yaptığı ilk icraatlardan biri Cem Mansur’u CRR Genel Sanat Yönetmenliği’ne davet etmek oldu. Mansur da kabul etti. CRR’de yeni bir dönem başladı. Mansur döneminde CRR Konser Salonu’nu tekrar müzikseverlerin uğrak yeri oldu. Mansur yaklaşık iki yıl görevde kaldı. Sonra tartışmalı şekilde görevden alındı. Neden görevden alındığı anlaşılamadı ama Mansur “Görevime son verilmesi ülkem ve İstanbul adına çok üzücüdür” demekle yetindi.

Mansur’un yerine Ocak 2022’de şef Murat Cem Orhan CRR Genel Sanat Yönetmeni olarak atandı. Orhan Mansur’dan devraldığı bayrağı daha yukarılara taşıdı. Orhan’ın görev yaptığı son iki yılda CRR Konser Salonu son yılların en yüksek doluluk oranını yakaladı. Bu dönemde CRR Konser Salonu klasik müziğin yanı sıra caz, bale, halk müziği ve Türk Sanat Müziği repertuvarlarından oluşan konserlere ev sahipliği yaptı. Konser öncesi söyleşiler ve festival programlarıyla İstanbul’un yine en gözde konser mekanlarındandı. Lakin bugün gelen haberle öğrendik ki Orhan da görevden alınmış. Orhan’a resmi tebligat yapılmamış olsa da durum sözlü olarak iletilmiş. İBB kaynakları da bu görevden almayı doğruluyor.

Açıklama 22 Haziran’dan sonra

Görüşlerini almak için ulaştığımız şef Murat Cem Orhan 22 Haziran’daki kapanış konserinden sonra açıklama yapacağını söylüyor. Keza İBB kaynakları da sezon bitimi sonrası resmi açıklama yapılacağını anlatıyor. Orhan’ın görevden alınma nedeni tam olarak bilinmiyor. Ama İBB yönetimi bundan sonra İstanbul’un en önemli konser salonlarından olan mekânı bir kurul tarafından yönetileceği iddia edildi. Peki bu kurul kimlerden oluşacak ve nasıl çalışacak? Şimdilik bunlar belli değil. Lakin yurtdışındaki örneklerine baktığımızda bu tip köklü kurumların genellikle bir sanat yönetmeni tarafından yönetildiği de bilinen bir gerçek.

Şef Murat Cem Orhan 22 Haziran’da Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda CRR Senfoni orkestrasını yöneterek veda edecek. Orkestra konserde Rus soprano Olga Peretyatko’ya eşlik edecek. Orhan alanında liyakat sahibi bir isim.  Lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera-Şan Bölümü’nde, yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve ABD’deki Brooklyn College of Music’te tamamlamıştı. 1981 doğumlu şef Türkiye’nin yanı sıra dünyanın pek çok prestijli salonunda sahne almıştı. Orhan son olarak Olten Filarmoni Orkestrası ile birlikte 14 Şubat’ta Amsterdam’ın klasik müzik mabedi Concertgebeuw’da konser vermişti.

Dünyanın en iyi orkestralarından Budapeşte Festival Orkestrası'ndan 'Kızılcık' selamıDünyanın en iyi orkestralarından Budapeşte Festival Orkestrası’ndan ‘Kızılcık’ selamı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.