Bale klasiği ‘La Bayadere’ ve ‘Don Kişot’ AKM’de
Mikro sanat tekniğiyle eserler üreten sanatçı Murat Uçar'ın Büyük Hükümdarlar, Mikro Detaylar solo sergisi, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Çok Amaçlı Salon'da sanatseverle buluştu. Sergi 22 Mayıs'a kadar devam edecek.
AKM büyüteçle görebileceğiniz mikro bir sergiye ev sahipliği yapmaya başladı. Osmanlı padişahlarının tablolarını mikro boyutlarda yeniden işleyen sanatçı Murat Uçar’ın sergisi önceki gün açıldı. Bu özel sergi 22 Mayıs’a kadar açık. Sanat hayatı boyunca saat, mücevher ve benzeri aksesuarların üzerine mikro resimler, heykeller yapan Murat Uçar AA’ya yaptığı açıklamada çalışmalarını kişiye özel şekilde ürettiğini, bunun sonucu olarak kamusal alana taşınmadığını ve bilinirliğinin az olduğunu söyledi.
Sanatçı Murat Uçar yurtiçinde ve dışında birçok siyasetçi ve sanatçıya eserler hazırladığını belirterek “Yaptığım eserlerden edindiğim deneyimle farklı bir hikaye yazmam gerektiğini düşündüm. Yani eserlerimin daha fazla tanınmasını ve ülkemizi uluslararası alanda temsil eden bir sanatçı olmayı arzuladım. Bunun için de çok güzel projelerim vardı. Şu an bu önemli fikirlerden birini Atatürk Kültür Merkezi gibi bir yerde sergileme fırsatına eriştim ve bundan dolayı çok mutluyum” dedi.
Mikro sanat tekniğinin köklü bir tarihi olduğunu, Topkapı Sarayı’nda da bu usulle hazırlanmış birçok eserin yer aldığını aktaran Murat Uçar sözlerine şunları ekledi: “Yurtdışında özellikle mücevher ve saat sektöründe mikro sanatı fazlasıyla kullanılan bir teknik. Fakat ülkemizde şu anda bu usulle eser veren sanatçı sayısı oldukça az ve bu önemli sanat pek fazla bilinmiyor maalesef. Bu sanatın daha fazla tanınması için elimden gelen gayreti göstermeye çalışıyorum. Beni bu sanata yönelten temel neden kendime ait bir usul arayışımdı. Geçmişteki iz bırakan büyük sanatçıların tamamı farklı bir hikayeye sahip. Mikro sanat tekniğini kendime ait yolu ararken keşfettim. Önceleri resimleri küçük boyutta tablolar şeklinde yapmak ve bunları dünya müzelerinde sergilemekti niyetim. Fakat bu küçük eserlerin daha büyük bir karşılığının olması gerektiğini düşünerek mücevher gibi değerli aksesuarlara bu tekniği uygulamaya başladım. Dolayısıyla mikro tekniğini sadece resim olarak değil farklı sanat dallarını da kullanarak yapmaya çalışıyorum.”