Müze müdürü çaresiz, hırsızlara seslendi: Lütfen tabloyu geri verin

Hollanda'nın en önemli müzelerinden Rijksmuseum hırsızlara çağrı yaptı. Müze müdürü envantere kayıtlı çok değerli bir Frans Hals tablosunun bir an önce iade edilmesi için hırsızlara seslendi. Hals'ın tablosuna 16 milyon euro değer biçiliyor.

Kültür Sanat 15 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Hollanda resminin büyük ressamlarından Frans Hals’ın çalınan ‘Bir Kadeh Birayla Gülen İki Genç’ tablosundan haber alınamıyor. Eser Ağustos 2020’de Hollanda’nın Leerdam kentindeki Museum Hofje van Mevrouw van Aerden’den çalınmıştı. Aynı çete tarafından çalındığına inanılan ve geçen yıl bulunan Van Gogh tablosunun aksine bu eserden haber yok. Rijksmuseum envanterine kayıtlı tablonun suç dünyasının derinliklerinde kaybolduğu tahmin ediliyor.

Frans Hals’a ait tablonun akıbetinden umudunu kesmek üzere olan Rijksmuseum yönetimi envanterlerinde yer alan tablonun iadesi için son çare olarak hırsızlara çağrı yaptı. Hollandalı ressam hakkındaki serginin açılışında konuşan müze müdürü Taco Dibbits tablonun kompozisyonu nedeniyle özellikle sıra dışı olduğunu söyledi ve iade edilmesi çağrısında bulundu.

Frans Hals’ın resmettiği tablo 2020’den itibaren kayıp.

Rijksmuseum müdürü: Bu hepimize ait bir resim

Sergi açılışında konuşan Rijksmuseum Müdürü Taco Dibbits “Bu inanılmaz bir resim. Frans Hals genellikle grup portresi ya da kendi başlarına insanlar çizer ve burada da iki çocuğun etkileşimini görüyorsunuz. Bu göstermeyi çok istediğimiz bir şey ve umarım bu resim yeniden ait olduğu yere gelir. Bu hepimize ait bir resim. O 17. yüzyılın en büyük ressamlarından biri. Gülen insanları, hızlı fırça darbeleri ve o muazzam enerjiyle gerçekten yakalayan ressamlardan. Hals modern resmi icat etmiştir.”

Cuma günü halka açılacak sergi 17. yüzyılın usta ressamı Frans Hals’ın 50 eserini kapsıyor. Rijksmuseum’daki sergi Londra’daki National Gallery’de kısa bir süre önce açılan ve daha sonra Berlin’e de gidecek sergiyi temel alsa da benzersiz eserlere de sahip. Örneğin 1616 tarihli ‘St George Milis Bölüğü Subaylarının Ziyafeti’ adlı devasa grup portresi daha önce Haarlem’den hiç ödünç verilmedi ve sadece belediye başkanının özel onayıyla sergilenmesine izin verildi. Anvers doğumlu sanatçının yaşadığı ve çalıştığı Haarlem yakınlarında kendi adıyla kurulmuş müze ziyaretçilerini ağırlamayı sürdürüyor.

Polis, İsrail'den çalınan Chagall ve Picasso tablolarını 14 yıl sonra Belçika'da bulduPolis, İsrail’den çalınan Chagall ve Picasso tablolarını 14 yıl sonra Belçika’da buldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.