Müziğin efsanelerinden yeni albümler

Müzik dünyası hareketli günler geçiriyor. Yıldız isimler bir süredir yeni albümlerini yayınlarken bu furyaya bu hafta efsane isimler de katıldı. Accept, Pet Shop Boys ve Brian Eno yenileriyle Pink Floyd başarısıyla radarımızda.

Kültür Sanat 29 Nisan 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Önümüzdeki mayıs ve haziran ayları yeni albümler konusunda oldukça bereketli geçecek. Hem de bir dönem “artık albümlerin devri kapandı” diyenlere inat. Evet, belki artık albüm satış rakamları eski yılları mumla aratsa da dijital platformlardaki dinlenme sayıları ve konser yoğunluğu yine bu yeni çalışmaların ne denli beğeni topladığıyla doğru orantılı. Geride bıraktığımız hafta da yeni albümler konusunda oldukça cömertti. Pet Shop Boys, Brian Eno ve bu yaz İstanbul’da müzikseverlerle buluşacak Accept yeni albümlerini yayınladı.

Pet Shop Boys’tan Rudolf Nureyev’e saygı duruşu

2020’de yayınladıkları ‘Hotspot’ ile üçleme albüm serisini tamamlayan Pet Shop Boys aradan geçen dört yılda sessiz kaldı. İngilizlerin bu en büyük pop ikilisi bu sürede iddialı bir orkestrasyona sahip albüm hazırladı. ‘Nonetheless‘ adını taşıyan bu yeni albüm geçen hafta müzikseverlerle buluştu. 10 şarkıdan oluşan albüm 44 dakikalık bir dinleme süresine sahip. Gelen yorumlara bakacak olursak müzikseveler dört yıllık bekleyişin iyi bir şekilde telafi edildiği görüşünde. Albümün en güzel yönlerinden biri de bale efsanesi Rudolf Nureyev’e saygı duruşu mahiyetindeki ‘Dancing Star’ şarkısı oldu. Albümün çıkışıyla eş zamanlı olarak yayınlanan şarkının klibinde bale efsanesi Nureyev’in dans gösterilerini de görmek mümkün.

Klibi yayınlanan ‘Dancing Star’ kadar hatta ondan daha fazla ilgi gören bir şarkı var albümde. Pet Shop Boys’un yeni stüdyo albümü ‘ Nonetheless’ın açılış şarkısı ‘Loneliness’ ruhu 80’li yıllarda olanları tatmin edecek türden. Bu ritimlerle gençliğini geçirenleri eskiye götürebilecek güçteki şarkı tek başına araba yolculuğu yapacakken de dinlenebilecek parçalardan biri. Hazır yeni albüm çıkmışken İngiliz ikiliyi Türkiye’de de canlı canlı dinleme dileğiyle…

Dün sona eren 43. İstanbul Film Festivali’nde Talking Heads belgeseli ‘Stop Making Sense’ izleyenlere bir haberimiz var. Grubun beyni Brian Eno bir derleme albüm yayınladı. Bu yıl çıkardığı teklisi ‘All I Remember’ın da içinde yer aldığı derleme çalışmada Eno’nun daha önce de dinleyiciyle buluşan şarkıları var. ‘Eno‘ adlı albümde 1990 çıkışlı ‘Spinning Away’ ve 2004 tarihli ‘Third Uncle’ gibi klasik şarkılar yer alıyor. Sadece müzik üreten değil aynı zamanda müzik üzerine düşünen ve yazan bir isim de olan Brian Eno, bu yönüyle de dikkat çekmeyi sürdürüyor.

Accept sertlik arayanların isteğini kabul etti

Şimdi biraz sırada farklı bir tür var. 17 Ekim akşamı İstanbul’da konser verecek Accept, yeni albüm çıkaranlar kervanına katıldı. Alman metal grubu sertliğinden taviz vermeden devam ettiği müzikal yolculukta ‘Humanoid‘ albümüyle tabiri caizse vites de artırıyor. 1979’da yayınladıkları kendi adlarını taşıyan ilk albümlerinden bu yana metal müziğe yön veren topluluklardan olan Accept’in yeni albümü, eskilere nazaran daha az melodik ama sertlik arayanları tatmin edecek türden. En son 2010 yılında ‘Kill the Pain‘ adlı albümlerini yayınlayan grup, 14 yıllık bir aranın ardından müzikseverlerle yeniden buluşurken ‘The Reckoning’ ve ‘Humanoid’ gibi akılda kalıcı şarkılara imza attı.

Murda’dan yeni albüm öncesi ısınma turu

Türler arası yolculuğumuza şimdi de hiphopla devam ediyoruz. Konuğumuz ülke sınırlar içerisinden. Murda 26 Nisan’da yeni teklisi ‘Yalan Dünya’yı müzikseverlerle buluşturdu. Yaz sonu çıkacak albümün de ilk habercisi olan şarkının klibi de müzisyenin ABD turnesi sırasında New York’ta çekildi. Klibin açılış sekansı Tarkan’ın yine New York’taki gökdelenlerin çatılarında çekilen ‘Ölürüm Sana’yı anımsattı. 90’lara güzelce ışınlandıktan sonra Murda’nın yeni şarkısına dönelim. Ezhel ile yaptığı ‘Bi Sonraki Hayatımda Gel’, ‘Aya’ ve Hadise ile söylediği ‘Sen Dönene Kadar’ gibi şarkılarla dikkat çeken müzisyen önümüzdeki aylarda da belli aralıklarla albümünden teklileri yayınlamaya devam edecek. Müzikal yolculuğunda yeni bir evreye geçmeye hazırlanan Murda’nın bu yeni teklisinin söz ve müziği kendisine ait.

Şimdi müsaadenizle 51 yıl öncesine uzanıyoruz. Pink Floyd’un ‘The Dark Side Of The Moon‘ albümü listelerde bir numaraya yükseldi. 1 Mart 1973’te yayınlanan albüm nereredeyse iki ay boyunca sürdürdüğü tırmanışı sonrası zirveye yerleşti. Üstelik sonrasında bir rekora da imza atacaktı. Albüm, Billboard listesinde aralıksız 741 hafta kalarak rekor kırdı ve dünya çapında 45 milyondan fazla sattı. Billboard Top Pop Catalog Chart’a geçtikten sonra albüm burada 759 hafta daha kaldı ve Mayıs 2006 itibarıyla da 1500 hafta boyunca listelerde yer almayı başardı. Hatta rivayet odur ki bugün bile dünyanın herhangi bir yerinde her an mutlaka ‘Dark Side of the Moon’dan bir şarkı çalınır. Eh biz de buna katkı sunalım.

David Gilmour yeni albümünün habercisi teklisini yayınladıDavid Gilmour yeni albümünün habercisi teklisini yayınladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.