Müzik Radarı bu hafta farklı türleri buluşturuyor

Roger Waters 50 yıl sonra efsane albümü yeniden yorumladı. Drake beklenen albümünü çıkardı. Vikingur Olafsson övgü toplayan Bach yorumunu dinleyicilerle buluşturdu. Altın Gün da hasret gidermek için İstanbul yollarına düştü. Hâl böyle olunca Müzik Radarı da dikkatini bu isimlere yoğunlaştırdı.

Kültür Sanat 9 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Müzik Radarı, Türkiye ve dünyada her daim devam etmesini arzu ettiğimiz müzikal üretimlere odaklanmaya ve keşfetmeye devam ediyor. Bu yönüyle geride bıraktığımız hafta ilginç albüm çıkışlarına tanıklık etti. Roger Waters, Drake, Melis Fis ve Vikingur Olafsson bu haftanın farklı türlerdeki yenileri olarak karşımıza çıkıyor. İstanbul’da özlenen bir buluşmayla dinleyicileirni sevindirecek olan Altın Gün de Zorlu PSM’deki konserleriyle bu haftaki dinleme listemize dahil oluyor.

Müzik Radarı ‘Ayın Karanlık Yüzü’ne doğru bakıyor

Listede Roger Waters varsa onunla başlamamak sanki biraz ayıpmış gibi hissediyoruz. Ne de olsa modern çağda müziğe dair müzikal bir görgü oluşturabildiysek Pink Floyd bunda önemli bir paya sahip. Bu payın yapı taşlarından biri de kuşkusuz grubun sekizinci stüdyo albümü olma özelliği taşıyan ‘Dark Side of the Moon’ 50 yaşını geride bırakan albümü Roger Waters yepyeni bir soluk getirdi. Geçen hafta yayınlanan albüm dair detaylı yazıyı 10Haber’de yazmıştık. Bu kez hem tarihe bir not daha düşmek hem de Müzik Radarı dinleme listesini zenginleştirmek adına albüme yer veriyoruz. 50 yıldır albümü dinleyip aşina olanların belki biraz garipseyeceği ya da hemen ısınamayacağı albümde İngilliz müzisyen bir nevi Leonad Cohenvari bir tavra bürünüyor.Bu tarza yatkın olanların çok seveceği albümü neden yayınladığına dair açıklama yapan 80 yaşındaki müzisyen, geçen 50 yıla rağmen ‘Dark Side of the Moon’un mesajının tam olarak algılanamadığını savundu. Bu yeni yorum, biraz da bu çabaya hizmet etmek için dinleyicilerle buluştu.

Roger Waters’ın ardından keskin bir geçişe ne dersiniz? 36 yaşındaki Kanadalı rapçi, ‘For All the Dogs’ adını taşıyan yeni albümünü yayınladı. Dijital müzik dinleme platformu Spotify’ın verilerine göre dünyanın en çok dinlenen üçüncü müzisyeni konumundaki Drake, yeni albümünde daha önceki çalışmalarından da aşina olduğumuz üzere pek çok müzisyenle düetlere imza attı. Kapağı, çocuğu tarafından çizilen albümün şu âna kadar en çok dinlene şarkısı SZA ile birlikte seslendirleri ‘Slime You Out’. 23 şarkının bulunduğu 85 dakikalık albümde Drake, sevenlerini mutlu edecek işlere imza atmış. Zaten dinlenme rakamları da bunu apaçık otaya da koyuyor.

Şimdi rotamızı Türkiye’ye çeviriyoruz. Son yılların yükselen genç ismi Melis Fis ‘Deliriyorum’ adını taşıyan yeni teklisini yayınladı. Bu hafta listemize dahil ettiğimiz tek tekli çalışması olan ‘Deliriyorum’da, elektronik altyapıların yanı sıra artık popüler müzikte bir rutin haline gelen auto-tune kullanımını da cömertçe yer bulmuş. Söz ve müziği Melis Fis’e ait olan ‘Deliriyorum’ kıs asüre içinde hem sosyal medyada hem de sokaklarda sıkça duyulan şarkılardan birine dönüşmüş durumda.

Hem bizden hem uluslararası yönü olan Altın Gün ile devam edelim. Geçen yıl yayınladıkları ‘Aşk’ adlı dördüncü stüdyo albümüyle dikkat çeken grup, Anadolulu müzikal köklerini vurgulamaya devam ediyor. Günümüzde Batı’nın tüketim radarına giren Türkçe saykodelik şarkıların en özel temsilcisi olan grup, 13 Ekim akşamı Zorlu PSM’de müzikseverlerle buluşacak. Biz de bu vesileyle grubun sevilen dört şarkısını listemize dahil ettik.

Kapanışı soğuk, karanlık, kasvetli ve bir o kadar da uzak mesafeli bir coğrafyayla yapıyoruz. Genç kuşağın en önemli piyanistlerinden biri olarak kabul edilen İzlandalı mzüisyen Vikingur Olafsson’un bir süredir tekliler halinde ısındırma maksatlı paylaşımlarının ardından ‘Goldberg Variations’ albümü yayınlandı. Bach’ın en sevilen ve en çok çalınan bestelerinden biri olan ‘Goldberg Variations’ albümü müzisyenin daha önceki albümlerinde de olduğu gibi Deutsche Grammophon tarafından yayınlandı.

10Haber olarak her hafta güncellediğimiz Spotify listemizle yenileri ve özelleri takip etmeyi unutmayın. Önümüzdeki hafta yeni şarkıların ve albümlerin heyecanını hep birlikte yaşamak üzere…

Besteleriyle Genç Türkiye'nin sesi oldu: Cemal Reşit ReyBesteleriyle Genç Türkiye’nin sesi oldu: Cemal Reşit Rey

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.