Müzik Radarı’nda bu hafta efsanelere saygı duruşu var

Her şeyin hızlıca tükeltildiği bu devirde efsane olmak ve bu unvanı yarım yüzyıldan uzun bir süredir taşımak kolay olmasa gerek. Geçen hafta The Rolling Stones'un duyurudğu yeni albüm haberinin yarattığı süksenin yanı sıra Müzik Radarı bu hafta Freddie Mercury ve Roger Waters'a da parentez açıyor.

Kültür Sanat 11 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Geçen hafta müzik dünyası yenilerin yeniliklerine yer kalmayacak seviyede efsaneleri konuştu. Hafta başında açıklanan The Rolling Stones’un yeni albüm haberi gündeme bomba gibi düşerken peşinden gelen Freddie Mercury ve Roger Waters’ın doğum günü anmaları haftaya bir nevi efsaneler haftasına dönüştürdü. Bundan şikayetçi olunacağına pek de ihtimal vermiyoruz açıkçası. Hal böyleyken müzik radarı da elbette böylesi bir haftaya kayıtsız kalamazdı. O halde efsanelerden konuşacağımız bu yazıya yeni albüm haberiyle başlayalım.

The Rolling Stones 18 yıl sonra

Dile kolay, tam 18 yıl sonra insanlık yeni bir The Rolling Stones albümü dinleyecek. Üstelik çıkş tarihi de belli. 20 Ekim’de yayınlanacak olan ‘Hackney Diamond’ için şafak sayma devam ederken grup, albümden bir parçayı dinleyicilerin beğenisine sundu. ‘Angry’ adlı şarkı, klibiyle birlikte geldi. Bu yazı yazıldığı saatlerde şarkı Spotify’da üç milyon dinlenmeye, YouTube’da ise 14 milyon izlenmeye yaklaşmıştı bile. Yarım asırdan uzun bir süredir tabiri caizse hiç bozmadan ayakta kalan grup ne yazık ki 2021’de hayatını kaybeden davulcuları Charlie Watt olmadan yolculuklarına devam ediyor.

Müzik Radarı Freddie Mercury’yi anıyor

Ekim ayında bol bol The Rolling Stones konuşacağımızın vaadini paylaştıktan sonra 20. yüzyılın bir diğer efsanesi anmaya geçelim. Freddie Mercury bugün yaşasa 78. yaşından gün alacaktı. 5 Eylül 1946’da Zanzibar adasında dünyaya gelen Freddie Mercury, hem Queen grubuyla hem de opera sevdasına tutulup Montserrat Caballé ile yaptığı düetlerle hafızalara kazındı. Aslında onun hafızalara kazınma yollarını bunlarla sınırlandırmamak gerek. Konserlerde devleşmesini sağlayan performansı, benzersiz vokali ve elbette özel hayatı Mr. Bulsara’yı özel kılan noktalar oldu hep. 1991 yılında AIDS’e bağlı nedenlerden ötürü oluşan zatürre sonucu hayatını kaybeden efsane isim, popüler kültürün bir ikonu olmayı sürdürüyor. ‘Bohemian Rhapsody’ filminin yakaladığı ticari başarı sonrası bu imaj daha da pekişirken Queen’in geçen yıl tozlu raflardan çıkarıp yayınladığı ‘Face it Alone’ şarkısı, sanatçıya duyulan özlemi hissini tarifsiz boyutlara ulaştırdı. Efsane her daim Müzik Radarı’nda yer alacak.

Didaktik, politik, aykırı: Ayın karanlık yüzü Roger Waters

Freddie Mercury’yi 5 Eylül’deki doğum gününde andıktan bir gün sonra bu kez Ada’dan çıkan bir diğer efsanenin de doğum gününü kutladık. Pink Floyd’un ve hatta tüm bir 20. yüzyıl müzik tarihinin yaşayan efsanesi olan Roger Waters’a sağlıklı ve uzun ömürler diliyoruz. Tarih metodolojisinde “x olmasaydı y nasıl olurdu?” gibi önermelere pek yer olmasa da dürtülerimize karşı koyamayıp “Pink Floyd olmasa müzik nasıl olurdu?” diye sormaktan kendimizi alıkoyamıyoruz. Bu kritik soruyu sormamızın müsebbiplerinden biri de kuşkusuz grubun pek çok şarkısında imzası bulunan Roger Waters. Son dönemde başı hem İngiliz hem Alman adaletiyle belada olsa da o, buna zaten ezelden beri alışkın. 80. yaşını kutlayan efsane, yakın geçmişte ‘Dark Side of The Moon’ albümünün 50. yılı vesilesiyle tüm şarkıları yeniden yorumlayacağı bir çalışmayı duyurdu. Benzeri bir girişimi ‘Comfortably Numb’ı yeniden yorumlamak suretiyle geçen yılın kasım ayında gerçekleştiren Waters’ın yeni projesini de merakla bekliyoruz.

Artık âdet olduğu üzere her hafta güncellediğimiz Spotify çalma listemizle de karşınızdayız. Yine 10 şarkıdan oluşan listemiz bu hafta müzik tarihinin efsanelerine ayrılmış durumda. İyi dinlemeler ve de elbette iyi haftalar. Güzel müzik her yerde sizinle olsun.

Müziğin altın yılı 1973: Efsaneler 50. yaşını kutluyorMüziğin altın yılı 1973: Efsaneler 50. yaşını kutluyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.