Müzik Radarı’nda yerli yabancı karışık

Cem Adrian, Green Day, Maya Perest ve Taylor Swift. Bu dört ismi bir araya getiren farklı nedenlerle Müzik Radarı'nın bu haftaki misafirleri olmaları. Yeni çıkışlar ve müjdelerle geride kalan haftanın ayrıntılarına birlikte bakalım.

Kültür Sanat 12 Şubat 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Müzik Radarı’nde geçen hafta Queen’in ‘Innuendo’ albümünün 33. yaşını kutladığı için yenilere yer verememiştik. Şimdi bunu telafi etmenin zamanı. Ama yenilere geçmeden önce geçen hafta gündemin başlıca konularından biri olan Grammy Ödülleri’ne de bir parantez açalım. Törenlerde beş isim öne çıktı. Dua Lipa sahne performansıyla, Taylor Swift, Miley Cyrus, SZA ve Billie Eilish ise ödülleriyle gecenin kazananları oldu. Yılın Şarkısı ‘Flowers’ı seslendiren Miley Cyrus’un sevinci görülmeye değerdi. Öte yandan 2023’ün zirvedeki ismi Taylor Swift de 19 Nisan’da yayınlayacağı yeni albümü ‘The Tortured Poets Department’ın da müjdesini verdi. Yazıya konu olan isim ve şarkıların Spotify listesini de paylaşalım. Her hafta güncellediğimiz listeyi takip edebilirsiniz.

Cem Adrian türkü yolculuğuna devam ediyor

Bu kısa hatırlatmanın ardından yakın zamanda yayınlanan albüm ve teklilere göz atmaya başlayalım. İlk konuğumuz Edirne’den. Sesiyle hayranlık uyandıran, canlı performanslarıyla dinleyicilerinde bağımlılık yapan Cem Adrian’dan bahsediyoruz. Bir süredir sevdiği türküleri seslendirdiği albümlere imza atan müzisyen serinin dördüncüsünü dinleyicilerle buluşturdu. ‘Essentials 4 / Cem’ albümü 10 parçadan oluşuyor. Aşık Veysel’den Pir Sultan Abdal’a, Zülfü Livaneli’den Nesimi’ye farklı isimlerin bestelerinin yer aldığı albümde üç telli bağlama curanı sesi eksik olmuyor. Albümde yer alan parçalara gelecek olursak; ‘Ötme Bülbül’, ‘Çeke Çeke’, ‘Dağlara Küstüm Ali’, ‘Şu Kanlı Zalimin Ettiği İşler’, ‘Ervah-ı Ezelde’, ‘Eşrefoğlu Al Haberi’, ‘Beni Hor Görme’, ‘Ben Melanet Hırkasını’, ‘Yarim Derdini Ver Bana’ ve Kara Toprak.’

Maya Perest’ten karanlıkta bir umut ışığı

Şimdi odağımıza genç bir ismi alma zamanı. Bu seferki konuğumuz Maya Perest. Geçen hafta ‘Bana Sor’ adlı teklisini yayınlayan Perest şarkısını karanlıkta bir umut ışığı olarak tanımlıyor. Şarkının sözü ve bestesi Maya Perest, düzenlemesi Bahri Kaan Beşik ve Okan Kaya imzası taşıyor. Melankolinin hüküm sürdüğü şarkıda elektronik altyapılar da dikkat çekiyor. Müzisyen ‘Bana Sor’ için “İçimdeki masmavi hüznü belki de şu ana kadar en iyi yansıtan bestem. Sözleri adeta bana okunmuş gibi kendiliğinden çıktı. Sanki biri kulağıma fısıldıyormuş gibi” diyor. Geçen yıl ‘Konstantinopolis’, ‘Üç Çiçek’, ‘Karadır Kara’ ve ‘Yok Bana Bu Cihanda’ şarkılarını yayınlayan müzisyen, müzikal üretimine 2024’te de devam ediyor.

‘American Idiot’un 20. yıldönümünde yeni albüm

Irak’ın işgali döneminde dönemin ABD Başkanı George Bush ile girdikleri polemikler hafızalarda yer edinen Green Day yeni albümleriyle karşımızda. Kaliforniyalı grup ‘Saviors’ adını verdikleri albümleriyle hem ABD hem de Avrupa’da büyük beğeni topladı. Öyle ki zor beğenen İngiliz gazetelerinden dahi iyi eleştiriler almayı başardı. 2020’de yayınladıkları ‘No Fun Mondays’den sonra müzikseverlerle yeniden buluşan Green Day bunun şerefine tam 15 şarkıyı dinleyicilerin beğenisine sundu. Enerjisiyle pek öyle hissettirmese de müzik camiasında 36. yaşlarını kutlayan sivri dilli grup albümüne ‘The American Dream is Killing Me’ yani ‘Amerikan Rüyası Beni Öldürüyor’ ile başlıyor. ABD politikalarına ülke içinden her daim sert eleştiriler getiren topluluk artık klasikleşen müzikal seslerini bu albümde de sadık bir biçimde sürdürüyor. Dikkat çekici akorların yanı sıra gerilimi artıran ritimleriyle albüm 2024 sona ererken yıl sonu listelerinde mutlaka yer bulacaktır.

Şov 33 yıl önce başladı ve bitti: Bir Queen başyapıtı InnuendoŞov 33 yıl önce başladı ve bitti: Bir Queen başyapıtı Innuendo

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.