Ne çektin be Guernica! Üzerini alçıyla kapattılar

Pablo Picasso'nun Nazi bombardımanıyla yerle bir olan Guernica kasabasının yaşadığı trajediye bir ağıt olarak resmettiği aynı adlı tablo geçen yıl İstanbul'daki bir ortaokulun duvarına da resmedilmişti. Bazı öğretmenlerin itirazı sonucu İl Eğitim Müdürlüğü kararıyla resmin üzeri alçıyla kapatıldı.

Kültür Sanat 30 Eylül 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

26 Nisan 1937 tarihinde diktatör Franco’yu destekleyen Nazi Almanyası ve Faşist İtalya, İspanya İç Savaşı’nın en şiddetli çarpışmalarının yaşandığı Bask bölgesinde Guernica kasabasını hava bombardımanıyla yerle bir etmişti. Tarihe geçen bu kanlı olay hüznü sanata da Pablo Picasso’nun fırça darbelerine yansımıştı. İspanyol ressam bu korkunç olayı üç metre uzunluğunda yedi metre genişliğinde dev bir tabloyla resmederek acısını ölümsüzleştirmişti. Sanat tarihinin başyapıtlarından biri olarak kabul edilen tablo, sanatçının en bilinen eserlerlinden biri olma özelliği de taşıyor.

Guernica çizimi alçıyla kapatıldı

Pek çok replikası yapılan dünyanın farklı coğrafyalarında yeniden resmedilen tablo, İstanbul’un Boğaz ilçesi Beykoz’daki bir ortaokulun duvarına resmedildi. Önceki eğitim öğretim yılının sonunda Mehmet Emin Pulatkonak Ortaokulu/İmam Hatip Ortaokulu’nun duvarına resmedilen tablo, BirGün gazetesinde yer alan iddiaya göre baskılar üzerine alçıyla kapatıldı. Geçen yıl okulda düzenlenen sergide atık malzemeler değerlendirilerek çeşitli heykel, resim, gravür çalışmaları yapılmıştı. Bu eserlerden biri de Pablo Picasso’nun ünlü tablosu oldu.

Mehmet Emin Pulatkonak Ortaokulu/İmam Hatip Ortaokulu’na resmedilen Guernica çizimi.

BirGün’de yer alan habere göre okuldaki din öğretmenlerinin bazıları “Öğrenci yaş grubuna uygun olmadığı” iddiasıyla tablonun kaldırılmasını istedi. Ancak öğretmenlerin bu talebi kabul görmedi. 2023-2024 eğitim-öğretim yılının başlamasının ardından konu tekrar gündeme geldi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün talebi doğrultusunda Guernica tablosunun üstü alçıyla kapatıldı. Duvar çiziminin üstünün kapatılma gerekçesine dair herhangi bir açıklama yapılmadı.

British Museum'a Türkiye'deki STK'lardan ortak çağrı: Çalınan eserlerin listesini yayınlayınBritish Museum’a Türkiye’deki STK’lardan ortak çağrı: Çalınan eserlerin listesini yayınlayın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.