Nur Sürer pandemi nedeniyle alamadığı ödüle dört yıl sonra kavuştu

Türk sinemasının en önemli oyuncularından Nur Sürer 2020'de SİYAD tarafından kendisine verilen Onur Ödülü'nü pandemi nedeniyle tören düzenlenmediği için alamamıştı. O ödül 'Uçurtmayı Vurmasınlar' gösteriminden sonra takdim edildi.

Kültür Sanat 9 Nisan 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Türk sinemasının usta oyuncularından Nur Sürer’in fotoğrafını 43. İstanbul Film Festivali’nin yüzü olarak şehrin muhtelif yerlerinde görüyorsunuzdur. Nur Sürer önceki gün Beyoğlu Sineması’ndaydı. Tunç Başaran’ın efsanevi filmi Uçurtmayı Vurmasınlar’ın gösterimine ve sonra da sinema yazarı Müge Turan’ın moderatörlüğünde söyleşiye katıldı.

1989’da çekilen film Feride Çiçekoğlu’nun aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmıştı. Çiçekoğlu’nun 12 Eylül askeri darbesinden sonra tutuklanıp dört yıl kaldığı Ankara Mamak Cezaevi’nden çıktıktan sonra yazdığı romanın film uyarlamasında Nur Sürer ile birlikte Ozan Bilen, Füsun Demirel, Rozet Hubeş, Güzin Özipek, Özlem Savaş ve Güzin Özyağcılar rol alıyordu.

Kadınlar koğuşundaki bir mahkumun oğlu olan Barış’ın (Ozan Bilen) gözünden hapishane dünyasının anlatıldığı film Türkiye’nin Oscar adayı olmuştu. Nur Sürer de filmde Barış’ın hapishane ortamındaki en yakın arkadaşı İnci’yi canlandırmıştı.

Beyoğlu Sineması’nda Tunç Başaran filmlerinin gösterimi kapsamında seyirciyle buluşan ‘Uçurtmayı Vurmasınlar’ı yaklaşık 100 sinemasever izledi. Nur Sürer de filmin çekimlerine dair anılarını anlattı.

Fakat bir şey daha oldu. Sürer gösterimden bir de ödülle ayrıldı. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) 2020’de Nur Sürer’i Onur Ödülü’ne layık görmüştü. Fakat pandemi nedeniyle tören düzenlenemediği için Sürer’e ödülü takdim edilememişti.

SİYAD Yönetim Kurulu üyesi sinema yazarı Müge Turan sürpriz yapıp söyleşiye Nur Sürer’e takdim edilemeyen ödül heykelciğini de getirmişti. Söyleşinin sonunda ödül Turan tarafından Sürer’e takdim edildi. Böylece dört yıllık ödül parantezi kapanmış oldu.

SİYAD'da 'Kuru Otlar Üstüne' tulum çıkardı: 11 adaylık dokuz ödülSİYAD’da ‘Kuru Otlar Üstüne’ tulum çıkardı: 11 adaylık dokuz ödül

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.