SİYAD’da ‘Kuru Otlar Üstüne’ tulum çıkardı: 11 adaylık dokuz ödül

'Kuru Otlar Üstüne' 56. SİYAD Ödülleri'nde En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo dahil dokuz ödülün sahibi oldu. Filmin oyuncuları Merve Dizdar ile Deniz Celiloğlu kadın ve erkek performansı ödüllerini kazandı.

Kültür Sanat 5 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Renzo Piano imzalı İstanbul Modern, dün kapalıydı ama müzenin içerisinde akşam düzenlenecek Sinema Yazarları Derneği’nin (SİYAD) ödül töreninin hazırlıkları yapılıyordu. İstanbul’un en konforlu sinema salonlarından birine sahip olan İstanbul Modern 56. SİYAD  Töreni’ne ev sahipliği yapacaktı.

‘Kuru Otlar Üstüne’ 11 kategoride 11 ödüle, ‘Karanlık Gece’ 10, ‘Hayat’ dokuz, ‘Aniden’ ve ‘Ela ile Hilmi ve Ali’ yedi, ‘Atatürk 1881-1919: 1. Film’ altı, ‘Kar ve Ayı’ üç, ‘Suna’ ise bir ödüle aday olmuştu.

Necmettin Çobanoğlu Tuncan Okan Emek Ödülü’nün bu yılki sahibi oldu.

Yetkin Dikincilerin sunduğu gece Onur ve Emek ödüllerinin verilmesiyle başladı. Emek Ödülü’nün sahibi hem Altın Palmiye hem de Oscar ödülü alan filmlerde oynayan Necmettin Çobanoğlu’ydu. Çobanoğlu ödülünü sinema yazarlarının duayenlerinden Burçak Evren’in elinden aldı. Çobanoğlu heyecanlıydı ödülü evinin en güzel yerine koyacağını söyledi.

Onur Ödülü’nün ilki Lale Belkıs’a verildi. Veren ise Ata Demirer’di. Belkıs onurlandırıldığı için gururluydu. Ata Demirer’in ise bir ricası vardı: “SİYAD komedi filmleriyle ilgili bir kategori açsın artık. Benim de filmlerim yarışsın istiyorum.”

Yönetmen Tomris Giritlioğlu Onur Ödülü’nü Nur Sürer’in elinden aldı.

Diğer Onur Ödülü sahibi ise çektiği filmlerle yakın tarihimizin karanlıkta kalmış olaylarını anlatan Tomris Giritlioğlu’ydu. Giritlioğlu’na ödülünü ‘Suyun Öte Yanı’ filminde birlikte çalıştığı Nur Sürer verdi. Sürer Giritlioğlu’na ‘Güz Sancısı’nda 6-7 Eylül Olayları’nı, ‘Salkım Hanımın Taneleri’nde Varlık Vergisini anlattığı için teşekkür etti. Giritlioğlu ise sinemanın imkanları ölçüsünde bu toprakların hikayesini anlattığını ve bunu takdir eden herkese teşekkür ettiğini söyledi.

Sonrasındaysa 2023’ün Türk filmlerinin ödüllendirilmesine geçildi. ‘Kuru Otlar Üstüne’ tulum çıkardı. En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Kurgu ile birlikte dokuz ödülün sahibi oldu. Filmin oyuncularından Merve Dizdar Cahide Sonku En İyi Oyuncu Performansı Ödülü’nü alırken filmdeki oyuncu arkadaşı Deniz Celiloğlu da En İyi Erkek Oyuncu Performansı Ödülü’nün sahibi oldu.

Cem Davran ‘Hayat’taki performansıyla Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu Performansı’nı kazanırken, ‘Karanlık Gece’nin müziğini yapan Cansun Küçüktürk En İyi Müzik Ödülü’nü aldı.

Nuri Bilge Ceylan En İyi Yönetmen Ödülü’nü alırken “Bu filme gelen tepkiler diğer filmlerime göre biraz farklı oldu. Sevenler oldu, sevmeyenler oldu, nefret edenler oldu. Aslında tepki bekliyordum ama işin doğrusu bu kadar beklemiyordum. Ama sinema yazarlarının çoğunluğunun sevenler kısmında yer alması beni çok mutlu etti. Teşekkür ederim. İyi ki varsınız” dedi.

56. SİYAD ÖDÜLLERİ 
🎬 EN İYİ FİLM:  Kuru Otlar Üstüne
🎬 EN İYİ YÖNETMEN: Nuri Bilge Ceylan (Kuru Otlar Üstüne)
🎬 EN İYİ SENARYO: Nuri Bilge Ceylan/ Ebru Ceylan / Akın Aksu (Kuru Otlar Üstüne)
🎬 CAHİDE SONKU EN İYİ KADIN OYUNCU PERFORMANSI: Merve Dizdar (Kuru Otlar Üstüne)
🎬 EN İYİ ERKEK OYUNCU PERFORMANSI: Deniz Celiloğlu (Kuru Otlar Üstüne)
🎬 YARDIMCI ROLDE EN İYİ KADIN OYUNCU PERFORMANSI: Ece Bağcı (Kuru Otlar Üstüne)
🎬 YARDIMCI ROLDE EN İYİ ERKEK OYUNCU PERFORMANSI: Cem Davran (Hayat)
🎬 EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ: Cevahir Şahin-Kürşat Üresin (Kuru Otlar Üstüne)
🎬 EN İYİ MÜZİK: Cansun Küçüktürk (Karanlık Gece)
🎬 EN İYİ KURGU: Oğuz Atabaş/ Nuri Bilge Ceylan (Kuru Otlar Üstüne)
🎬 EN İYİ SANAT YÖNETİMİ: Meral Aktan (Kuru Otlar Üstüne)
🎬 AHMET ULUÇAY UMUT ÖDÜLÜ: Çilingir Sofrası
🎬 EN İYİ UZUN BELGESEL: Kavur (Fırat Özeler)
🎬 EN İYİ KISA BELGESEL: 8 Mart 2020 Bir Günce (Fırat Yücel)
🎬 EN İYİ KISA FİLM: Avrupa Fatihi ( Onur Yağız)
🎬 GIOVANNI SCOGNAMILLO FANTASTİK FİLM ÖDÜLÜ: Aç Karnına Çıkmayalım (Yiğit Hepsev)
🎬 DİJİTAL PLATFORMLARDA GÖSTERİME GİREN EN İYİ TÜRK FİLMİ: Ayna Ayna (Belmin Söylemez)
🎬 DİJİTAL PLATFORMLARDA GÖSTERİLEN EN İYİ ULUSLARARASI FİLM: Güneş Sonrası (Aftersun)
🎬 VİZYONA GİREN EN İYİ YABANCI FİLM: Bir Düşüşün Anatomisi

 

Oscar'ın eli kanlıları ya da kötülüğün sıradanlığının sıradanlığıOscar’ın eli kanlıları ya da kötülüğün sıradanlığının sıradanlığı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.