Ömrünü Atatürk’e adamıştı: Hanri Benazus 94 yaşında hayatını kaybetti

Ömrünü Atatürk'e adayan koleksiyoner ve yazar Hanri Benazus 94 yaşında hayatını kaybetti. Atatürk'ün en geniş fotoğraf arşivinin sahibi ömrünü Cumhuriyet'i anlatmaya ve yaşatmaya adamıştı.

Kültür Sanat 16 Ocak 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Takvimler 9 Ekim 1937 tarihini gösteriyor. İzmirli Hanri Benazus henüz yedi yaşında. Aydın’ın Ortaklar beldesinde Atatürk’le tanışıyor ve masasındaki leblebileri alıyor. O günden sonra da tüm hayatını Atatürk’ü ve onun hayalindeki Cumhuriyet’i anlatmaya adıyor.

Mustafa Kemal Atatürk hakkında yazdığı kitaplar ve binlerce fotoğraftan oluşan Atatürk fotoğrafları koleksiyonuyla tanınan yazar Hanri Benazus 94 yaşında hayatını kaybetti. Benazus’un ölüm haberini İzmir’i Sevenler Platformu Sancar Maruflu’nun oğlu Cevat Maaruf sosyal medya hesabından duyurdu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de sosyal medya hesabından Hanri Benazus ile fotoğrafını paylaştı, yazara “Mustafa Kemal Atatürk’ün en geniş fotoğraf arşivinin sahibi, ömrünü Cumhuriyet’i anlatmaya ve yaşatmaya adayan değerli büyüğümüz Hanri Benazus’u kaybetmenin derin hüznü içerisindeyim” diyerek veda etti.

Ömrünü Atatürk’e adadı

Hanri Benazus 1947’den bu yana 10 bininin çekildiği yer ve tarih belli olan toplam 20 bin adetlik Atatürk fotoğrafından oluşan büyük bir koleksiyona ulaştı. Yeni Zelanda, Sidney, Canberra, Londra, Paris ve Berlin harp arşivlerinden edindiği 900 kare fotoğrafla Çanakkale Savaşı’nın görsel arşivini oluşturdu. Yunanistan, Fransa ve İngiliz arşivlerinden, birçok ülkedeki savaş muhabirlerinden ve bireysel olarak ABD’den topladığı Atatürk fotoğraflarının kopyalarını pek çok kuruma verdi. 20 bin karelik koleksiyonunu 2021 yılı Aralık ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağışladı. Londra’da Avam Kamarası, Paris’te parlamentonun da aralarında bulunduğu binlerce kurum ve kuruluşta sergi açtı, konferanslar verdi.

Benazus 16 Ocak Salı günü Altındağ Musevi mezarlığında öğle vakti defnedilecek.

'Tanıyamıyorum bu çağı' diyen şair Süreyya Berfe'yi kaybettik‘Tanıyamıyorum bu çağı’ diyen şair Süreyya Berfe’yi kaybettik

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.